Matala på Kreta

Å se og gjøre i Plakias

I området rundt Plakias er det flere spennende steder å oppdage. Hva sier du til den herlig tilbakelente byen Matala, historiske kloster som Preveli og Arkadi eller borgen Frangokastello, der det sies at det spøker? Her kan du lese mer om hva du kan gjøre og se i området rundt Plakias!

Bestill reise til Plakias >>

Les flere reisetips til Plakias

Havna i Agia Galini Havna i Agia Galini

Spili

Spili er en koselig liten by som ligger ca. 20 kilometer fra Plakias og er vel verdt et besøk. Ordet Spili betyr ”grotte”, og man antar at den har fått navnet pga. alle grottene som ligger rundt byen. Spili er kjent for sine frodige omgivelser og rennende vann, der det viktigste kjennetegnet er byens fontene med en serie løvehoder som spruter ut kildevann. Rundt fontenen er det flere koselige restauranter og tavernaer, så her er det hyggelig å ta en rusletur og se på omgivelsene.

Agia Galini

Agia Galini er en pittoresk, liten perle der man møtes av en vakker liten havn hvor båtene ligger og dupper i det klare vannet. Her er atmosfæren vennlig og gjestfri, og befolkningen er herlig avslappet. Det er et godt utvalg av restauranter, barer og kaféer og de vakre fjellene i bakgrunnen skaper en vakker ramme rundt denne lille skatten av en by. Det er også fint å bade her!

Chrora Sfakion

Vil du bort fra de store turiststrømmene og oppleve naturen nært innpå skal du besøke Chora Sfakion. Fra denne sjarmerende lille kystbyen går det flere hyggelige turstier ut i det fine landskapet. I den gamle havnen er det flere tavernaer og kaféer – perfekt for å sette seg etter en kortere eller lengre tur.

Matala

Matala er en populær turistdestinasjon, mye takket være den avslappende atmosfæren. Her tar man dagen som den kommer, og det er ingen grunn å mase eller stresse. Noe som karakteriserer Matala er klippene med hullformasjonene som ble brukt til å begrave de døde under den romerske og kristne perioden. Mange av ”grottene” har både rom, trapper og senger hvilket tyder på at de også fungerte som hjem for folk på denne tiden. På 60- og 70-tallet flyttet hippiene inn her og gjorde Matala til sitt eget paradis. Stranden har dessuten blitt belønnet med det internasjonale miljømerket Blått Flagg, hvilket betyr at den oppfyller visse krav til vannkvalitet, sikkerhet, service og miljøinformasjon.

Mirthios

Den koselige byen Mirthios ligger omtrent 3 kilometer utenfor Plakias og byr på hyggelige omgivelser i gangavstand til en strand. Fra byen har du fantastisk utsikt over Plakias og Det libyske hav. Når du først er her bør du også besøke kirken Aghios Charalambos, som er kjent for sitt ikon skåret i tre fra 1800-tallet. Slå deg ned på en av de tradisjonelle tavernaene og se på suvenirer i de sjarmerende gamle husene.

Arkadiklosteret på Kreta Arkadiklosteret på Kreta

Borgen Frangokastello

Den venetianske borgen Frangokastello er et av Kretas mest kjente minnesmerker og ble bygd som et forsvar mot pirater og har et tårn i hvert hjørne. Tror du på spøkelser? Etter et besøk i Frangokastello er det en viss mulighet for at du gjør nettopp det! Den 17. mai 1828 ble borgen okkupert av et hundretalls kretiske menn fra Sfakia, som siden skulle bli massakrert av tyrkerne. Hvert år, på årsdagen av massakren, sies det at skygger av de bevæpnede kretiske soldatene kan ses der de marsjerer fra fortet ned til vannet. Soldatene kalles drosoulites etter det greske ordet for dugg – drosia. Et navn de har fått da det sies at de alltid observeres marsjere ut tidlig om morgenen.  

Arkadiklosteret

Ved foten av fjellet Psiloritis ligger det berømte Arkadiklosteret fra ca. år 500. Klosteret er bygd som et fort og er mest kjent for den rollen det spilte i revolusjonen mot Tyrkia i 1866.

Klosteret fungerte da som tilfluktssted for ikke mindre enn 943 grekere, for det meste kvinner og barn. Når de innså at opprøret mislyktes valgte de overlevende kreterne, som gjemte seg i kruttlageret, å sprenge seg selv i luften fremfor å bli tatt av tyrkerne. Arkadi er med andre ord et viktig sted for Kretas historie og vel verdt et besøk. Klosteret er åpent hver dag om sommeren.

Prevelistranda

Det er mange grunner til å avlegge stranda Preveli et besøk. Her er det nemlig ikke bare selve stranda og havet som lokker, men utsikten og landskapet. Stranda ligger ved munningen av ravinen Kourtaliotis Gorge, med elva the Great River. Klippeveggene strekker seg nesten 600 meter høyt og med sine tre kilometer er ravinen et av områdets mest kjente naturfenomen. Fra Plakias arrangeres det båtturer til Preveli der du også får se mer av Plakias vakre natur.

Preveliklosteret

Ikke langt fra den kjente Prevelistranda ligger Preveliklosteret, som antas å ha blitt grunnlagt i Middelalderen da Kreta var under venetiansk herredømme. Navnet har slottet fått fra sin grunnlegger – Prevelis, og i århundrene som fulgte vokste klosteret gradvis og ble et kulturelt og religiøst sentrum for innbyggerne i området. Under den greske frihetskrigen på 1800-tallet, og under andre verdenskrig, ble store deler av klosteret ødelagt. I dag er Preveli restaurert og gir et imponerende innblikk i kretisk historie og religion.

Aradena Gorge Aradena Gorge

Kourtaliotiko Gorge

Kourtaliotiko Gorge er en av Kretas vakreste raviner med imponerende, vertikale klipper på hver side, som strekker seg ikke mindre enn 300 meter rett opp på noen steder. Ravinen er omtrent 2,5 kilometer lang og huser flere uvanlige fugler, hvilket gjør ravinen til et viktig sted også i internasjonal sammenheng. Omtrent midt på strekningen er det et pittoresk lite kapell inne i en grotte som du absolutt må få med deg på denne turen.

Aradena Gorge

I Aradena Gorge er en av Kretas mest populære turstier, men anbefales for mer vante turgåere. Du må også besøke byen Aradena som ble forlatt i 1950. De gamle husene står fremdeles der og gir et godt innblikk i den gamle kretiske arkitekturen. Aradena er forbundet med byen Anopolis via en bro over en imponerende kløft, noe som tiltrekker seg mange bungy jumpere. 


Tips & Inspirasjon

Se alle våre reisetips til Kreta, Les mer og bestill ferien din til Kreta eller meld deg på og motta vårt nyhetsbrev.

Alle våre reisetips til Kreta

Her finner du våre beste reisetips om hva du kan oppleve på Kreta og hvor du finner de fineste strendene og koseligste restaurantene.

Se alle reisetips til Kreta

Kreta

  • Den største av de greske øyene
  • Naturopplevelser og fantastiske strender
  • Sommeren varer fra april til november

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.