Spanias nasjonalrett nummer én!
De fleste forbinder paella med det originale og genuine spanske kjøkkenet. Paella er en rett av ris som ofte serveres direkte i en stor jernpanne og som finnes i ulike varianter. Paellaen består i utgangspunktet av fisk og skalldyr samt safran og grønnsaker, men kan også inneholde kjøtt og kylling. En fryd for både øyet og gommen. Er du sugen på en herlig smaksopplevelse kan du prøve paellaen på restaurant Tango Tapas i Playa del Inglés.
Gamle klær
"Gamle klær” smaker aldeles utmerket! Ropa vieja betyr gamle klær, og er en lekker, spansk gryterett og en sann kulinarisk opplevelse. Retten lages av kjøtt, kikerter, paprika, løk, stekt potet og en skvett vin. Kanarierne spiser tradisjonelt sett ropa vieja hver søndag.
Smaksett med olivenolje!
En liten tanke for ditt måltid – Spania er kjent for sin ferskpressede olivenolje. Olivenoljen brukes til all tillaging av mat og som “smør” til brød. Drypp brødet i olje og smaksett med salt og pepper.
Mer kanarisk mat
Potaje canario er en kjøtt- og grønnsakssuppe der de ofte har i spagetti, kål, erter, gulrøtter og ulike kjøttbiter. Et spennende kulinarisk eventyr i en suppetallerken! En annen kanarisk spesialitet er papas arrugadas con mojo – små ferske poteter i hvitløkssaus. Den røde mojosausen er litt kryddersterk og passer også godt til kjøtt. Det finnes også en grønn mojosaus som er utmerket sammen med fisk. Ingen kanarisk fiesta er fullkommen uten papas arrugadas!
Gofio er nok en velkjent kanarisk særegenhet. Røstet og grovt malt mais-, korn- eller hvetemel som anvendes på flere ulike vis. For eksempel kan det strøs over en banan, som frokostblanding med melk, blandet i en suppe eller som rent tilbehør til maten.
Vin og vann
Det her er en kanarisk, hvit vin som bare må prøves. En tørr malvasia med frisk, herlig lett tropisk fuktighet og frisk syre fra naboøya Lanzarote. Finnes på de fleste bedre restaurantene. Men til vin bør det også være vann. På Gran Canaria staves vann “número uno Firgas”. For det finnes vann, og så finnes det Firgas. Den lette, perfekt balanserte saltinnholdet sammen med de små, fine, glitrende boblene setter et unikt preg på det utsøkte vannet. Prøv det selv!
Kaffesugen?
Den spanske cortadoen er et hett tips. Det er spanjolenes egen favorittkaffe, omtrent som en espresso med litt melk i. Café sólo er en liten kopp svart kaffe. Café con leche består halvt om halvt med melk og kaffe. Café filter er derimot vanlig, brygget kaffe. I Spania drikker man kaffen sin raskt, men du får selvfølgelig sitte igjen så lenge du ønsker med koppen din.
På Kanariøyene bør du også prøve en café con leche condensada – en enkel eller dobbel espresso, sort som natten, som helles i et lite glass der bunnen er fylt med kondensert melk som har en søt og kremete konsistens. Nyt!