Fakta – Paris

Transport t/r hotell:

Flyplasser i Paris
Paris har to internasjonale flyplasser, Charles de Gaulle og Orly. De fleste flyselskap flyr til Charles de Gaulle, mens Norwegian flyr til Orly.

Charles de Gaulle flyplass
Charles de Gaulle, som også kalles Roissy-flyplassen, er Europas nest største flyplass etter Heathrow i London. Den ligger cirka 25 km nordøst for Paris sentrum. Over 60 millioner passasjerer er innom flyplassen og dens tre terminaler hvert år. Terminal 2 har hele 7 haller, som hver seg er som egne terminaler. Flyplassens terminaler er forbundet med CDGVAL, et automatisk togsystem som det er gratis å reise med.

Fra Charles de Gaulle til Paris reise man enklest med lokaltog, buss eller taxi. Det raskeste er lokaltoget som tar cirka 30 minutter til togstasjonen Gare du Nord. Det er to togstasjoner på flyplassen, en i komplekset Roissypôle ved terminal 3, og en ved TGV-stasjonen under terminal 2. TGV er vanlige tog som går til ulike deler av Frankrike, mens lokaltoget heter RER.

Det går også flere ekspressbusser fra flyplassen. easyBus går til området rundt Louvre, Roissybus stopper ved Palais Garnier, og Air Frances egen busservice Les Cars Air France, har 3 linjer – som blant annet går til Place de l’Etoile, Gare Montparnasse og Gare de Lyon.

Orly flyplass
Paris-Orly er den nest største flyplassen i både Paris og Frankrike som helhet. Den ligger cirka 13 kilometer sør for Paris. Fra Norge flyr Norwegian direkte til Orly. De fleste innenriksfly i Frankrike går fra Orly. Lander du på Charles de Gaulle og skal videre med innenriksfly fra Orly går det et lokaltog, RER, mellom flyplassene. Beregne cirka 1 time på denne transporten.

Transporten fra Orly til Paris sentrum innebærer enten lokaltog, buss eller taxi. Til togstasjonen Antony kommer du til med det automatiske transfersystemet Orlyval, som også er forbindelsen mellom flyplassens to terminaler. Orlyval er gratis mellom terminalene, men man må betale for å reise til Antony. Fra den terminal sør går det sporvei til Metrosstasjonen Villejuif – Louis Aragon. Det finnes flere ulike bussforbindelser fra Orly til sentrum. Noen av de går direkte.

Offentlig kommunikasjon:

Man tar seg enklest rundt med Metroen og pendlertoget RER kompletterer Le Metro.

Det lønner seg å kjøpe et hefte med billetter (en "carnet"), eller ParisVisite, som er en tre- eller femdagersbillett som i tillegg til Metro og RER også er gyldig for reise med Orlyval, Roissybuss og RATP-bussene.