Severdigheter og opplevelser på Limnos

Limnos har flere meget interessante arkeologiske steder som forteller oss at det har vært sivilisasjon på øya i over 6000 år. Les våre tips om hva du ikke må gå glipp av!

Se flere reisetips

Panagia Kakaviotissa

Verdens eneste kirke uten tak bygd i en grotte

Ta beina fatt opp til den takløse kirken! Fra Myrina går du på grusveier i 4 kilometer oppover i fjellet. Den siste kilometeren går på en sti som runder Mount Kakavos frem til kirken som ligger på en klippe. Stien går gjennom merkelige fjellformasjoner skapt av lavaen, og utsikten over det gamle vulkanlandskapet er fantastisk. Du får følelsen av å vandre i et landskap tatt ut av en Tolkien fortelling. I den greske mytologien er Limnos' gud Hephaestus, guden for ild og teknikk. Hans far, gudenes konge Zeus, kastet ham ut av Olympos i vrede og Hephaestus falt ned på Limnos. Kirken sies være verdens eneste kirke uten tak som er bygd i en grotte eller på en klippe på denne måten. Det antas at den er bygd på restene av en kristen kirke, og denne teorien er styrket etter at kirken havnet under et klosters autoritet i år 1276. På 1300- og 1400-tallet fungerte kirken som beskyttelse og gjemmested for folk som ville komme unna piratenes herjinger i området.

Bli med på en fottur-utflukt til Panagia Kakaviotissa 

Spennende klipper ved Fanarakis

Arkeologiske utgravinger

På Limnos er det flere meget interessante arkeologiske steder som vitner om at det har vært sivilisasjon på øya i over 6000 år.

Poliochni

Besøk den forhistoriske bosettingen Poliochni, som antas være den eldste neolittiske byen i Europa. Stedet sies også være hjemstedet til verdens eldste parlament. Poliochni er kronjuvelen blant de arkeologiske utgravningene. En av de første byene i Europa, som ble grunnlagt rundt år 4 000 f. Kr. og er cirka tusen år eldre enn den mer berømte Troja, som lå rett over havet i Tyrkia. Her har man funnet et parlament som er 2000 år eldre enn de som ble bygd i den klassiske greske epoken.

Øya Koukonisi

I Moudros havn er det flere hyggelige tavernaer der du kan spise lunsj, og like nord for Moudros ligger øya Koukonisi der man også holder på med arkeologiske utgravninger. En by som antas ha vært bebodd i 1000 år fra cirka år 2 000 f. Kr. Hit kan man ta en kortere tur fra Moudros via en bro ut til øya. Fra Moudros kan man også ta veien sørover knapt 4 kilometer til odden Fanaraki, der det ligger en strand på hver side av de spennende klippeformasjoner. Ute på odden ligger Fokia Cave, en liten grotte inne i fjellet som nås fra sjøsiden. Vannet er klart og fint så det er et spennende sted for snorkling.

Archeologikos Choros Archea Ifestia

Ifestia eller Hephaestus

Det arkeologiske utgravningsfeltet Ifestia eller Hephaestus, som det også kalles, ligger nord på den østre delen av øya og er en gammel by fra antikken,. I sin tid var denne større enn det antikke Myrina. For det blotte øyet er det ikke så mye igjen av byen, men det gamle teateret er restaurert og har er blitt gjenåpnet med nye teaterforestillinger 2500 år senere. På neste odde nord for Ifestia ligger Sanctuary of Kaviri, ett av de eldste templene i fra gresk mytologi og er bygd ved inngangen til Ifestias gamle havn. Nedenfor klippen ved havet ligger Filoktitis Cave, der skal forfatteren Homers karakter og helt Filoktitis ha levd i 12 år. Homers episke tekster er fra 800-tallet f. Kr. De vakre klippeformasjonene vi kan se her ble skapt flere millioner år før Homer skrev sin saga, og vi kan forestille oss hvordan klippene og det spektakulære fargespillet med hav og klipper inspirerte Homer.

En koselige byen Kontiás

Gå heller ikke glipp av Kontiás! Det er en av de største og vakreste byene på øya og ligger på en furukledd ås. En annen by som bør besøkes er Atsiki, den er en av de eldste byene på Limnos og ligger omtrent midt på øya. Atsiki er blant annet kjent for sin produksjon av konfekt, og å kjøpe søtsaker og bakverk i byen er nesten et must år du først er her.

Besøk en vingård i ferien på Limnos

Vin fra Limnos

Limnos har også mange vingårder og vinprodusenter som produserer vin av høy kvalitet. Mineralene i den vulkanske jorda på vestsiden av øya tilfører vinen en god undertone. Flere av produsentene tar imot besøk for visninger og prøvesmaking. 

Utforsk vingårdene, smak på de beste vinene øya kan by på - bli med på en kveld i vinens tegn.

Surfing på østre Limnos

På østsiden av Limnos er det strender med god plass. Fra øst og nord blåser det normalt en frisk vind så det er store bølger og ideelt for surferne som kommer hit for bølgene, mens windsurferne setter pris på den sterke vinden.

Tekst & Foto: Mats Randow
Teksten er oversatt fra svensk.


Tips & inspirasjon

Se alle våre reisetips for Limnos, finn din reise og bestill en reise til Limnos eller abonner på vårt nyhetsbrev.

Limnos

  • Urørt og autentisk
  • Fine strender
  • Utmerkede sport- og treningsmuligheter

Hotell på Limnos

Sportshotellet Porto Myrina - powered by Playitas, like utenfor Myrina, er perfekt for deg som vil ha en aktiv ferie omgitt av vakker natur med kort vei til en gresk småby.

Se alle hotell på Limnos

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.