Fakta – Malaysia

Lokal tid:

+7 timer om sommeren +6 timer om vinteren

Språk:

Bahasa Malay, hindi, kinesisk og engelsk.

De aller fleste i Malaysia behersker engelsk svært godt. Blant annet fordi Malaysia tidligere var en britisk koloni. Dessuten er det obligatorisk for skolene å undervise i minimum to språk.

Valuta:

Malaysiske Ringgit (MYR) 1 MYR = 2,1 NOK (juni 2018) Det er lurt å ha noen kontanter på seg til enhver tid. Enkelte taxier tar kun kontanter, hvilket også er tilfelle for lokale markeder, nattmarked og street food.

Pass og visum:

For norske statsborgere utstedes et opphold for opptil 90 dager ved ankomst. Passet må være gyldig i minimum 6 måneder etter hjemkomst. Les mer om innreiserutiner til Malaysia her.

Elektrisitet:

240V, 50Hz. Adapter behøves.

Mat og drikke:

Gjennomsnittsprisen for en to-retters middag uten drikke, ca. 40 kroner per person. En øl koster mellom 6-10 kroner.

Strender:

Malaysia sies å ha noen av verdens fineste strender. Noen av de mest populære strendene finner du på Langkawi, Penang og Perhentian Island. I tillegg finner du fantastiske strender på den malaysiske delen av Borneo, også kalt øst-Malaysia.

Uteliv:

I Kuala Lumpur er det et heftig natteliv og svært mange gode restauranter. Ellers i Malaysia er det et rikt tilbud av fornøyelser, spesielt der turister ferdes, som Penang og Langkawi.

Offentlig kommunikasjon:

Taxi er et billig transportmiddel for å ta seg rundt. Taxiene i Malaysia kjører på faste takster.

Å fly både innenlands og ut av landet er effektivt og rimelig. Foruten å ha sitt eget flaggbærende flyselskap, er det en rekke andre selskap som flyr i og til Malaysia.

Bussruter er det mange av i Malaysia, både med og uten luftkondisjonering. Uansett hva du velger, billig og effektivt er det.

I Malaysia har du to lange toglinjer, som mer eller mindre kjører hver sin kyst. I prinsippet kan du reise med tog fra Singapore, gjennom Malaysia – og ende opp i Bangkok.

Leie av bil er fullt mulig i Malaysia – og det største utleiefirmaet er Avis. Husk at skiltingen i stor grad er på bhasa malay, og at kjøringen foregår på venstre side.

Båttransport/ferge. Det er mange trafikkerende fergeruter i Malaysia, som f eks. mellom Langkawi og Koh Lipe (Thailand) og mellom Penang og Sumatra (Indonesia).

Andre interessante fergeruter: Langkawi - Phuket (ca. 10 timer) Penang - Langkawi (ca. 2 timer 45 minutter) Langkawi - Koh Phi Phi (ca. 9 timer) Langkawi - Krabi (ca. 9 timer) Langkawi - Koh Lipe (ca. 1 time 30 minutter) Malaysia (Changi) - Singapore (ca. 30 minutter) Kuala Besut - Perenthian Island (ca. 45 minutter)

Aktiviteter:

Rikt tilbud på vannsporter på steder som Langkawi og Penang. Mange gode vandremuligheter i fjell og natur.

Nyttig informasjon:

I Malaysia er det vedtatt en hotellskatt på 10 MYR per rom og natt (ca. 21 kroner per juni 2018). Dette betales til hotellet direkte.