Mallorca

Spanske spesialiteter
På Mallorca er det massevis av deilig mat og spennende delikatesser å prøve. For en best mulig smaksopplevelse er det her fokus på hvilke råvarer som brukes og mange av ingrediensene finnes i store deler av middelhavsområdet.
Appetittvekkere
På mange restauranter rundt om på Mallorca får du en liten forrett servert før måltidet. Den består vanligvis av grønne oliven, aioli og brød. Olivenene er ofte «aceitunas aliñadas», det vil si syltet og marinert, gjerne i en ansjosmarinade. Aioli er en deilig hvitløksmajones som er deilig å dyppe brødet i.
Tapas – en spansk klassiker
Noen av våre favoritter er:
Gambas al ajillo – hvitløksreker
Alcachofas aliñadas – marinerte artisjokker
Tortilla de patatas – Spansk potetomelett
Croquetas – skinke, fisk, grønnsaks- eller kyllingkroketter
Chipirones – liten stekt blekksprut
Pimientos de padrón – små grønn paprika stekt i olivenolje
Patatas bravas – stekte poteter med chili og hvitløk saus
Dátiles con bacon – stekte dadler pakket inn i bacon
Pescaditos – bitteliten stekt fisk

Jamón ibérico - lufttørket skinke
Jamón ibérico regnes som en sann delikatesse. Den kommer fra ville griser og er derfor relativt dyr. Skinken lufttørkes i opptil to år for å få sin gode smak. Jamón Serrano er fjellskinke servert i tynne skiver. Den ferske skinken dekkes med salt i to uker for å trekke ut væske. Skinken henges deretter til tørk i mellom seks og atten måneder. Cortadoren kalles den som skjærer skinken: det regnes som en kunst å gjøre det riktig og det er til og med årlige konkurranser innen kunsten.
Boquerones
De små syltede, marinerte ansjosene, boqueronene, står på nesten alle tapasmenyene på Balearene. De er marinert i eddik, men noen oppskrifter bruker sitron. Fisken serveres også stekt og kalles da boquerones fritos. Begge rettene spises som tapa eller forrett. Et glass kald hvitvin eller en caña, øl på fat, smaker godt til den salte lille fisken.
Pan con tomate
Spis frokost som en ekte "Mallorquín"! Bestill en café con leche og pan con tomate. Ristet landbrød med olivenolje og revet tomat er en typisk frokost på Balearene. Drikker du ikke kaffe, bytt den ut med en zumo de naranja, et vitaminkick i form av ferskpresset juice på solmodne appelsiner.
Paella
Den spanske nasjonalretten paella er en smaksopplevelse du ikke må gå glipp av! Retten har fått navnet sitt fra den store stekepannen den tilberedes i. Den består av ris smaksatt med safran, erter, paprika og krydder. Det finnes flere forskjellige varianter av paella, men den klassiske inneholder kanin, svin, pølse, fisk og skalldyr. En ekte paella tar rundt 20 minutter å tilberede og det krever mye kjærlighet og gode og ferske råvarer for å oppnå de beste resultatene. Når paellaen serveres er det en skikkelig fryd for øyet.
Sobreasada
Røkt pølse sobrasada er laget med kjøtt fra "porc negre", svart gris. Pølsen er smaksatt med sterk rød paprika. Den henges til tørk i mellom én og åtte måneder. Selv om det ser ut som en vanlig pølse på utsiden, er innsiden mer som en paté. I stedet for å skjære skiver, smøres det ofte på en brødskive.

Ensaimadas
Øyas store stolthet er det luftige skjellformede bakverket ensaimadas. Bakverkene er enten drysset med melis eller fylt med kandisert frukt, fløte, sjokolade eller syltetøy. De kan kjøpes på nesten alle supermarkeder og er en populær gave å ta med hjem.
Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Mallorca. Finn og bestill en reise til Malorca eller abonnér på vårt nyhetsbrev.