Det kanariske kjøkkenet

På den kanariske menyen finner du så vel som spanske klassikere som egne spesialiteter. Du vil garantert få vann i munn av å se våre kulinariske tips på alt fra papas til paella.

Tapas Tapas! Alt du kan ønske deg av spanske lekkerheter er dekket av ett eneste ord.

6 spanske tapas-favoritter

Tapas er en av Spanias viktigste matretter og består i hovedsak av flere småretter. Tapas spiser du enten som forrett eller hovedrett – avhengig av antallet tapasretter du velger. Et tips er å bestille inn flere retter som hele bordet deler – så får dere helt enkelt prøvesmakt enda flere tapasretter! 

  1. Jamón Serrano er lufttørket skinke fra Nord-Spania og er en skikkelig delikatesse! Skinka er klar etter å ha hengt til tørk et år og i tapasbarene ses de ofte henge fra en krok i taket.
  2. Cordero er spansk lam som tilberedes slik at det blir et gastronomisk fyrverkeri.
  3. Gambas al ajillo er reker som stekes i olje og masse hvitløk og en klunk sherry eller Cognac.
  4. Tortilla er den velkjente spanske omeletten med potet som hovedingrediens. Vil du ha en vanlig eggeomelett skal du bestille en "tortilla francesa".
  5. Pimientos de padrón er de små ristede grønne paprikaene som stekes i olje og serveres med salt.
  6. Papas arrugadas con mojo er små ferskpotet som serveres med en het saus.
Paella Hvem kan vel stå i mot en ekte spansk paella?

Spansk paella

Om du ennå ikke har smakt på en skikkelig Paella får du nå endelig sjansen på Tenerife. Paella er en spansk risrett som er tilsatt ingredienser som kjøtt, fisk, blåskjell og reker, og krydres med safran. Dessuten legger man ofte i erter, chorizo og paprika. Paellaen har utspring i Valencia, der navnet paella sies å komme fra den store pannen den lages i. Ordet uttales "pa-e-ja". Den beste paellaen får du i Los Cristianos havn. Spør din reiseleder etter de beste stedene.

Papas arrugadas og mojo

Når du først er på Tenerife må du prøve den kanariske potetvarianten, papas arrugadas. Poteten kokes i vann med store mengder havsalt, som gir en deilig, intens smak. Foruten å forsterke smaken gir denne prosessen også poteten et spesielt utseende ved at saltet krymper skallet for så å legge seg som et lag øverst.

Til en porsjon papas arrugadas serveres vanligvis mojo, en kanarisk saus som finnes i ulike varianter. Den røde er gjort på paprika og chili og er litt sterkere. Den grønne er mildere i smaken med innslag av koriander. En måte å bedømme mojoens kvalitet er å se hvor fast konsistensen i selve dressingen er. De billigere variantene er ofte bare olje med innslag av krydder på bunnen, mens en mojo av kvalitet er majonesaktig i sin konsistens.

Grillmat

Gå ikke glipp av det nydelige kanariske biffkjøttet som tilberedes med en såkalt "asador". Mange restauranter tilbyr sine gjester små bordgriller, der man selv tilbereder sitt eget møre kjøttstykke og nyter det sammen med ulike gode sauser og tilbehør.

Kanin

Om du vil prøve å spise kanin så er det verdt å vite at kaninretter betraktes som en delikatesse på Tenerife. Prøv sammen med salmorejo, en krydret saus som det ferdige kjøttet ligger i. Nydelig!

Ost

På Kanariøyene produseres en mengde ulike sorter av ost, alle veldig gode. Det beste er naturligvis å selv smake seg frem til favorittosten. Gå på oppdagelsesferd på et supermarked for å se hva som finnes tilgjengelig å kjøpe. En sann fornøyelse!

Grillet fisk Grillet fersk fisk. Yummie!

 Gamle klær og mer kanarisk mat

Potaje canario er en kraftig kjøtt- og grønnsakssuppe, som ofte består av spagetti, kål, erter, gulrøtter og forskjellige kjøttbiter. Et spennende kulinarisk eventyr!

"Gamle klær” smaker helt fortreffelig! Ropa vieja betyr nettopp det – gamle klær, og er en utenom det vanlige lekker spansk gryterett og en sann kulinarisk kollbøtte. Retten tillages av kjøtt, kikerter, paprika, løk, stekt potet og en skvett vin. Kanariboerne som holder på tradisjonene spiser ropa vieja hver søndag.

Gofio er en annen velkjent kanarisk rett og består av ristet og grovmalt mais-, korn- eller hvetemel som brukes på mange ulike måter. Det brukes blant annet til å strø over en banan, som frokostblanding med melk, til kveldsmaten blandet i en suppe eller som rent tilbehør og tilsetning i maten.

Chopitos, calamares, pulpo frito … Kjært barn har mange navn. På Kanariøyene er blekkspruten en populær delikatesse! Her kan du teste ut alle mulige varianter av blekksprut som alltid finnes tilgjengelig. Glem eventuelle tidligere erfaringer av seige, friterte calamares. Dette er noe helt annet.

Vin fra Tenerife

Tenerife er velkjent for sine gode viner. Det finnes fem vindistrikt - Abona, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güímar, Valle de la Oratava og Ycoden-Daute-Isora. Spør etter den lokale vinen neste gang du er på restaurant - du kommer ikke til å bli skuffet. De gode vinene fra Valle de la Orotava og Abona er ofte litt dyrere, men det kommer av at det koster mye å vanne avlingene. På den andre siden er disse vinene komplekse og kraftige i sin karakter.

Sangría

En annen drikke som er verdt å teste er selvsagt den spanske nasjonaldrikken sangría. Egentlig er det ikke en offisiell oppskrift og hver restaurant har sin helt egen, hemmelige oppskrift. Men sangríaen bør inneholde rødvin, brandy, mineralvann, sitron, is og sukker. Drikken er en god tørsteslukker og et populært valg på Tenerife!

Café con leche condensada og annen kaffe

Når du er på Tenerife bør du teste en café con leche condensada. Drikken består av en enkel eller dobbel espresso som serveres i et lite glass der bunnen med fylles raust med kondensert melk (altså søt, smøraktig oh kremet i konsistens og smak). Nyt!

Et annet hett tips er den spanske cortadoen, som er spanjolenes egen favorittkaffe. Det er nesten som en espresso med en litt melk i (macchiato). Foretrekker du svart kaffe skal du bestille en café sólo og liker du å drikke kaffe med melk er det en café con leche du vill ha.


Tips & Inspirasjon

Se våre inspirerende tips og få mest mulig ut av din ferie på Tenerife.

Våre reisetips til Tenerife

Tenerife er Kanariøyenes største øy, og her finner du både små og store byer og vakre havutsikter. La deg inspirere av våre Tenerife-tips.

Les våre reisetips for Tenerife

Våre hotell på Tenerife

Den sørvestlige delen av øya er den mest solsikre og her ligger også flere lange herlige sandstrender. Her har vi et bredt utvalg av større hotell og leilighetshotell.

Se våre hotell på Tenerife

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.