Severdigheter i Krakow

Severdigheter i Krakow

Skal du på ferie til Krakow og lurer på hvilke severdigheter du ikke må gå glipp av? I Krakow finnes det nemlig mange historiske severdigheter, torg og bygninger, både i og utenfor byen. Vi har samlet våre beste tips til severdigheter i Krakow - hvilken blir din favoritt?

1. Gamlebyen i Krakow

Den største severdigheten i Krakow er kanskje den fine gamlebyen. Stare Miasto, som den heter på polsk, er flere hundre år gammel med severdigheter fra flere tidsepoker. Stare Miasto er på UNESCOs verdensarvliste og dekker egentlig alt innenfor bymurene. Her venter vakre 1500-talls bygninger, smale gater, og storslagne turistattraksjoner. Å spasere rundt i gamlebyen går relativt fort, men det er like hyggelig å slå seg ned på en av de mange uteserveringene, ta noe godt å drikke og titte på mennesker. 

2. Wawel Hill

På en liten høyde ligger Wawel Hill, Krakows kongelige slott. Slottet, som er åpent for allmennheten, stammer fra 1000-tallet, og har gjennom tidene vært en plass for kongelige kroninger og viktige beslutninger gjennom historien. Åpningstider og mer informasjon om hva som finnes å se på slottet finner du på slottets hjemmeside.

På slottsområdet ligger også den kjente domkirken, Wawelkatedralen. Katedralens historie strekker seg helt tilbake til 1000-tallet, men den nåværende bygningen sto klar i midten av 1300-tallet. Å spasere inne i kapellet er som en reise gjennom tiden; her finnes vakre kunstverk i alle stiler, snirklende stukkaturer og flere kapell. Kirken er åpen hver dag, og har gratis inngang.

Slottet i Krakow
Rynek Glowny

3. Rynek Glowny – Krakows største torg

I gamlebyen ligger det store torget Glowny, omkranset av uteserveringer, kaféer og kjente severdigheter. I den ene enden av torget stikker et høyt tårn opp, det er rådhustårnet. Tårnet er det eneste som er igjen av Krakows gamle rådhus, og kommer fra 1300-tallet. I middelalderen var det et fengsel i kjelleren. 

Langs torget er det én bygning som tar veldig mye plass, og det er Kleshallen, også kalt Sukiennice. Denne markedshallen har vært en handelsplass siden 1400-tallet. I dag er bygningen, i klassisk renessanse stil, fremdeles et sted for handel og shopping. Her kan du alt fra suvenirer til håndverk. Går du opp trappen inne i bygget kommer du til nasjonalmuseet.

I utkanten av torget ligger Mariakirken, som i dag anses å være et av Krakows mest kjente landemerker. Kirken er bygget i teglstein på 1200-tallet og har et 80 meter høyt tårn. Hver hele time ringer en trompetmelodi fra kirkens tårn. Melodien, som heter Hejnal mariacki, brytes midt i låten for å hedre en trompetspiller som ble skutt på 1200-tallet da byen ble angrepet av mongoler. 

Her finner du flere tips til ting å gjøre i Krakow!