Kreta

Sunn mat på Kreta
Hva er hemmeligheten bak den sunne maten på Kreta?
Befolkningen på den greske øya Kreta sies å være blant de sunneste i verden. De blir gamle. De holder seg i form og de både spiser og drikker godt. Hva er hemmeligheten bak et langt og sunt liv? Vi inviterte matskribenten Helle Øder Valebrokk, kjent fra det norske programmet Helles Kitchen, til Kreta for å finne svaret! Dette kom hun på!
Mat, drikke og trening
Etter å ha snakket med folk over hele øya, er det tydelig at de alle er enige om hva hemmeligheten er: den består av flere elementer, men de viktigste er mat, drikke og trening.
De kaller det Kreta-dietten. For oss turister kan det feiltolkes som for mye stekt mat, øl og søt drikke – den klassiske feriematen. Men hvis du ser på hva grekerne spiser på denne øya, får du en helt annen oppfatning av gresk mat og helse. Grekere spiser faktisk tre ganger så mye fett som en gjennomsnittsamerikaner. Men hva slags fett spises? Der ligger mye av svaret.

Olje, olje, olje!
I gjennomsnitt bruker en greker som bor på Kreta så mye som 31 liter olivenolje per år. Det sies at extra virgin olivenolje hjelper mot betennelser, hjerte- og karsykdommer, overvekt, kreft og andre sykdommer. I tillegg spiser grekere friske, solmodne grønnsaker i sesong og økologisk produksjon blir stadig viktigere.
Når du spør en greker om oppskriften på en rett, vil han/hun si at «her på Kreta følger vi ikke oppskrifter. Vi følger årstidene».
Vi tror kanskje ikke at en tomat smaker annerledes i begynnelsen av sesongen på forsommeren enn på slutten av sesongen i september. Dette forklares med at tomaten her har mer syre tidlig på sesongen og egner seg bedre å bruke i en kokt rett enn de modne tomatene du plukker om sommeren. Når du hører slike argumenter, er det rimelig. For oss som kan kjøpe tomater og ananas i butikken hele året, tenker vi ikke så mye på når grønnsakene og frukten er på sitt beste. Men det er dette de er interessert i på Kreta.

«Det bedre liver»
På Dounia's Traditional Cretan Food har de valgt å gå tilbake til hvordan Kreta var på sin bestemors tid. De få som jobber her bruker kun økologisk dyrkede grønnsaker (som det var før), kjøtt fra dyr som beiter i fjellene rundt bygda og honning fra egne bikuber. De bruker ikke strøm, men bare vedovner og sier selv at dette er en slags protest og motkampanje mot det hektiske og stressende livet i storbyene. Dette er «The better life», sier de.
Mange av rettene på Kreta inneholder mye grønnsaker og geitost. De er ofte dynket i masse olivenolje, som vi nå har lært er sunt. De spiser også et variert kosthold: fisk, litt kjøtt, frukt, belgfrukter, grønnsaker, ville planter, urter (timian, oregano og basilikum) og hjemmebakt brød. Og så drikker de vin. Hver dag. Men i motsetning til gjennomsnittssvensken holder grekeren seg til ett glass. De tror vin er sunt, men dette handler om måtehold. Er det der vi mangler noe?

Helsetur?
Samtidig må vi ikke glemme at det er et kupert landskap på Kreta og daglig trening i form av friluftsarbeid og turgåing gjør sitt for å holde Kretas befolkning i form. Dermed er det kanskje ikke så vanskelig å tro kretenerne, når de hevder at Sitia er det området på Kreta hvor lokalbefolkningen er sunnest. Ikke bare har produksjonen av kvalitetsolje og vin fortsatt her siden tidenes begynnelse – ville planter, tang og urter er også mye brukt i matretter, og bruken av rødt kjøtt er minimal.
Så neste gang du reiser til Kreta kan du kanskje ta del i lokalbefolkningens kosthold og komme sunnere og friskere hjem. En skikkelig helsereise!

Lær mer om det greske kjøkkenet

Hersonissos, Stalis & Malia
Hellas, Kreta
- Kulturopplevelse i Hersonissos
- Stalis – perle for barnefamilier
Per person fra 7 065 kr

Plakias
Hellas, Kreta
Per person fra 6 289 kr

Rethymno by
Hellas, Kreta
- • Koselig småby
- • Livlig strandpromenade
Per person fra 4 598 kr

Platanias
Hellas, Kreta
- Stort utvalg av hotell og leiligheter
- Mange restauranter og butikker
Per person fra 5 979 kr
Tips og inspirasjon
Se alle våre reisetips til Kreta. Finn og bestill en reise til Kreta eller abonnér på vårt nyhetsbrev.