Tenerife

Det kanariske kjøkkenet
Maten på Kanariøyene omfatter alt fra spanske klassikere som paella og deilige tapas, men også de mer lokale papa arrugadaene med mojo og "gamle klær"! Her har vi samlet noen av våre favoritter blant Tenerifes deilige retter.
6 spanske tapasfavoritter
Tapas er kanskje den mest vanlige måten å servere mat på i Spania og er i hovedsak flere ulike småretter. Tapas spiser du enten som forrett eller hovedrett – avhengig av antall tapasretter. Et tips er å bestille flere retter å dele – på den måten kan du enkelt prøve enda flere tapasretter!
1. Jamón Serrano er lufttørket skinke fra Nord-Spania som er en skikkelig delikatesse! Skinken er klar etter et års henging, og i tapasbarer sees de ofte hengende fra en krok i taket.
2. Cordero er spansk lam som tilberedes for å lage gastronomisk fyrverkeri.
3. Gambas al ajillo er reker stekt i olje og masse hvitløk og en skvett sherry eller konjakk.
4. Tortilla er den velkjente spanske omeletten med poteter som hovedingrediens. Ønsker du en vanlig eggomelett bør du bestille en «tortilla francesa».
5. Pimientos de padrón er de små ristede grønne paprikaene som stekes i olje og serveres med salt.
6. Papas arrugadas con mojo er små nypoteter servert med en varm hvitløkssaus.

Tapas - som skapt for å deles
Spansk paella
Hvis du ikke har spist en ekte paella, har du endelig sjansen til det på Tenerife. Paella er en av Spanias mest kjente retter og er en risrett tilberedt med ingredienser som kjøtt, fisk, blåskjell og reker og krydret med safran. Erter, chorizo og paprika tilsettes ofte også. Paella har sin opprinnelse i Valencia, og navnet paella kommer fra den store pannen den tilberedes i. Uttales "pa-e-ja". Den beste paellaen finner du i havnen i Los Cristianos – spør reiselederen din om de spesielle stedene!
Papas arrugadas og mojo
Når du først er på Tenerife, må du prøve den kanariske potetsorten, papas arrugadas. Potetene kokes i vann med mye havsalt, noe som gir en deilig intens smak. I tillegg til å forsterke smaken, gir denne prosessen også potetene et morsomt utseende ved at saltet rynker huden og danner et lag på toppen.
Den vanligste måten er at papas arrugadas serveres med mojo, en kanarisk saus som kommer i forskjellige varianter og farger. Den røde er laget av paprika og chili og er litt sterkere, mens den grønne er litt mildere i smaken og har innslag av koriander. En måte å bedømme kvaliteten på mojoen på er å se hvor fast konsistensen på selve sausen er. De rimeligere variantene er ofte bare olje med et snev av krydder på bunnen, mens kvalitetsmojo ligner majones i sin konsistens.

Paella
Kanin
Hvis du vil prøve å spise kanin, er det verdt å vite at kaninretter regnes som en delikatesse på Tenerife. Prøv den med salmorejo, en krydret saus som det ferdige kjøttet legges i.
Grillet
Ikke gå glipp av det deilige kanariske biff tilberedt med en såkalt "asador". Mange restauranter tilbyr sine gjester små bordgriller, hvor du kan tilberede det møre kjøttet selv og nyte det med ulike deilige sauser og tilbehør.
Ost
Kanariøyene produserer en rekke forskjellige typer ost, som alle er virkelig velsmakende. Det beste er selvsagt å smake deg frem til du kommer til favoritt osten din. Et tips er å gå på oppdagelsesferd i et supermarked - alltid spennende.
Gamle klær og mer kanarisk mat
Potaje canario er en solid kjøtt- og grønnsakssuppe, ofte bestående av spaghetti, kål, erter, gulrøtter og ulike kjøttstykker. Et spennende kulinarisk eventyr!
"Gamle klær" smaker helt nydelig! Ropa vieja betyr gamle klær, og er en usedvanlig deilig spansk gryterett og en ekte kulinarisk kolbøtte. Retten lages med kjøtt, kikerter, paprika, løk, stekte poteter og en skvett vin. Kanariere spiser tradisjonelt ropa vieja hver søndag.
Gofio er en annen kjent kanarisk rett og består av stekt og grovmalt mais-, bygg- eller hvetemel som brukes på en mengde forskjellige måter. Den brukes blant annet til å strø over en banan, som frokostblanding med melk, til kveldsmåltidet blandet i en suppe, eller som et rent tilbehør og komplement til mat.
Chopitos, calamares, pulpo frito … Kjært barn har mange navn. På Kanariøyene er blekksprut en populær delikatesse! Her kan du prøve omtrent alle forskjellige varianter av blekksprut tilgjengelig. Glem alle tidligere erfaringer med seig, frityrstekt calamari. Dette er noe helt annet.

Vin fra Tenerife
Tenerife er kjent for sine gode viner. Det er fem vinregioner - Abona, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güímar, Valle de la Oratava og Ycoden-Daute-Isora. Be om den lokale vinen neste gang du går på restaurant – du vil ikke bli skuffet. De gode vinene fra Valle de la Orotava og Abona er ofte litt dyrere, men det er fordi det koster mye å vanne avlingene. På den annen side er disse vinene komplekse og kraftige i karakter.
Sangría
En annen drink verdt å prøve er selvsagt den spanske nasjonaldrikken sangría. Egentlig er det ingen generell oppskrift, og alle restauranter har sin helt egen, hemmelige variant. Men sangría bør inneholde rødvin, konjakk, mineralvann, sitron, is og sukker. Drikken er forfriskende og deilig og et populært valg på Tenerife!
Café con leche condensada og annen kaffe
Vel fremme på Tenerife bør du prøve en café con leche condensada til måltidet. Drikken består av en enkel eller dobbel espresso servert i et lite glass med bunnen sjenerøst fylt med kondensert melk (så søt, smøraktig og kremet i tekstur og smak). Nyt!
Et annet hett tips er spansk cortado, som er spanjolenes egen favorittkaffe. Det er litt som en espresso med en skvett melk i. Foretrekker du svart kaffe bør du bestille en café sólo og liker du å drikke kaffen med melk ønsker du en café con leche. Norsk kaffe kan være vanskelig å finne, men café filter er vanlig brygget kaffe og er det nærmeste du kommer.
Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Tenerife . Finn og bestill en reise til Tenerife eller abonnér på vårt nyhetsbrev.