Fetaost

Hellas hvite gull - fetaosten

Fetaost, det hvite greske gullet med sin salte, lett syrlige smak og sin myke konsistens, er sammen med olivenolje og oliven en av basisvarene i det greske kjøkkenet. Fetaost benyttes i en rekke greske oppskrifter og passer i prinsippet til alt. Her får du lære deg mer om osten som elskes av så mange, og vi har også samlet noen av våre absolutte favorittoppskrifter med fetaost. 

Bestill reise til Hellas >>

Reisetips til Hellas

Fetaost

Feta = Hellas

Fetaost er nesten synonymt med Hellas og har en lang historie som strekker seg helt tilbake til år 700 f. Kr.  I eposet Odysséen, som sammen med Iliaden er den eldste greske litteraturen som er bevart, var kyklopen Polyfemos den første som kom til å lage fetaosten. Han skal ha transportert melk i en pose laget av magesekken fra ei geit og oppdaget at innholdet koagulerte og dannet en velsmakende, hvit masse. Fetaen gikk under navnet ”prospatos” som betyr friskt, i den bysantinske perioden. På slutten av 1700-tallet tas navnet feta, som betyr skive, i bruk.

Visste du at?

  • Fetaost lages av geite- eller fåremelk og lagres i minst 2 måneder.
  • Fetaost kan i EU kun kalles fetaost om den er produsert i visse regioner i Hellas.
  • Fetaostens dag feires den 15. oktober.

Hellas' beste fetaost

Smaken av fetaosten varierer avhengig av hvor den er laget, dette siden sauene og geitene beiter på ulike typer mark. En av Hellas' mest prisvinnende produsenter av fetaost er familien Panteliadis selskap Epiros, som holder til i det naturskjønne Epirus-området. En annen populær og meget smaksrik fetaost er Avramoulis fra regionen Larissa i det sentrale Hellas.

Oppskrift på Shrimp Saganaki

Oppskrift på Shrimp saganaki

Oppskrift på Shrimp saganaki, 4 porsjoner

500 g reker
250 gr fetaost
50 ml ouzo
500 g tomater
1 fedd hvitløk (hakket)
50 gr ekstra virgin olivenolje
salt, pepper
fersk persille
fersk oregano

Slik gjør du:

Pill rekene og tørk dem med papir. Varm opp olje i en stekepanne og legg i den hakkede hvitløken. Legg i rekene og hell så ouzoen over. La det putre til du ikke kjenner lukten av alkohol. Hell på en liten skvett vann. Hakk tomatene i små biter og legg i dem i stekepannen. Ha i hakket oregano og fetaost og la det putre under lokk i ca. 3 minutter. Ha i salt og pepper og tilslutt hakket persille. Hell over litt olivenolje innen servering. Serveres gjerne med en gresk salat. Nyt!

Oppskrift fra Dimitri Alexiadis.

Oppskrift på Spanakopita

Oppskrift på Spanakopita

Oppskrift på Spanakopita –  spinatpai med fetaost

1 kg spinat
500 g fetaost
1 gul løk
1 knippe dill
4 egg
100 g smør
50 g olivenolje, ekstra virgin
1 pakke filodeig
salt, pepper

Slik gjør du:

Hakk spinat og løk og stek det i olje. Ta stekepannen av varmen. Tilsett fetaost, hakket dill og egg. Rør det raskt sammen. Smør en stor ildfast form og legg to flak av filodeigen i bunn. Pensle platene med litt smeltet smør og legg så på litt fyll (slik at det dekker platene). Legg på 3 flak av filodeigen, pensle med smeltet smør og så ytterligere litt av fyllet. Repeter til det ikke er mer fyll. Avslutt med 2-3 flak filodeig, smeltet smør og litt salt. Sett det i kjøleskapet ca. 1 time. Ta en skarp kniv og marker ruter i deigen. Stek paien i ovnen på 175 °C i ca. 45 minutter. La gjerne paien stå en stund innen den serveres. Server gjerne med tzatziki og gresk salat. Passer også bra som forrett eller på bufféen.

Oppskrift fra Dimitri Alexiadis.

 

 


Enkelt og godt med feta

 Vannmelon og fetaost

Tørsteslukkende og godt

Skjær opp vannmelon i kuber og smuldre fetaost over. En uslåelig kombinasjon!

Gresk salat

Gresk salat

En klassisk gresk bondesalat med et stort stykke fetaost er rett og slett smaken av Hellas for mange av oss.

Fetaostrøre

Godt til det meste

Bland fetaost med gresk yoghurt og litt pepper og du har det perfekte tilbehøret til såvel fisk, kjøtt og grønnsaker.