Byer på Kreta

Rethymnon by, på Kreta

På oppdagelsesferd i Kretas byer

Fra koselige små byer til historiske steder – Kreta har mye å tilby deg som søker et lite avbrekk fra deilige dager på stranda og vil utforske både små og større steder. Å gå rundt i de koselige gatene og slå seg ned ved en av de hyggelige uteserveringene kan bli høydepunktet på Kreta-ferien.

Chania by Chania by

Rolige Kalives og Almyrida

Kalives og Almyrida er små tettsteder som ligger et par mil øst for Chania, like ved stranda. Her opplever du det avslappende livet på en av de mange tavernene og kaféene samtidig som du har havet like ved! Kalives største trekkplaster er sandstranda, som er Blått Flagg-sertifisert, som er tegnet på at stranda holder en europeisk standard for rent vann. Fra Almyrida går det flere gang- og turstier til nærliggende byer.

Ungdommens kilde i Spili

Fjellbyen Spili ligger fint i naturen flankert av en høy klippe. Her må du ikke gå glipp av kildevannet som spruter ut av løvehodet midt i byen og som sies å være det reneste i hele Hellas, og i tillegg skal ha foryngende egenskaper! Det ligger et bredt utvalg av tavernaer og kaféer samt et stort utvalg av ferske krydder, honning, vakre håndverk og håndlaget, velduftende såpe.

Agios Nikolaos Agios Nikolaos

Vakre Agios Nikolaos

Kretas peneste by, Agios Nikolaos, er vel verd et besøk. Byen ligger oppe i fjellet og det er mange trapper og smale bratte gater i det lille sentrumet. For deg som liker å shoppe er det en hel del fine butikker eller hvorfor ikke bare ta en kopp kaffe ved byens vakre innsjø Volousmeni. Omtrent en mil sørvest for Agios Nikolaos ligger den lille byen Kritsa oppe i fjellet. Mange anser at dette er Kretas vakreste by, og det er hyggelig å spasere langs de koselige gatene og nyte av de fine husene og den vakre panoramautsikten.

Anogia

Anogia er en liten by som ligger drøyt fem mil fra Rethymnon, på vei opp mot Psiloritis topp. Denne gamle byen kalles Enkenes by. Under den tyske okkupasjonen av Kreta deltok mennene fra denne byen i kidnappingen av general Kreipen. Straffen var å fordrive innbyggerne og brenne byen. Enkene vendte tilbake til den nedbrente byen. Etter mange år kom tyskerne tilbake til byen og gjenreiste det som var blitt brent ned. Men i ren protest og som symbol på den kretiske stoltheten står husene, som tyskerne gjenreiste, tomme den dag i dag.

Strand i Plakias Strand i Plakias

Plakias

På sørkysten ligger også den herlige byen Plakias som byr på strand, hav og koselige uteserveringer. Det er også en fin vei langs vannet som egner seg godt for spaserturer. Bli her til du får se den vakre solnedgangen.

Sitia

Sitia er en hyggelig kystby som ligger på Kretas østre spiss. Her er det mange uteserveringer langs vannet og en hel del shopping. Oppe på en høyde ligger ruinene etter en venetiansk borg. Hvert år i slutten av august arrangeres det en vinfestival til ære for druesorten sultan, som er spesiell for dette området.

Archanes

I den tradisjonelle byen Archanes har de, med bidrag fra EU, restaurert den gamle bebyggelsen. Det er en fryd å rusle rundt mellom de vakre husene og smale brosteinsgatene. De frodige omgivelsene kompletterer dette vakre postkortbildet!

Ierapetra Ierapetra

Fjellandsbyen Argiroupolis

Høyt oppe i Lefka Ori-fjellene ligger Argiroupolis – Sølvbyen. Her renner smeltevann fra fjellene i strie strømmer nedover fjellveggen. Argiroupolis er vel verdt et besøk, velg gjerne en ekstra varm dag siden luften alltid er deilig og sval her. Slå deg ned på en taverna og spis lunsj mens vannet sildrer forbi.

Ierapetra

Ierapetra, som er Europas sørligste by, er en hyggelig ferieby med en lang og herlig strand. Vannet her er litt kjøligere enn på nordkysten, men til gjengjeld er det varmere i lufta.

Byen Mochlos Byen Mochlos

Krasi

På torget i den lille byen Krasi, øst på Kreta, står et spesielt og kjempestort tre, nemlig Kretas største platan. Kronen gir skygge til torget på varme sommerdager og i nærheten klukker ferskt kildevann ut av akvedukten. Rundt torget ligger flere små kaféer og hyggelige tavernaer som serverer byens spesialitet – grillet kjøtt.

Kotolofari

Den gamle byen Kotolofari ligger oppe i fjellene ovenfor Hersonissos. Her kan du tilbringe en hyggelig ettermiddag og ta en kaffe eller en deilig iskrem.

Mochos

Mochos, som også kalles Olof Palmes by, ligger høyt opp i fjellet i Diktimassivet. Den koselige byen er et perfekt utfluktsmål for deg som har leid scooter. Veien hit byr på fantastiske panoramautsikt over de vakre omgivelsene.

Rethymnon Rethymnon

Chania og Rethymnon

Chania er Kretas nest størst by og ligger på øyas nordvestre del, bak Akrotirihalvøya. Havna, som ble bygd i den venetianske epoken, anses å være en av Europas vakreste havner. Bak havna ligger den gamle bydelens smug som er omkranset av det som er igjen av den gamle venetianske festningsmuren.

Rethymnon brer seg ut langs en bukt med en fin sandstrand. Fra havna fører smale gater inn til den gamle bykjernen med dens vakre bygninger. Den store festningen Fortezza, som i dag blir brukt til bl. a konserter, kan du se fra de fleste steder i byen.

Loutro – et rolig paradis

Loutro er paradis på jord for deg som søker fred og ro! Her finnes det ikke biler, og de fleste kommer hit med båt fra Sfakia. Bestill et rom på et enkelt pensjonat for natta og tilbring en herlig dag på stranda i den lille viken. Ved middagstid kan du finner du en hyggelig taverna hvor du kan nyte god mat og drikke samt stillheten.


Tips & Inspirasjon

Se alle våre reisetips til Kreta, Les mer og bestill ferien din til Kreta eller meld deg på og motta vårt nyhetsbrev.

Alle reisetips til Kreta

Her finner du våre beste reisetips om hva du kan oppleve på Kreta og hvor du finner de fineste strendene og koseligste restaurantene.

Se alle reisetips til Kreta

Kreta

  • Den største av de greske øyene
  • Naturopplevelser og fantastiske strender
  • Sommeren varer fra april til november

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.