Bulgarske spesialiteter

I Bulgaria kan du nyte mat som er inspirert av både europeisk og asiatiske smaker. Prøv kjøtt- og grønnsaksgryta kavarma eller de avlange kjøttbollene kebabtje. Andre lekre bulgarske spesialiteter er shopskasalat og fylt butterdeig – Banitsa.

Bestill reise til Bulgaria >>

Se flere reisetips til Bulgaria

Banitsa Banitsa er ansett som festmat, men man får som regel alltid tak i den.

Lukanka

Lukanka er en pølse av svinekjøtt med smak av bacon og kommer i flere varianter. Den lufttørkes i fem-seks dager. Pølsene serveres så i skåret i skiver. 

Shopska

Shopskasalat er en bulgarsk oppfriskende spesialitet som er et fat innslag på alle menyer. Salaten består av agurk, tomat og løk med et lag reven ost av på kumelk på toppen. Salatens farger gjenspeiler landetes flagg – hvitt, grønt og rødt. 

Banitsa

Fylt butterdeig – Banitsa serveres ofte ved spesielle anledninger, men det er mulig å få ta i den når man skulle ønske. Smak gjerne Banitsa med spinat eller fylt med den bulgarske osten Sirene.

Kebabtjeta og kjufteta

For den som liker å teste lokale kjøttretter er kebabtjeta eller kjufteta noe å bestille. Kebabtjeta ser ut som avlange kjøttboller og kjufteta minner utseendemessig om karbonader. Begge rettene blir som regel tilberedt med en smaksrik fåreost.

Herlig iskrem som selges per hekto!

Tarator

Tarator er en frisk suppe som lages på yoghurt, agurk, krydder, hvitløk og valnøtter, og serveres kald. Suppen er frisk – et tips er å bestille den på en varm sommerdag.

Kavarma

Kavarma er en gryte som tilberedes med kylling eller svinekjøtt og grønnsaker, og serveres oftest i en keramikkgryte. Kavarma en av landets nasjonalrett og en opplevelse for både øye og gane.

Søte bakverk og iskrem per hekto

Baklava er den tradisjonelle bulgarske desserten som består av smørdeig, valnøtter, smør og& sirup. En herlig søt og ;god avslutning på måltidet. Pass også på å smake iskremen! Iskremen er av høy kvalitet og finnes i mange gode smaker. Velg hvilken du vil smake på og betal per hekto. Yoghurtisen og sjokoladeisen, som har biter av Ferrero Rocher, er to favoritter.

Lokal vin ...

Bulgaria er en stor vinprodusent og konkurrerer med de spanske, italienske og franske vinene både når det gjelder smak og kvalitet. Ett av de største vindistriktene er Pomorie-regionen, der blant annet Sunny Beach ligger. Vil du få et innblikk i hvordan de produseres kan du besøke en lokal produsent eller en vingård. Pass på å kjøpe med deg noen flasker hjem – det er mye å velge i, både røde og hvite i ulike prisklasser.

Bulgarsk snaps

Rakia heter den velkjente bulgarske snapsen som først og fremst drikkes til forretten. Den lages som regel på plomme men den kan også lages på eple, druer eller annen frukt. 

... og øl

Ingenting slukker tørsten bedre enn en kald øl etter en deilig dag på strand. Det er mange lokale ølsorter å velge i, og hver større by eller sted har oftest sitt eget ølmerke. Vanlige sorter er Burgasko fra Burgas, Kamenitza fra Plovdiv og Zagorka fra Stara Zagora.