Rethymnon Fortezza

Severdigheter på vestre Kreta

På vestre Kreta er det mange interessante severdigheter å ta nærmere i øyesyn under oppholdet på øya. Vi tipser deg om det vi anser er gullkornene som kan forgylle Kreta-ferien og severdigheter du ikke må gå glipp av!

Bestill reise til Kreta >>

Les flere reisetips til Kreta

Fortezza i Rethymnon

Denne borgen ble oppført for å beskytte byen mot angrep fra tyrkerne, men Rethymnon ble allikevel invadert etter 30 dagers beleiring i år 1646. Store deler av muren og den tyrkiske Sultan Ibrahim-moskéen står igjen. I senere tid er det blitt bygget et amfiteater her som brukes til konserter. Om sommeren arrangeres det en Renessansefestival her med besøkere fra hele verden som kommer hit for musikken, teateret og balletten. Byens arkeologiske museum ligger i det gamle tyrkiske fengselet rett overfor hovedinngangen til Fortezza.  Samlingen inneholder funn fra steinalderen, den minoiske tiden og romertiden. Åpent alle dager bortsett fra mandager.

Blomst på Kreta Blomst på Kreta

Hager og minneplasser

I Kretas botaniske hage sør for Platanias kan du se et utvalg av Kretas vakre flora. På en rundtur i hagen vil du oppleve titusener av ulike vekster, blomster og trær fra hele verden. Mellom små klukkende bekker, fuglekvitter og duften av mynte kan du tilbringe så mye tid du skulle ønske. Legg gjerne lunsjen til tavernaen som ligger i hagen.

Fra andre verdenskrig, da mange soldater fra begge sider måtte bøte med livet på Kreta, er det to minneplasser – en i Soudabukten for de allierte soldatene og en utenfor Maleme for tyskerne.  Hvert år kommer mange veteraner hit for å vise sin respekt og kreterne selv glemmer aldri det som skjedde her.

Melidonigrotta

Melidonigrotta er en fasinerende dryppsteinsgrotte i nærheten av Rethymnon som spilte en viktig rolle i Kretas kamp for selvstendighet. I 1824 skjulte 300 av Melidonis innbyggere seg her. De ble oppdaget av de tyrkiske soldatene, som tente ild ved grotteinngangen slik at innbyggerne brant inne. Dette er grotten for deg som er litt mer eventyrlysten – det er ingen inngangsavgift eller guiding i grotten så besøket i grotta skjer på egen hand. Det kan være lurt å ta med en lommelykt for å se de imponerende dryppsteinsformasjonene. Du kommer hit ved å ta veien fra Rethymnon mot Perama, der vil du se skilt som viser vei frem til Melidonigrotta.

Minoisk gravplass

Gjemt inne i Kretas eneste eikeskog, utenfor Armeni ligger en minoisk gravplass fra omtrent 1400 f. Kr. Det store området rommer 231 graver, og som besøkende får du mulighet til å gå ned i flere av dem. Utgravingene pågår den dag i dag og siden plassen ligger så avsides skapes det en spennende kontrast til vårt moderne samfunn. Hit kommer du ved å kjøre sørover fra Rethymnon mot Armeni/Spili. Gravplassen ligger på høyre side etter cirka 15 minutters kjøring.

Kloster på Kreta Kloster på Kreta

Gå i kloster

Preveliklosteret på sørsiden av Kreta ble bygd på 1600-tallet og består av to bygninger: Kato Moni og Piso Moni. De ligger litt fra hverandre og du kan besøke begge. Husk å ta turen ned til den fine stranda nedenfor klosteret også!

Ved Psiloritis fot, omtrent 2,5 mil fra Rethymnon, ligger det vakre Arkadiklosteret, som har sitt navn etter keiser Arkadios, som lot bygge det. Kretas mest betydningsfulle kloster ble bygd under den venetianske epoken og har en spesiell historie. I 1866 valgte de religiøse kvinnene og barna som hadde søkt tilflukt her å sprenge seg selv for ikke å bli tatt til fange av tyrkerne. Arkadiklosteret er åpent hver dag i sommermånedene.

Akrotirihalvøya ligger nordøst for Chania by og her er det flere fine kloster som Agia Triada, Gouvernetou, hvorfra du kan gå videre til Katholikon, som er et av øyas eldste kloster og er ikke lengre i bruk. I tillegg til klostrene er det flere flotte strender her. For eksempel Marathi og Stavros der du kan leie en solseng og ta en dukkert i det krystallklare vannet.


Tips & Inspirasjon

Se alle våre reisetips til Kreta, Les mer og bestill ferien din til Kreta eller meld deg på og motta vårt nyhetsbrev.

Alle reisetips til Kreta

Her finner du våre beste reisetips om hva du kan oppleve på Kreta og hvor du finner de fineste strendene og koseligste restaurantene.

Se alle reisetips til Kreta

Kreta

  • Den største av de greske øyene
  • Naturopplevelser og fantastiske strender
  • Sommeren varer fra april til november

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.