Vulkanen Teide

– dramatikk på høyt nivå

Spanias høyeste fjell og verdens tredje største vulkan ligger på Tenerife. Å gå rundt i nasjonalparken som omgir Teide er nesten som å ha en piknik på månen. Her kan man beundre særegne naturskulpturer som "Dronningens sko" og "Madonna", og vel oppe ved toppen kan du nyte en enestående utsikt over havet og de omkringliggende øyene.

Teide, vulkan på Tenerife Teide, vulkan på Tenerife

Spanias høyeste fjell

Vulkanen Teide er med sine 3 718 meter Spanias høyeste fjell og et mektig syn med den snøkledde toppen. Det er en sovende vulkan og det siste utbruddet var i 1909. Det interessante er at Columbus bevitnet det tidligere større utbruddet på sin ferd over til den nye verden for over 500 år siden - for en start han fikk på reisen!

Men hva er det som egentlig lokker med Teide? Jo, foruten det dramatiske, månelignende lavalandskapet og de heftige klippeformasjonene som har tatt form gjennom årene og blitt til skapelser som med litt fantasi kan lignes blant annet en sko, en ørn og en knelende dronning finnes det også en spennende historie å ta del av.

Tenerifes urbefolkning, guancherne, trodde at Teide var inngangen til helvete og at djevelen selv holdt til der. Djevelen skal ha kidnappet lysets gud og lagt et evig mørke over verden, helt til den største guden lyktes med å overmanne djevelen ved å kaste han ned i vulkanen, forsegle krateret og frigi lysets gud igjen. For å holde djevelen på plass ved utbrudd tente guancherne store branner rundt om på øya - det er ingen tvil om at guancherne levde i en spennende tid!

Hvordan tar man seg til toppen?

Tilbake til nåtid igjen - kanskje du som leser lurer på hvordan man skal ta seg opp for dette mystiske fjellet? Det enkleste er jo så klart å følge med på noen av våre organiserte utflukter på Tenerife. Vil du ta deg hit på egen hånd kan du enten leie bil eller hoppe på buss 342 fra Playa de las Américas eller buss 348 fra Puerto de la Cruz frem til taubanen. Taubanen går (om været tillater det) fra 2 356 meter høyde til 3 555 meter over havet - en tur på cirka 8 minutter.
Her kan du lese mer om taubanen.

Utsikten er fantastisk - på en klar dag ser du ut over både La Gomera og Gran Canaria! Du kan jo også gå opp om du vil ha en litt større utfordring. Det finnes flere turløyper i området. Tenk på at luften er tynn og at det blir ganske kjølig. Har du lyst til å gå opp kan det være en god idé å være over en natt i forveien for å venne deg til den tynne luften. Den hyggelige fjellstuen Las Cañadas del Teide, som ligger i selve nasjonalparken med samme navn på 2 000 meters høyde, tilbyr overnattingsmuligheter.

Vil du fortsette de siste 163 meterne opp etter taubanens sluttstasjon må du søke om tillatelse på nasjonalparkens hjemmeside - dette for å beskytte toppen mot for mange besøkende, noe som kjennes fornuftig når man tenker på at Teide har nærmere 3 millioner besøkende om året. Tillatelsen er gratis, men det kan være bra å være ute i god tid med søknaden.

Taubanen som tar deg opp til Teide Taubanen som tar deg opp til Teide

Et lite Teide-leksikon

  • Cañadas del Teide – nasjonalparken ved Teides fot som består av et gigantisk krater.
  • Roques de García – klippeområdet i Cañadas del Teide med heftige steinformasjoner.
  • Ryggradsløse dyr - av 700 insektarter finnes så mye som halvparten i nasjonalparken, og er parkens viktigste dyrearter
  • Fugler - ta med en kikkert og hold utkikk etter gribber, spurvehauker, falker, hauker og blå-vingede Teidefinker.
  • Verdensarv - Teide og omgivelsene betraktes siden 2007 som ett av Spanias 44 verdensarvsteder.
  • Star Wars - samt Apenes planet ble spilt inn her.
  • Teidevioler - en botanisk raritet som vokser enda opp i 3 200 meters høyde. Molnginst og sølvtistel er andre vekster med fantasiklingende navn som trives i området.
  • Echeide - var det første navnet Teide ble gitt, ordet betyr "helvete" på guanchernes språk.
  • - den danner seg fort til taubanen. Møt opp tidlig eller kjøp de nye fast-track billettene på nett.

Ta en tyvtitt på Teide


Tips & Inspirasjon

Se våre inspirerende tips og få mest mulig ut av din ferie på Tenerife.

Våre reisetips til Tenerife

Tenerife er Kanariøyenes største øy, og her finner du både små og store byer og vakre havutsikter. La deg inspirere av våre Tenerife-tips.

Les våre reisetips for Tenerife

Våre hotell på Tenerife

Den sørvestlige delen av øya er den mest solsikre og her ligger også flere lange herlige sandstrender. Her har vi et bredt utvalg av større hotell og leilighetshotell.

Se våre hotell på Tenerife

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.