Historiske severdigheter på Kypros

På Kypros er det veldig mye å se og gjøre i byene og de mindre stedene. Lei en bil og utforsk alt fra kloster og byer der tiden har stått stille, til spennende arkeologiske utgravningsplasser.

Kykkosklosteret Kykkosklosteret

Stavrovouniklosteret

Beliggende på en fjelltopp 700 meter over havet, ca. tre mil sørvest for Larnaca, finner du Stavrovouniklosteret. Legenden sier at keiser Konstantins mor Helena gjorde et stopp i Larnaca på sin seilas fra Jerusalem. Med seg hadde hun en bit av Kristus kors. Den natten begynte plutselig korset å lyse sterkt og lyset pekte rett mot fjellene. Helena og hennes følge dro til stedet og bygde klosteret. Relikvien av Kristus kors har fremdeles en sentral plass i klosterkirken. I dag er det kun menn som får besøke klosteret.

Kykkosklosteret

Kykkos ligger i hjertet av Troodosfjellene og er øyas viktigste kloster. Kloster-området er stort og inneholder foruten den flotte kirken, der store deler er bygde i gull, også besøksceller for tilreisende munker fra andre land. Det er nok av suvenirer å kjøpe, og det er et lite lokalt marked med frukt, nøtter og honning. I klosteret er det også et ikon av jomfru Maria som sies væra malt av evangelisten Lukas.

Profitis Elias Profitis Elias

Profitis Elias

Denne kirken er en av de mest besøkte severdighetene i Fig Tree Bay. Går du opp de 196 trappetrinnene har du en herlig utsikt over hele Fig Tree Bay. Om du har et hemmelig ønske kan du skrive det ned på en lapp og henge den i lykketreet og håpe på at det går i oppfyllelse. Uansett hvor du bor i Fig Tree Bay kan du se den opplyste kirken, så det er lett å finne den. Kirken er åpen døgnet rundt for besøk.

Velkjent skilt

Ett av Kypros mest fotograferte objekter er skiltet med teksten ”No mans land” i Dheryneia, ca. 7 kilometer nord for Protaras, Fig Tree Bay. Her har du utsikt over Famagustas tidligere ferieresort, Varosia, mer kjent som spøkelsesbyen. Følg skiltene mot ”Famagusta Beach View”. Men tenk på at det faktiske er forbudt å fotografere her!

Kourion Kourion

Machairasklosteret

Machairasklosteret ligger i åssiden av Kioniafjellet i de østre Trodosfjellene. Klosteret ble bygd etter at man fant et sverd og et ikon av jomfru Maria i en grop. Sverdet har gitt navn til både klosteret og fjellet, ”macheri” betyr nemlig kniv. I klosteret finnes det et relikvieskrin og sølv- og perlebroderte mansjettknapper.

Gammelt kongedømme

Et stykke utenfor Limassol ligger Kourion. Det tidligere romerske kongedømmet, med amfiteateret og badehuset med en fantastisk mosaikk fra 300 f. Kr er en av øyas viktigste arkeologiske utgravninger. Her får du en fantastisk utsikt over landskapet, siden det ligger høyt oppe på en bratt odde ovenfor Episkopibukta.

Agia Paraskevi

Øst for Pafos, i byen Geroskipou ligger Agia Paraskevi. Dette er en av Kypros eldste basilikaer og har fem kupler. Inne i kirken finnes et dobbeltsidig ikon fra 1400-tallet som forestiller jomfru Maria og barnet på den ene siden og korsfestelsen på den andre. Se flere severdigheter i Pafos.

Tips & inspirasjon

Velg din Kyprosferie, bli inspirert av våre reisetips til Kypros og finn ditt favoritthotell på Kypros.  

Hotell for enhver smak på Kypros

  • Luksuriøse hotell med aldersgrense
  • Barnevennlige hotell med herlige basseng
  • Flotte hotell med All Inclusive
Se alle våre hotell på Kypros

Kypros

Tips til Kyprosferien

  • Fantastisk dykking, snorkling og golf
  • Spennende historie og kulturmiks
  • Herlige strender og vakker natur
Se alle reisetips til Kypros