Finn ditt eget paradis

i magiske Makarska

Makarska er en av Kroatias vakreste rivieraer. Krystallklart vann, mektige fjellkjeder og mettende matopplevelser har gjort Makarska til en favoritt både blant kroatene selv og oss nordmenn. Det er lett å forstå hvorfor.

Zlatni Rat, Kroatia Den viden kjente og fascinerende stranda Zlatni Rat.

En drøyt fem mil lang kyst midt mellom Split og Dubrovnik har fått stadig flere til å valfarte til en ferieverden mellom vann, kyst og fjell. Makarskas riviera vakre kystlinje frister med sol og bad, men også til å ta utflukter inn i landet og spenstige sportsaktiviteter.

En av de som har virkelig har falt for Makarska er Jesper Falck, som i 2020 ble plassjef på ett av Apollos konsepthotell Mondo Family. Da han kom tilbake året etter ble Jesper utnevnt til Apollos destinasjonssjef for hele Kroatia.

Men det var Makarska som først vant hans hjerte.

– Jeg har reist mye rundt Middelhavet men det er noe spesielt med Kroatia, som nesten har blitt mitt andre hjem. Makarska er makeløst med sin natur, det turkise havet, strandpromenadene og menge severdigheter. Dessuten er det bare en drøy time inn til Split om man skulle lengte etter litt storbypuls. Og så selvsagt, nærheten til Dubrovnik, som jo er en helt unik by, sier han.

En perlerad av feriebyer

Makarska er et samlingsnavn for flere ulike reisemål. Traktens største by har gitt rivieraen sitt navn, men mange velger de andre strandbyene som ligger som en perlerad rundt Makarska – Baska Voda, Podgora og Tučepi..

– Vil man bli kjent med området synes jeg man skal begynne med å gå ned til havna i Makarska en tidlig morgen og se de lokale fiskebåtene legga til. Gå så inn til den gamle bykjernen med sine mange små trange gater, vakre blomsterarrangement og koselige tavernaer.

Makarska ligger omkranset og stille hvilende foran den mektige fjellkjeden Biokovo, en av Kroatias tolv naturparker. Det dramatiske fjellmassivet og naturreservatet som skiller kysten fra det dalmatiske innlandet beskrives ofte som at «det har røttene i havet og hodet i skyene». Toppen av St. Juraj ligger hele 1 762 meter over havet og fjellområdet er som skreddersydd for den som ønsker å kombinere latmannslivet og spaserturene langs rullesteinstrendene med utfordrende aktiviteter i større eller mindre grad.

– Det ligger fine vinmarker bortenfor fjellene og dit kan man kan dra på utflukt og bli litt kjent med det ekte lokale Kroatia. Den mer vågale kan teste paragliding fra fjellet eller friklatring på klippene.

Skalldyr i Promordia I Primordia kan du fråtse i skalldyr.

Hotell man drømmer om

Med hele 27 hotell i porteføljen er Apollo representert i samtlige av de fire byene langs rivieraen. Ett av dem er Romana Beach Resort, hotellet som ligger ved stranda i Makarska der Jesper Falck var plassjef for to år siden.

– Det er ett av våre Apollo Mondo Family hotell der vi tilbyr både svømmeskole for barn, treningstimer som er inkluderte og flere sportsaktiviteter hver dag. Vi har en barneklubb som heter Club Polly & Mino for barn mellom fire og elleve år med skandinavisktalende personale og massevis av morsomme aktiviteter.

– Romana ligger veldig bra til, en drøy kilometer utenfor selve byen, som man kommer til ved å gå langs en nydelig strandpromenade eller ta det lille toget som går en gang i timen. Går man nordover langs sjøen kommer man til den lille byen Brela, som er veldig stille og ikke berørt av turismen i særlig grad. På 15 minutter kan man finne sin egen lille paradisstrand.

Herlig harmoni opplever man også i Tučepi. Tamaris er ett av hotellene som stikker seg ut der det har landet ved stranda. Tamaris er en del av hotellkonseptet Apollo Mondo Local og havner ofte helt i toppskiktet når det kommer til kundetilfredshet. Byen Tučepi er ellers mest kjent for den flere kilometer lange rullesteinstranda.

Jesper Falck anbefaler videre at man ikke går glipp av byens spennende kulturliv, om sommeren krydres det med en rekke konserter og festivaler.

Lenger sør på rivieraen ligger lille koselige Podgora med Makarskas absolutt roligste beliggenhet. Helt nede ved stranda ligger hotellet Primordia og lokker til seg gjester som liker å bo litt avsides og veldig nært det krystallklare vannet. Her bor man bokstaveligtalt midt på strandpromenaden.

– Primordia har nyrenoverte leiligheter og en kjempegod restaurant som ligger ned mot sjøen og har mye lokalfisket fisk på menyen. Hotellet er ikke stedet for festfolket, men for par som vil ligge på stranda og nyte livet og kanskje ta en tur langs vannet.

Kombiner med opplevelser i Kroatias skjærgård

Langs Makarskas lange strandpromenader er det lett å komme seg ut på tur morgen som kveld. Den som liker lavintensiv trening kan helt enkelt gå eller sykle mellom mange av byene langs hele kysten.

Foruten nærheten til Dubrovniks historiske sentrum går det fine dagsutflukter ut til noen av Kroatias sagnomsuste øyer. Like utenfor Makarska ligger Brač og den berømte stranda Zlatni Rat, for de som er ute etter spektakulære sandstrender. Man kan enten ta ferga fra havna i Makarska eller man kan kombinere turen med Split og ta en båt direkte derfra ut i den kroatiske skjærgården.

– Dessuten arrangerer vi en båtutflukt til Zlatni Rat på Brač hver uke. Makarska har mye å by på og vi har mange gjester som kommer tilbake år etter år. En av grunnene til det er nok at de har funnet det har lenget etter der ute. Selv tar jeg helst turen ut til Makarska i mai eller september.

 

Jespers drømmedag i Makarska:

  • Havna i Makarska. Start dagen med en kaffe på en taverna og se på fiskebåtene.
  • Sol og bad på en av de små strendene rundt Apollos hotell Romana Beach Resort.
  • Kort busstur til den lille kystbyen Omis med sine karakteristiske hus og fine natur.
  • Tilbake i Makarska velger jeg en av de fantastiske fiskerestaurantene. Så går jeg ikke glipp av solnedgangen, som alltid oppleves litt ekstra magisk i Makarska

Tips & inspirasjon

Finn inspirasjon av våre reisetips for Kroatia..

Ditt Kroatia

Med koselige badebyer, små fiskelandsbyer, kilometerlange strender og bortgjemte badeviker – kan det være litt vrient å velge ditt Kroatia. Les våre tips og finn din ferieoase.

Les våre tips

De fineste strendene i Kroatia

Kroatia er kjent for sin vakre skjærgård hvor man bader fra klipper og svaberg. Men visste du at det også finnes mange fine strender? Les vår blogg om strendene i Kroatia. 

Se våre favorittstrender i Kroatia

De beste tipsene fra lokalbefolkningen

Marija Babić er fra Makarska og jobber som lokalguide. Dette er hennes beste tips til det beste Kroatia har å by på med alt fra matopplevelser til strender og mindre kjente steder.

Les mer