Istria

Bli kjent med Istria

Bølgende, grønne åser, vingårder, et romersk amfiteater og vakre middelalderbyer – Istria i nordre Kroatia minner mye om nabolandet Italia på den andre siden Adriaterhavet, dog med lavere priser og færre besøkende. Den vakre halvøya blir ofte sammenlignet med Toscana og er blitt et populært reisemål de siste årene. Er du ute etter god mat, kultur, historiske severdigheter, krystallklart vann og et eventyrlig landskap, ja da er Istria det rette ferievalget for deg.

Bestill reise til Kroatia >>

Flere reisetips til Kroatia

Porec Porec

Storslått natur og spennende utflukter

Istrias har mange sykkel- og turstier som snor seg gjennom det vakre landskapet. Her kan du rusle rundt i pittoreske små byer, smake vin på vingårdene og besøke fjellandsbyen Motuvun, med betagende utsikt over det omliggende landskapet og en festning fra 1200-tallet. I Motuvun avholdes det en filmfestival hver sommer.

Utenfor Istrias kyst ligger nasjonalparken Brijuniøyene. Denne lille øygruppen har en særegen natur og historie. Et lite tog tar deg med rundt blant de noe merkelige, severdighetene, som inkluderer en safaripark, et museum, bysantinske og romerske ruiner, fossiliserte fotavtrykk fra dinosaurer og kaksete villaer som en gang i tiden tilhørte den jugoslaviske diktatoren Tito. Kap Kamenjak er en annen nasjonalpark på Istria som ligger på en odde helt ytterst på halvøya. I den karrige naturen er det mange små, lune badeviker, men glem ikke badeskoene siden klippene kan være ganske skarpe.

En ferie på Istria byr på mange utfluktsmuligheter. Under bakken er det mer enn 1000 grotter, hvorav et fåtall er åpne for besøkende. Den største og mest kjente grotta i Istria er Baredinegrotta. Her har stalagmitter og stalaktitter formet underjordiske skulpturer som vi kan se i fem vakre saler. Postojnagrotta i nabolandet Slovenia er også ett populært besøksmål. Foretrekker du opplevelser over jordoverflaten er det også enkelt å ta turen til italienske Venezia, tvers over Adriaterhavet, med båt fra Istria.

Rovinj Rovinj

Fine kystbyer og deilige bad

Langs kysten ligger det sjarmerende byer og små badesteder. Badeplassene består av små rullesteinstrender, klippebad eller badebrygger langs strandpromenadene. På øya Cres, rett sør for Pula ligger det flere veldig fine strender.

Istrias største by Pula kan skilte med verdens sjette største amfiteater. Arena, som amfiteateret kalles, er meget godt bevart og brukes fremdeles til konserter og andre kulturarrangement. Andre historiske severdigheter er det romerske Augustus tempelet, en triumfbue og en katedral. Langs de brede gatestrøkene og de smale grendene er det tett mellom restaurantene, kaféene og butikkene.

Middelalderbyen Porec er blitt Istrias største turiststeder, med sin postkortvakre gamle bykjerne, koselige brosteinsgater og herlige badeplasser rammet inn av pinjetrær. Basilikaen Eufrasius fra 500-tallet står på verdensarvlisten og ligger i gamlebyen, og er kjent for sin bysantinske mosaikk. Rovinj er en annen pittoresk godt bevart kystby, med fine middelalderbygninger og 1700-tallskatedralen St. Eufemia som troner øverst på et høydedrag.

Rovinj Rovinj

Istrias gastronomi

Den italienske påvirkningen er fremtredende også i det lokale kjøkkenet med pasta, pizza og mye fersk fisk og skalldyr.

Olivenoljen som produseres på Istria anses å være Kroatias beste, så sørg for å kjøpe med deg en flaske eller to! Istria er også kjent for sitt ”hvite gull”, den eksklusive hvite trøffelen som vokser her.

En tallerken trøffelpasta med et glass lokal vin er en av de gastronomiske høydepunktene du kan nyte i løpet av oppholdet her.


Tips & Inspirasjon

Bli inspirert av våre reisetips, finn ditt drømmehotell eller meld deg på til vårt nyhetsbrev.

Reiseguider – våre beste reisetips

I våre reiseguider finner du tips på de hyggeligste restaurantene, de fineste strendene, de mest interessante severdighetene med mer!

Les våre reisetips

Finn ditt drømmehotell

Finn det perfekte hotellet med et finsøk. Søk etter bare det som er viktig for deg og sitt igjen med de hotellene som passer deg best.

Gå til hotellsøket

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev her