Syv myter om det å reise på skjærgårdscruise

Det finnes mange fordommer knyttet til begrepet «cruise», og selv om utvalget er bredt og cruise kommer i flere former, bærer betegnelsen med seg et slør av myter. Nå får stadig flere nordmenn øynene opp for skjærgårdscruise, og mange har nok opplevd å få perspektivet snudd på hodet. For er du sikker på at cruise er upersonlig, dyrt og kjedelig? Det er på tide å kaste fordommene over bord – her er 7 myter om skjærgårdscruise!

Perfekt for deg som vil oppleve mer enn sol og bad i ferien

1. Det er innestengt og trangt

Tvert i mot. Lugarene er romslige, lyse og komfortable. Her vugges du i søvn av bølgene og våkner til glitrende hav. Det er en frihetsfølelse i seg selv å være så tett på havet. Båtene tar på det meste 40 passasjerer og har flere dekk og soner, så du finner alltid en krok for deg selv. Soldekket innbyr til slumrende timer på solsenga eller i boblebadet, mens landskapet skifter mellom pinjeskog, strender og småbyer. Det er vanskelig å gå lei. Ta med boka di bak i båten når soldekket blir for populært, eller lek med vinden på fordekket som i scenen fra Titanic. 

2. Det oppleves upersonlig

Aldeles ikke. De fleste skipene eies og drives av lokale familier. Om bord på skjærgårdscruiset kan du møte en stolt far i kapteinlue, med sine barn som matroser og servitører. Dette gir deg muligheten til å komme tettere på lokalbefolkningen som gledelig deler tips til både restauranter og attraksjoner på stedene du besøker. Har mannskapet ekstra tid å slå i hjel, skal du ikke se bort i fra at de gjerne blir med på både byvandring og vinsmaking.

Nyt morgensola til en ny og spennende utsikt hver dag!

3. Det er kjedelig

Kjedelig? På én uke kan du oppleve hverdagslivet på Hvar og Brač, gå i Mamma Mias-fotspor på den vakre øya Vis og oppdage uberørt natur i nasjonalparken Miljet. Du kan besøke gamlebyen i Dubrovnik, som ligner kulissene i en ridderfilm, smake lokal vin på den lekre havnepromenaden i Split og bade i Adriaterhavets bortgjemte badeviker. Her kan du se en oversikt over alle reisene du kan velge mellom.

Livet om bord på skjærgårdscruiset er heller ikke ensformig. Etappene er korte og utsikten helt fantastisk der du glir forbi berømte strender, mystiske grotter og middelalderbyer – med vind i håret og noe godt i glasset. Det er også flere herlige badestopp underveis der du kan flyte rundt i baderinger, stupe, herje eller ta livet helt med ro.

Oppdag en ny sjarmerende dag hver dag.

4. Alt for dårlig tid på stedene du besøker

Å nei, da. I motsetning til større cruise-skip, legger skjærgårdscruisene til kai tidlig hver ettermiddag og ligger i havn natten over. Du har dermed god tid til å utforske strendene, få en guidet tur, dra på vinsmaking og shoppe, før du tar kveldsstellet på båten og videre ut på middag og natteliv i byen. Her har du god tid til å nyte hvert sekund, hver dag og hver eneste solnedgang.

5. Lange køer og mye styr

Ikke i det hele tatt. Du kan nærmest hoppe i land fra båten. Det er verken køer, sikkerhetskontroller eller unødvendig stress. Du må bare huske hvilken båt som er din. I noen tilfeller kan båten legge seg på utsiden av andre båter, og kollektivt dannes det en passasje fra den ytterste båten og inn til land. Du går av og på som du vil og når det passer deg.

Skjærgårdscruisene er smidige og lite til bry, så du får ikke følelsen av å komme dundrende i flokk. Snarere tvert imot så er du en del av bybildet der du sitter og dupper i havna og ser ut over mylderet på land. Hotellbalkongen din har en førsteklasses beliggenhet med sjøutsikt og solnedgang – i nye omgivelser hver kveld.

Nyt deilige badestopp i krystallklart vann.

6. Det er utelukkende pensjonister om bord

Feil igjen. Det er langt flere enn pensjonister som lar seg friste av de lekre yachtene i den kroatiske skjærgården. Du kan regne med å dele dekket med både familier, kjærestepar, unge og eldre. Til og med turister fra andre siden av verden har fått snusen i skjærgårdscruise.  Før du vet ordet av det, så spiser du frokost med en canadisk backpacker, drikker kaffe med en japansk pensjonist og spiller kort med en kroatisk tenåring.

7. Det er alt for dyrt

Mange avfeier nok skjærgårdscruise som en kostbar ferieform. Men når du summerer opp alt og ser hva som inngår i prisen, får nok skipspipa en annen lyd. Fordelen er at mye er inkludert, og det meste er allerede betalt innen avreise, som gjør det enkelt å kontrollere feriebudsjettet underveis. Prisen pr. person ligger mellom 9 000,– og 15 000,–, og det inkluderer flybilletter, lugar på flytende hotell i én uke, turistskatter, havneavgifter, frokost, lunsj, velkomstmiddag, WiFi om bord og guidede turer på flere av stoppene.

I tillegg får du servicen av å bli transportert sømløst mellom attraksjoner, byer og severdigheter uten å måtte organisere det på egen hånd. Du når de utilgjengelige stedene du selv eller store båter, ikke ville nådd, og du får oppleve bortgjemte perler som du ikke en gang visste eksisterte. På skjærgårdscruise får du ligge helt stille i varmen fra sola mens omgivelsene hele tiden veksler mellom vakre, naturskjønne bilder. Dét er det ikke alle ferieformer som kan skilte med!


Tips & inspirasjon

Finn inspirasjon av våre reisetips for Kroatia..

Ditt Kroatia

Med koselige badebyer, små fiskelandsbyer, kilometerlange strender og bortgjemte badeviker – kan det være litt vrient å velge ditt Kroatia. Les våre tips og finn din ferieoase.

Les våre tips

De fineste strendene i Kroatia

Kroatia er kjent for sin vakre skjærgård hvor man bader fra klipper og svaberg. Men visste du at det også finnes mange fine strender? Les vår blogg om strendene i Kroatia. 

Se våre favorittstrender i Kroatia

De beste tipsene fra lokalbefolkningen

Marija Babić er fra Makarska og jobber som lokalguide. Dette er hennes beste tips til det beste Kroatia har å by på med alt fra matopplevelser til strender og mindre kjente steder.

Les mer