En kulinarisk reise gjennom Kroatia

Kroatia er et fantastisk land når det kommer til mat og vin. Bli med på en kulinarisk reise gjennom Kroatia. Den starter på grønnsaksmarkedet i Split og avsluttes med en gudommelig blekksprutgryte i Makarska.

Fersken Fersken på frukt- og grønnsaksmarkedet i Split.

Fersk frukt og grønnsaker er et must

Gylne fersken, søte druer, ferske nøtter og nyhøstet fiken som smelter i munnen. Vår kulinariske reise gjennom Kroatia starter på frukt- og grønnsaksmarked utenfor bymuren i Split, blant kvinner og menn fra småbruk på landsbygda som har tatt turen hit for å selge nyhøstet frukt og grønnsaker, olivenolje, oster og noen flasker rakija – det lokale brennevinet som ved en prøvesmaking viser seg være litt i sterkeste laget.  

Etter å ha gått rundt på markedet en stunde setter kaffetørsten inn. Splits havnepromenade, Riva på folkemunne, er det beste stedet for et koffeinkick. Hit kommer Splitbeboerne for å se og bli sett. Kaféene og iskrembarene ligger i rekke og rad, og vi slår oss ned på den første og beste, bestiller en "velika kava sa mlijekom" – en stor kaffe med melk, og sitter lenge og bare ser på folkelivet.

Makarska Makarska

Vi setter kursen mot Hvar og en berømt fiskegryte

Morgenen etter tar vi katamaranen over til Hvar, en times båttur på krystallklart vann gjennom den kroatiske skjærgården med pinjekledde øyer og skjær. Hvars mest kjente kulinariske spesialitet er fiskegryta gregada – en klassisk bonderett som har vært servert på øya i århundrer. Det er en prisgunstig rett som står på menyen på så godt som alle øyas serveringssteder. Oppskriften varierer, men basen er alltid dagens fangst, som kokes sammen med potet, svart pepper, selleri og løk. Bortgjemt i et lite smug bak kirken finner vi den tradisjonelle kroa Luviji. Det er bare noen få retter å velge blant så vi benytter sjansen til å teste fiskegryta for første gang med et glass lokalt vin. En skikkelig smaksensasjon!

Ner det gjelder vin skal man vite at Kroatia er et fantastiske vinland. Vi avslutter vår lille kulinariske reise i Makarska, på vinbaren Grabovac, ved torget i Makarska. Her kan man lære seg det meste om kroatiske viner. Som tilbehør serveres den sterke salamien kulen, grønnsakspickles, fåreost og lufttørket skinke, prsut. Etter å ha jobbet opp appetitten i vinbaren fortsetter vi til Kalalarga, gågata som snor seg gjennom Gamlebyen, og Konoba Stari Grad, byens beste restaurant med en gudommelig blekksprutgryte på menyen. Når enden er god er allting godt!


Tips & inspirasjon

Finn inspirasjon av våre reisetips for Kroatia..

Ditt Kroatia

Med koselige badebyer, små fiskelandsbyer, kilometerlange strender og bortgjemte badeviker – kan det være litt vrient å velge ditt Kroatia. Les våre tips og finn din ferieoase.

Les våre tips

De fineste strendene i Kroatia

Kroatia er kjent for sin vakre skjærgård hvor man bader fra klipper og svaberg. Men visste du at det også finnes mange fine strender? Les vår blogg om strendene i Kroatia. 

Se våre favorittstrender i Kroatia

De beste tipsene fra lokalbefolkningen

Marija Babić er fra Makarska og jobber som lokalguide. Dette er hennes beste tips til det beste Kroatia har å by på med alt fra matopplevelser til strender og mindre kjente steder.

Les mer