Reis til Auschwitz - Birkenau og Saltgruven Wieliczka

Utflukter fra Krakow til Saltgruvene og Auschwitz-Birkenau

Saltgruven Wieliczka og konsentrasjonsleirene Auschwitz-Birkenau

Hele to severdigheter på UNESCOs Verdensarvliste befinner seg i nærheten av Krakow – og begge bør besøkes under en reise hit. Konsentrasjonsleirene Auschwitz-Birkenau og Saltgruven i Wieliczka gir begge dype inntrykk – dog på hver sin måte.

Saltgruven Wieliczka

Opplev en av verdens eldste og mest kjente saltgruver. Den benevnes ofte som et av verdens uskrevne underverker, og historien strekker seg helt tilbake til middelalderen. Wieliczka er i dag verdens eneste gruveobjekt som har vært i kontinuerlig virksomhet siden da. Saltgruven teller 9 nivåer, som strekker seg 327 meter under jorden. Hovedattraksjonen er den rikt utsmykkede saltkatedralen «St. Kingas kapell», som er 54 meter lang, 17 meter bred og 12 meter høy. Den er i sin helhet hogd ut i salt, og er verdens største underjordiske helligdom, med plass til 500 troende. I gruven finnes også en rekke innsjøer, og verdens dypest plasserte kurbad. I 1978 ble Saltgruven Wieliczka oppført på UNESCOS liste over verdens kulturarv.

Det er blitt hentet opp saltstein kontinuerlig fra saltgruven siden begynnelsen av 1200-tallet. Som turist får man tilgang til 3 av gruvens 9 nivåer som tilsammen har over 300 kilometer med gruveganger. Gangene går gjennom små og store haller med gallerier fylt av kunst, hogget ut i saltstein. Det er nesten 400 trappetrinn underbakkenivå, så vi anbefaler at du tar med yttertøy, siden det er kjølig nede i gruven samt at du benytter gode sko ved besøket.

Arbeidet med utformingen av gruven skjedde i dypeste hemmelighet, siden religionsutøvelse var forbudt. Den eneste lidelsen du definitivt ikke bør ha når du besøker Wieliczka, er klaustrofobi. 

Konsentrasjonsleirene Auschwitz - Birkenau

Byen Oświęcim ble okkupert av Tyskland i 1939 etter at den polske hær var nedkjempet. Navnet Oświęcim ble endret til det kjente og tyske navnet Auschwitz. Tyskerne nedsatte en komité som skulle bestemme hvor leiren skulle ligge. Komitéen bestemte seg for Oświęcim, fordi man her kunne bygge leiren med god avstand til nærmeste lokale bebyggelse. Det gjorde det lett å bygge ut leiren og senere utvide den, samtidig med god isolasjon til omverdenen. I tillegg eksisterte allerede et større jernbaneknutepunkt akkurat her. Rudolf Höss ble utnevnt til øverstkommanderende for leiren 1. mai 1940. Höss ble allerede i 1941 tiltenkt en hovedrolle i «den endelige løsning» – den totale utryddelse av alle jøder.

Over 300 bygninger ble satt opp, og på det meste var det 100.000 fanger her samtidig. Flere gasskamre, krematorier og kilometervis med elektriske gjerder og piggtråd ble bygget innenfor dette store landområdet på over 110 mål som utgjorde Auschwitz og Birkenau. Når ofrene kom til Auschwitz - Birkenau med godstogene, ble de delt opp i grupper på jernbaneperrongen. SS-offiserer og SS-leger avgjorde om ofrene var arbeidsdyktige eller ikke. De fleste ble vurdert som uskikket til arbeid og sendt direkte til gasskamrene.

Uten å ha nøyaktige tall, kan man fastslå at minst 1,1 millioner døde i Auschwitz-komplekset, de fleste var jøder. Sommeren 1944 lå de daglige drapstallene og kremasjonene på over 9 000 mennesker.

I alt ble 767 norske jøder deportert til Auschwitz, og kun 32 av disse overlevde.

En reise til Auschwitz - Birkenau anbefales til alle, men frarådes for barn og ungdom under 14 år.

Les mer på den offisielle siden, og bestill guidet tur i leirene her »

Se også flere severdigheter i Krakow her.