Spinalonga

Severdigheter på østre Kreta

Østre Kreta er rikt på historiske severdigheter. Den fascinerende arkeologiske severdigheten Knossos er selvsagt det største trekkplasteret, men det er mange andre ruiner og palass her i det vakre landskapet.

Knossos på Kreta Knossos på Kreta

Spinalonga, lengselens øy

I den vakre bukta i Mira ligger øya Spinalonga, mest kjent for å ha vært en av Europas siste kolonier for spedalske. Øya har også en lang og fascinerende historie og her ligger det en venetiansk festning. En guidet rundtur i den forlatte kolonien kan anbefales.

Ruinene i Gortys

Gortys var lenge Kretas viktigste by og dens historie strekker seg hele 6 000 år tilbake i tiden. I dag er Gortys en ruinby med en godt bevart basilika, et amfiteater og restene etter et romersk guvernørspalass. Det er et stort utgravningsområde som ligger på sørsiden av Kreta. Du kommer hit enten via Spili, mot Agia Galini eller sørover fra Heraklion.

Knossos

Knossos utenfor Heraklion er i følge legenden kong Minos palass og en av Europas største severdigheter. Gå ikke glipp av muligheten til å se dette imponerende palasset og utgravingene av høysetet for den minoiske sivilisasjonen. Ruinene etter det enorme palasset, som ble bygd i bronsealderen, gir et fascinerende innblikk i et av Europas eldste høykulturer.

Lassithisletta Lassithisletta

Vakkert på Lassithisletta

Lassithisletta brer seg ut mellom Hersonissos og Agios Nikolaos. Sletta er et syn for seg selv siden landskapet er helt enestående, med vakker natur og tradisjonelle vindmøller. Når du er her bør du ta en tur til Diktigrotta, myten sier at guden Zeus’ mor Rhea fødte ham her i all hemmelighet for at hans far Kronos ikke skulle spise ham opp. Under utgravningene fant man et alter, keramikk og statuer her, og helt innerst i grotta er det en underjordisk innsjø.

Historiske Faistos

Faistos ligger på en fjelltopp på sørkysten av Kreta, rett ved Agia Triada og Agia Galini. Det er et stort utgravningsområde, som nesten er i klasse med ruinene på Knossos! Her møtes du av en labyrint av murer og bakgårder som viser hvor det antikke palasset stod. Det var også her Faistosdisken ble funnet, viss hieroglyfer fremdeles forundrer forskere verden over. Åpent alle dager utenom mandager.

Fort og palass

Som en portvakt til den venetianske havna i Heraklion ligger det staselige Koulesfortet. Det ble bygd i år 1211 og er i dag restaurert og et stolt symbol for byen. Nå og da kan man gå på konserter i fortet og i blant er det kunstutstillinger her.

Maliapalasset er et av de fire minoiske palassene som finnes på Kreta. Det er betydelig mindre enn Knossos men er vel verdt et besøk. Palasset ligger i utkanten av Malia.


Tips & Inspirasjon

Se alle våre reisetips til Kreta, Les mer og bestill ferien din til Kreta eller meld deg på og motta vårt nyhetsbrev.

Alle våre reisetips til Kreta

Her finner du våre beste reisetips om hva du kan oppleve på Kreta og hvor du finner de fineste strendene og koseligste restaurantene.

Se alle reisetips til Kreta

Kreta

  • Den største av de greske øyene
  • Naturopplevelser og fantastiske strender
  • Sommeren varer fra april til november

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.