10 severdigheter på Santorini

– våre beste tips

Santorini er et spennende reisemål for den som er interessert i severdigheter som vakker natur, historiske steder og genuine greske bymiljø. Her finner du våre beste tips til ting å gjøre på Santorini! 

Mesa Vouno Santorini Mesa Vouno på Santorini

Oia i solnedgang

På en Santoriniferie er det nesten obligatorisk å oppleve solnedgangen vid Oia. Det er en gammel by som har vært inspirasjonskilde for mange kjente kunstnere i årenes løp, hvilket ikke er vanskelig å forstå. Beliggende på øyas nordspiss inviterer byen på en flott utsikt over kalderaen og nordover mot øyene Sikinos, Ios og Folegandros. Oia er vakkert utsmykket og stemningen her er helt magisk i solnedgang. Fargespillet når solen går ned er en uslåelig naturopplevelse. Det er også to romantiske havner: Arméni hvor man går langs en liten sti og Ammoudi dit man enklest tar seg med bil. Butikkene i Oia er fulle av kunsthåndverk og smykker som man gjerne kjøper med seg hjem.

Ancient Thira

På toppen av fjellet Mesa Vouno, som skiller Kamari og Perissa fra hverandre, ligger de imponerende ruinene fra den antikke byen Thira. Du spaserer bokstavelig talt gjennom historien i akkompagnert av den fantastiske utsikten. Her er det mye skriftlig informasjon om stedet, så du får deg en meget konkret historietime.

Du kan komme seg til toppen av Mesa Vounos fra både Perissa og Kamari. Fra Kamari kan du kjøre bil helt til toppen, og det finnes dessuten en minibuss som kjører hele veien opp. Å gå opp på fjellet tar cirka 1 time. Beregne omtrent to timer pluss tiden det tar å gå gjennom ruinbyen.

Kontakt gjerne reiselederen for få kompletterende informasjon innen du legger i vei.

Profet Ilias - Santorinis høyeste fjell

Profet Ilias er Santorinis høyeste fjell med sine 556 meter over havet. Fra toppen har du utsikt over hele øya og på en klar dag kan du se helt til Kreta. For å komme hit passerer du først den gamle byen Pyrgos, og veien endrer siden gradvis karakter og blir til en slingrende serpentinvei innen den ender på toppen.

Santorinis borger

De kykladiske øyene var veldig utsatte for angrep av pirater og for å beskytte seg og overvåke kystene bygde de festninger og borger. Det er mange ruiner etter disse borgene i Pyrgos, Emborio, Akrotiri, Imerovigli og Oia. Alle har sine særpreg: Pyrgos for den spesielle måten den er bygd på, Akrotiri med den store borgen, Imerovigli med en fantastisk utsikt og Emborio med sin tradisjonelle stil som er meget godt bevart.

Thirassia Santorini Thirassia på Santorini

Øya Thirassia

Øya Thirassia var en gang en del av Santorini men er i dag løsrevet og dessuten relativt urørt. I den lille byen Manolas venter en genuin Hellasopplevelse og i den folketomme havna Riva i nord kan du koble av ved det fantastisk krystallklare vannet. Det går båter tre ganger om dagen fra Ammoudis havn til Riva og Krofos, Manolas. Husk å ta med snorklingsutstyret og piknik.

Byen Ammoudia

Byen Ammoudia ligger nord for Oia og hit kommer du lettest med bil. Spis lunsj i en av restaurantene eller hvorfor ikke ta turen hit for den vakre solnedgangens skyld. Byen er bygd rundt havna og du blir nok imponert av de elegante husene som klamrer seg til klippene.

Det forhistoriske muséet

Her har de funnet rester etter det antikke Akrotiri, som kalles det greske Pompeii. Byen ble begravd i forbindelse med et vulkanutbrudd omkring 1450 f. Kr. Her gjorde de mange interessante funn, og flere av dem har havnet på muséet i Fira. Ved inngangen kan du kjøpe billett til både det arkeologiske muséet og det forhistoriske muséet.

Fyrtårn med utsikt

På Santorinis sørside, helt ute på spissen av klippen, ligger det sagnomsuste fyrtårnet Faros. Utsikten er overveldende utover det krystallklare vannet, som slår opp mot de høye klippene og kalderaen. Herfra ser du også vulkanøya Nea Kameni, den lille hvite øya Aspronisi og Oia på andre siden av øya. På veien fra Faros ligger det en liten butikk som eies av en eldre dame som i hele sitt liv har livnært seg på tomat- og kapers dyrking. Hun legger også ned kaperes og soltørkede tomater på glass, som er noe av en lokal spesialitet. Gjør et stopp på tilbakeveien og kjøp med deg disse delikatessene hjem.

Panagia Episkopi

Øyas eldste bysantinske kirke ble reist til ære for Jomfru Maria, og har også vært bispesete. Kirken har en lang og interessant historie, og en utflukt hit byr på sjarm, vakker utsikt og hyggelige omgivelser. Med guide får du hele historien – kirkemurene har mer å fortelle enn det ser ut til ved første øyekast. Inngangsbilletten på 50 cent er ikke akkurat avskrekkende.

Spøkelsesbyen Mesa Gonia

Etter det ødeleggende jordskjelvet på Kykladene ble byen Mesa Gonia liggende i ruiner og det er et fascinerende sted å besøke. Det er virkelig interessant å gå gjennom denne ruinbyen der tiden har stått stille. Atmosfæren her er helt spesiell.


Tips & Inspirasjon

Se alle våre hotell på Santorini, les våre beste tips eller abonner på vårt nyhetsbrev.

Reisetips til Santorini

Her har vi samlet våre beste tips til deg som lurer på om Santorini blir ditt neste reisemål. 

Se alle reisetips til Santorini

Våre hotell på Santorini

På magiske Santorini kan vi friste med et bredt utvalg av hotell. Her kan du velge mellom alt fra elegante voksenhotell med spa til familieeide hotell som ligger i gangavstand til heftige lavastrender. 

Se alle våre hotell på Santorini

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.