Rovinj på Istria

Bli kjent med Istria

Bølgende, grønne åser, vingårder, et romersk amfiteater og vakre middelalderbyer – Istria i nordre Kroatia minner mye om nabolandet Italia på den andre siden Adriaterhavet, dog med lavere priser og færre besøkende. Den vakre halvøya blir ofte sammenlignet med Toscana og er blitt et populært reisemål de siste årene. Er du ute etter god mat, kultur, historiske severdigheter, krystallklart vann og et eventyrlig landskap, ja da er Istria det rette ferievalget for deg.

Pula på Istria Pula på Istria

Fine kystbyer og deilige bad

Langs kysten ligger det sjarmerende byer og små badesteder. Badeplassene består av små rullesteinstrender, klippebad eller badebrygger langs strandpromenadene. På øya Cres, rett sør for Pula ligger det flere veldig fine strender.

Istrias største by Pula kan skilte med verdens sjette største amfiteater. Arena, som amfiteateret kalles, er meget godt bevart og brukes fremdeles til konserter og andre kulturarrangement. Andre historiske severdigheter er det romerske Augustus tempelet, en triumfbue og en katedral. Langs de brede gatestrøkene og de smale grendene er det tett mellom restaurantene, kaféene og butikkene.

Middelalderbyen Porec er blitt Istrias største turiststeder, med sin postkortvakre gamle bykjerne, koselige brosteinsgater og herlige badeplasser rammet inn av pinjetrær. Basilikaen Eufrasius fra 500-tallet står på verdensarvlisten og ligger i gamlebyen, og er kjent for sin bysantinske mosaikk. Rovinj er en annen pittoresk godt bevart kystby, med fine middelalderbygninger og 1700-tallskatedralen St. Eufemia som troner øverst på et høydedrag.

Kemanjak Beach, Porec Kemanjak Beach, Porec

Storslått natur og spennende utflukter

Istrias har mange sykkel- og turstier som snor seg gjennom det vakre landskapet. Her kan du rusle rundt i pittoreske små byer, smake vin på vingårdene og besøke fjellandsbyen Motuvun, med betagende utsikt over det omliggende landskapet og en festning fra 1200-tallet. I Motuvun avholdes det en filmfestival hver sommer.

Utenfor Istrias kyst ligger nasjonalparken Brijuniøyene. Denne lille øygruppen har en særegen natur og historie. Et lite tog tar deg med rundt blant de noe merkelige, severdighetene, som inkluderer en safaripark, et museum, bysantinske og romerske ruiner, fossiliserte fotavtrykk fra dinosaurer og kaksete villaer som en gang i tiden tilhørte den jugoslaviske diktatoren Tito. Kap Kamenjak er en annen nasjonalpark på Istria som ligger på en odde helt ytterst på halvøya. I den karrige naturen er det mange små, lune badeviker, men glem ikke badeskoene siden klippene kan være ganske skarpe.

Baredinegrotta Baredinegrotta er den største og mest kjente grotta på Istria.

Grottene

En ferie på Istria byr på mange utfluktsmuligheter. Under bakken er det mer enn 1000 grotter, hvorav et fåtall er åpne for besøkende. Den største og mest kjente grotta i Istria er Baredinegrotta. Her har stalagmitter og stalaktitter formet underjordiske skulpturer som vi kan se i fem vakre saler. Postojnagrotta i nabolandet Slovenia er også ett populært besøksmål. Foretrekker du opplevelser over jordoverflaten er det også enkelt å ta turen til italienske Venezia, tvers over Adriaterhavet, med båt fra Istria.

Istrias gastronomi

Den italienske påvirkningen er fremtredende også i det lokale kjøkkenet med pasta, pizza og mye fersk fisk og skalldyr.

Olivenoljen som produseres på Istria anses å være Kroatias beste, så sørg for å kjøpe med deg en flaske eller to! Istria er også kjent for sitt ”hvite gull”, den eksklusive hvite trøffelen som vokser her.

En tallerken trøffelpasta med et glass lokal vin er en av de gastronomiske høydepunktene du kan nyte i løpet av oppholdet her.


Tips & inspirasjon

Finn inspirasjon av våre reisetips for Kroatia..

Ditt Kroatia

Med koselige badebyer, små fiskelandsbyer, kilometerlange strender og bortgjemte badeviker – kan det være litt vrient å velge ditt Kroatia. Les våre tips og finn din ferieoase.

Les våre tips

De fineste strendene i Kroatia

Kroatia er kjent for sin vakre skjærgård hvor man bader fra klipper og svaberg. Men visste du at det også finnes mange fine strender? Les vår blogg om strendene i Kroatia. 

Se våre favorittstrender i Kroatia

De beste tipsene fra lokalbefolkningen

Marija Babić er fra Makarska og jobber som lokalguide. Dette er hennes beste tips til det beste Kroatia har å by på med alt fra matopplevelser til strender og mindre kjente steder.

Les mer