Helse, medisiner og vaksinasjoner
Viktig å tenke på før du reiser
For å forebygge sykdom i ferien og etter hjemkomst er det viktig at du i god tid før reisen starter undersøker hvilke vaksinasjoner du trenger. På vaksinesentrene får du hjelp med vaksinebeskyttelse samt råd om hvilke forebyggende tiltak du bør ta for å ikke bli syk.
Det er klokt å ha en god grunnvaksine hvor enn du skal. Hvilke kompletterende vaksiner du trenger før reisen avhenger av hvor du skal, hvilken type av reise du skal ta og hvor lenge du skal være borte. Apollo har ikke ansvar for å opplyse om sykdommer og smitte som permanent, eller fra tid til annen, kan forekomme på reisemålet. Vi kan heller ikke påta oss ansvar for råd om vaksinasjon før reisen.
Reiser du med små barn til land utenfor Vest-Europa, bør du ta kontakt med en helsestasjon. Er du gravid, anbefaler vi at du kontakter lege før avreise. På reiseklinikkens nettsider finner du informasjon om reisemedisin, vaksinering, samt generelle helseråd ved utenlandsreiser. Mer informasjon finner du også på Folkehelseinstituttets hjemmesider.
Reiseklinikken »
Folkehelseinstituttet »
Medisiner/medisinsk utstyr
Har du med deg viktige medisiner som du trenger under reisen, er du selv ansvarlig for at dette pakkes i håndbagasjen. Medisiner i håndbagasjen må alltid være oppbevart i originalpakning. I følge Schengen-avtalen skal den som behandles med legemidler som klassifiseres som narkotika og reiser til et annet land innen Schengen, på oppfordring fremvise en erklæring på dette. For reiser til land utenfor Schengen anbefaler vi å ha med en skriftlig erklæring på reseptbelagte legemidler fra lege, på et passende språk.
Skal du ha med deg medisinsk utstyr, rullestol o.l. på reisen, må dette godkjennes av flyselskapet. Det er viktig at du gir korrekt informasjon så snart reisen er bestilt. Mottar vi informasjon/søknad senere enn en uke før avreise, kan vi ikke garantere at dette går i orden. Les mer og fyll ut skjema her.
De forente arabiske emirater har spesielt strenge regler for hvilke medisiner og medikamenter som kan tas med inn i Emiratene. Følg linken til United Arab Emirates Ministry of Health & Prevention og sjekk hva som gjelder.
Diabetes
Skal du ha med utstyr som insulinpumpe, insulinpenn og blodsukkerapparat om bord på flyet, må du ha med en legeerklæring på engelsk.
Gravide
Flyselskapene kan ha ulike regler for hva som gjelder for gravide og flyreiser. Med SAS og Widerøe kan man reise opptil 4 uker før termin uten medisinsk sertifikat, mens andre flyselskaper kan ha andre regler. Informasjon om graviditet og flyreiser finnes på de ulike flyselskapenes nettsider. Se også spesielle vilkår for gravide på cruise.
Vilkår for gravide på cruise»
Nyfødte
Det anbefales at et friskt nyfødt barn er minimum 7 dager før flyvning.
Funksjonshemmede
Har du en funksjonshemming, ber vi deg sette deg inn i de vilkår og anbefalinger som du finner her. På denne siden finner du også anbefaling til handikapvennlige hoteller. Ta gjerne kontakt med oss på chat, e-post ([email protected]) eller telefon 21 01 75 40 dersom du har spørsmål eller trenger hjelp.
Europeisk helsetrygdekort
Dersom du ved midlertidig opphold i et EØS-land får behov for øyeblikkelig hjelp, gir EØS-avtalen deg rett til å få dekket utgifter til medisinsk behandling fra den offentlige helsetjenesten i det landet du oppholder deg i etter samme regler som landets egne borgere. Kortet du må ha kalles "Europeisk helsetrygdekort", og kan bestilles på helsenorge.no. Vi minner om at du fortsatt bør ha reiseforsikring da denne også dekker privat helsetjeneste eller for eksempel hjemtransport ved sykdom.
helsenorge.no»
Her har vi samlet noen av de sykdommene du kan bli utsatt for på reise.
Det er dog viktig å holde seg oppdatert om situasjonen i det landet du reiser til. Det kan du gjøre på UDs sider om reiseinformasjon.
Koronavirus
Se vår oppdatering om Koronaviruset og situasjonen rundt her
Sykdommer som spres med mat og vann
Sykdommer som spres via mat og drikke er et vanlig problem når man besøker andre land. Selv om god hygiene reduserer smitterisikoen kan det være vanskelig å helt forhindre smitte siden sykdommer spres i helt vanlige hverdagssituasjoner. Du bør sørge for å ha de riktige vaksinasjonene for å unngå smitte fra mat og drikke.
Turistdiaré
Turistdiaré er det vanligste helseproblemet for folk på reise. Kolera, tyfoidfeber og hepatitt A er sykdommer som smitter på samme måte som turistdiaré: via mat og drikke.
- De fleste tilfeller av kolera er av en mildere art og kan lett forveksles med annen vanligere form for turistdiaré. Du kan beskytte deg mot kolera med en flytende vaksine som du tar en dose av 10 dager før avreise.
- Tyfoidfeber er en mer alvorlig sykdom og krever som i regel innleggelse. Den finnes over hele verden men er vanligere i fattige land med urent vann og dårligere hygieneforhold. Man blir vaksinert med tre kapsler.
- Hepatitt A er en alvorlig leverinfeksjon som i større eller mindre grad finnes i hele verden. Derfor er det viktig å vaksinere seg før reise til områder der sykdommen er vanlig.
Vaksinerer du deg før avreise kan du forebygge både mageproblemer og spredning av resistente bakterier.
Malaria
Malaria spres med malariainfisert mygg. Bor du under enklere forhold bør du alltid bruke myggnett som du henger rundt senga. Impregnerte myggnett gir en god beskyttelse mot malaria og kan kombineres med myggmiddel. Om risikoen er høy, som i de tropiske delene av Afrika, anbefales et legemiddel med malariaprofylakse.
Gulfeber
Gulfeber forårsakes av et virus som angriper leveren og forekommer i deler av Afrika, Sentral- og Sør-Amerika. Sykdommen spres via mygg. Det finnes en vaksine mot gulfeber og denne anbefales der smitte forekommer. Mange land krever på vaksine før innreise. Beskytter du deg mot myggestikk kan du redusere risikoen for gulfeber og samtidig for malaria, denguefeber og andre smittsomme sykdommer som overføres via insekter.