Lokalbefolkningen tipser

Vi var nysgjerrige på hvordan Kroatia oppleves for en som er herfra. Hvordan tilbringer en som er født og oppvokst i denne vakre juvelen av et land en drømmedag? Marija Babić er fra Makarska og jobber som lokalguide. Dette er hennes beste tips til det beste Kroatia har å by på med alt fra matopplevelser til strender og mindre kjente steder. Og når hun sier at det er det beste så må vi jo tro henne! 

De massive forsvarsmurene i Dubrovnik skaper en helt spesiell atmosfære.

1. Fortell litt om deg selv og ditt forhold til Kroatia? 

Jeg er født og oppvokst i Makarska og jeg har vært lokalguide i Kroatia de siste 10 årene (tysk og svensk). Jeg bodde og arbeidet i utlandet i mange år og kom til den konklusjon at det ikke er noe sted som hjemme. Klimaet og maten, folket og tradisjonen, livsstilen og vin på en vanlig tirsdags ettermiddag – Kroatia vinner i alle kategorier! 

2. Hva er det du liker aller best ved Kroatia? 

Det jeg aller liker best ved Kroatia, og det høres ut som en klisjé, er den avslappede holdningen og spontaniteten. Folk tar seg tid til å nyte hverdagslivet. Og jeg mener bokstavelig talt hver dag. Jeg må også nevne landskapet som rett og slett er fabelaktig og å kjøre langs kysten er en opplevelse i seg selv.  

3. Hva er din favoritt ting å gjøre i Makarska? 

Min absolutt favoritt er, husk at jeg er født her, er å sitte på promenaden om morgenen eller om kvelden og drikke noe godt mens jeg ser på folkelivet. Her er det mange terrasser med havutsikt samt cocktails og snacks som frister. Høyt oppe på listen står også å leie en speed båt sammen med venner og kjøre ut til en av øyene og ha en piknik på stranda. 

4. Er det noe du kan fortelle oss som de fleste ikke vet om Kroatia? 

De fleste vet ikke at den populære HBO serien Game of Thrones ble spilt inn langs Dalmatias kyst, i Split og i Dubrovnik. Forsvarsmurene i Dubrovnik, hvor Game of Thrones ble filmet, er en av de best bevarte forsvarsverk i Europe. Hver gang jeg nevner det på utflukter til Dubrovnik vil omtrent 20% av passasjerene bli helt over seg av entusiasme. Den serien har en så stor tilhengerskare og mange kommer til landet vårt på grunn av den. 

All kroatisk vin er god! I følge Marija Babić.

5. Hva overrasker folk mest når de kommer til Kroatia? 

I Europa har Kroatia, sammen med Spania, det høyeste antallet av verneverdige tradisjoner, bygninger og steder som står på Unescos verdensarvliste. Dette inkluderer kniplinger, pepperkakebaking, Klapa – a capella synging, historiske byer og håndlagde treleker. Vi kroater elsker og er veldig stolte av våre gamle håndverkstradisjoner, sanger og kultur, og vi gjør vårt beste for å holde liv i dem. Arv og tradisjoner er viktig for oss som nasjon og vi liker å vise det frem til alle som vil se og høre! 

6. De beste tipsene for foodies som kommer til Kroatia? 

Spis alt som kommer fra havet! Utfordre deg selv litt og smak på vår sorte blekksprut-risotto – den ser litt merkelig ut men smaker fantastisk! Så er det hvit reke-risotto, scampi fra grillen, blåskjell i hvitvin og persillesaus, blekksprut med spinat og potet og til slutt blekksprut salat – alt er skikkelige godt. Vi pleier å si – fisken må svømme tre ganger – den første i havet, den andre i olivenolje og den tredje i vin. Uansett hvilken kroatisk vin du velger vil du ikke bli skuffet. Når det gjelder kjøttretter er det noen virkelig gode. Som den tradisjonelle peka for eksempel. Det er ulike typer av kjøtt med poteter, krydder og forskjellige grønnsaker tilberedt under en jernklokke dekket med glødende kull. Det tar sin tid å tilberede denne retten og den må bestilles flere timer i forveien. Her kan du lese mer om mat og vin i Kroatia

7. Hvilken restaurant går du til når du bare må ha noe spesielt? 

 Hvis du vil ha en liste over mine favorittrestauranter i og rundt Makarskas riviera så kommer den her – Bura, Konoba Kalalarga, Stari Mlin, Riva, Tempera, for godt kjøtt anbefaler jeg Bounty and Ranch, The Olive tree...for å nevne noen. Det er til og med en som er anbefalt i Michelin-guiden og den ligger på høyden over Makarska. Den er virkelig en lekker! En ekte fine dining opplevelse er restauranten Jeny – søk den opp. Hvis jeg skulle anbefale en cocktail utenom det vanlige og kanskje en bruschetta eller en slider – ville jeg valgt Špina bar. 
 

8. Beste tips for familier? 

Kroatia er et familievennlig reisemål. Spesielt Makarskas riviera har bra strandaktiviteter for barn. Vannsklier og badeland finnes overalt, akkurat som sykler, segways og scooters for rent. Det er en rekke familievennlige utflukter som inkluderer båtturer og bussturer som ikke er for lange.  

Kroatias mest berømte strand Zlatni Rat – Det gylne horn.

9. Hvor går turen når du vill oppleve noe autentisk? 

For å oppleve noe autentisk kan du forlate turiststedene i Makarska og ta turen ut til en av øyene eller reise innover i landet. De områdene er fremdeles ganske beskyttet og uberørte av turismen. Livet er litt roligere, naturen er vakker og maten er tradisjonell og hjemmelaget. Imotski for eksempel ligger 40 minutter fra Makarskas riviera. Det ligger ikke ved havet men ligger i et eventyrlig landskap med muligheter for vinsmaking, men også kjøring med firehjulinger gjennom byer eller kajakkpadling på elva og bading i innsjøen. Øya Hvar er en av mine favoritter med lavendelenger, magiske bukter, nydelige gamle byer som ligger langs vår lengste dalmatiske øy. Her står kirketårnene på åsene og vokter over byene, kulturarven blomstrer og selvsagt lekker serveres lekker sjømat. Denne delen av Kroatia er veldig autentisk men det er også andre øyer, som for eksempel Braç. Det harde livet i et karrig landskap er blitt erstattet av turismen, men vi har beholdt tradisjonen med husdyr og olivenproduksjon.  

10. Topp 3 strender og hvorfor? 

Bystranda i byen Omis: først og fremst fordi det er en av de få sandstrendene i Dalmatia. Grunnen er at det er en elv som har utløp i havet like ved. Min erfaring er at mange av våre skandinaviske gjester ønsker en slik strand siden de fleste av våre strender er med runde steiner eller klippestrender. Den andre jeg vil nevne er Makarskas Cubano beach fordi den har mange puber og restauranter i nærheten, og det er mulig å sette seg i skyggen av de vakre middelhavsfuruene for å komme bort fra den sterke sola. Og den siste som er et must å besøke og ligger i Bol på øya Braç. Det er Kroatias mest kjente strand og kalles Det gylne horn. Den er et paradis for windsurfing. Sterke strømmer og vinder endrer stadig “hornets” retning og det er derfor også et naturfenomen. 

11. Kan du oppsummere en perfekt dag i Makarska, hva gjør deg lykkelig?  

Jeg vil beskrive en perfekt sommerdag i min by slik: Våkne opp og spise frokost på en av bistroene i havna og så gå til stranda. Etter et bad i havet ville jeg tatt en kopp kaffe i en loungebar med havutsikt og lese en side eller to i ei god bok. Etterpå ville jeg tatt et bad til. Lunsjen ville være en piknik på stranda eller en sprellfersk sjømat salat på en restaurant i nærheten. Om ettermiddagen er det siesta tid i Dalmatia – det respekterer jeg! Når kvelden kommer er det vanskelig å si om jeg ville velge å gå til torget for å få med meg en konsert eller lytte til rolig musikk på en av de mange barene før middag. For valg av middagsrestaurant se min favorittliste over. Etter det blir det helt klart et glass vin i Grabovac wine bar!

Nasjonalparken Plitvice lakes

12. Hva må man absolutt ikke gå glipp av når man besøker Kroatia? 

Du bør absolutt få med deg en av våre nasjonalparker. Den som ligger nærmest er nasjonalparken Krka-fossene men jeg må innrømme at det ikke er min favoritt. Det er i alt syv nasjonalparker og jeg velger meg to favoritter. Nasjonalparken Plitvice lakes – om du leier bil så kan du ta en dagstur dit fra Makarska. Her er det seksten innsjøer og hele nittiåtte fossefall i ulike nyanser av blått og grønt. Et magisk landskap som det nesten ikke er mulig å beskrive med ord. Nasjonalparken Mljet er en øy med en gigantisk salt innsjø med en miniøy midt i. På denne miniøya står det et eldgammelt benediktiner munkekloster. Det eksisterer en rekke legender om Mljet. Men hvis du er på Makarskas riviera må du ikke gå glipp av hovedattraksjonen – Biokovo mountain skywalk. En balkong i plexiglass på 1400 meters høyde med utsikt over rivieraen og mange av øyene som ligger langs kysten. 

13.  Hva er Kroatias best bevarte hemmelighet å se, oppleve eller gjøre i Kroatia?  

Vel, da må jeg si Slavonija og Baranja. Dette er steder i det nordøstre Kroatia. Det er helt klart landets best bevarte hemmelighet. Turismen er fremdeles stort sett fokusert langs kysten, men det er så mye å oppdage i andre deler av Kroatia. Barrocke byer og helt annerledes mat og landskap enn det du ser og opplever langs kysten.  

Ble du inspirert? Det ble vi! Bestill din reise til Kroatia og eventyret kan begynne! 


Tips & inspirasjon

Finn inspirasjon av våre reisetips for Kroatia..

Ditt Kroatia

Med koselige badebyer, små fiskelandsbyer, kilometerlange strender og bortgjemte badeviker – kan det være litt vrient å velge ditt Kroatia. Les våre tips og finn din ferieoase.

Les våre tips

De fineste strendene i Kroatia

Kroatia er kjent for sin vakre skjærgård hvor man bader fra klipper og svaberg. Men visste du at det også finnes mange fine strender? Les vår blogg om strendene i Kroatia. 

Se våre favorittstrender i Kroatia

De beste tipsene fra lokalbefolkningen

Marija Babić er fra Makarska og jobber som lokalguide. Dette er hennes beste tips til det beste Kroatia har å by på med alt fra matopplevelser til strender og mindre kjente steder.

Les mer