Frihetsgudinnen i New York

Frihetsgudinnen

Frihetsgudinnen, Statue of Liberty , Liberty Enlightening the World – dette landemerket i New York er en kvinne med mange navn og en klassiker å treffe på en reise til New York. Som en av New Yorks mest berømte turist attraksjoner er hun i tillegg kjent for sin medvirkning i filmer som Apeplaneten og Ghostbusters. Hun står på Liberty Island og i hennes sokkel eller krone får du en flott utsikt over Hudson og Manhattan. Staten er 93 meter høy, inklusive den 47 meter høye sokkelen som er hugget ut av stein. Det kan til tider være mye kø for å besøke frihetsgudinnen. Nøyer du deg med å se henne på litt lenger avstand, kan vi anbefale en tur med Staten Island ferries, gratisfergen som går mellom Staten Island og Manhattan.

Bestill reise til New York >>

Les flere reisetips

Frihetsgudinnens historie

Da USA feiret Independence Day for gang nummer 100 i 1886 ville Frankrike gi en gave som et symbol på vennskapet mellom Frankrike og USA, og ga derfor USA Frihetsgudinnen i 1885. Hun ankom nedmontert på en båt til New York og ble remontert i løpet av fire måneder i New York. Statuen er designet av Gustave Eiffel, den samme ingeniøren som skapte Eiffeltårnet.

I 1924 ble Frihetsgudinnen ett nasjonalmonument og har siden 1984 vært med på UNESCOs liste over Verdensarvsteder. Mellom 1984 og 1986 ble hun renovert og fakkelen i hånden ble byttet ut med en fakkel i gull. Den originale fakkelen kan du se inne i Frihetsgudinnens museum.

Frihetsgudinnen og Manhattan Frihetsgudinnen og Manhattan

Hvor er Frihetsgudinnen?

For å besøke Frihetsgudinnen må du ut på en liten båttur. Båtene går fra Battery Park og Liberty State Park alt ettersom du er på Manhattan eller i New Jersey. Fergene går daglig fra Liberty State Park i perioden 17. februar og 7. september, mens fra Battery Park går fergene kun noen dager i uken i visse perioder. I høysesongen, april – september kan det være over 90 minutters kø til båtene, så vær tidlig ute. For å rekke både Liberty Island og Ellis Island bør du ta en fergen senest klokken 13.00 for å rekke tilbake med den siste båten klokken 18.45. Fergeselskapet som tar deg til og fra Frihetsgudinnen heter Statue Cruises – og her finner du mer informasjon om tider og priser.

Billetter til Frihetsgudinnen

For å ta deg helt til toppen av Frihetsgudinnen er det et tips å planlegge litt på forhånd. For noen år siden ble det innført et system der du kan forhåndsbestille billetter slik at du slipper lange køer. Det er ulike billetter ut fra hva du ønsker: kun bakkeplan, sokkelbillett eller kronebillett. Inkludert i alle billettene er også et besøk til Ellis Island og immigrasjonsmuseet på veien over med fergen.

Frihetsgudinnen i New York Frihetsgudinnen i New York

Kun bakkeplan

Denne billettypen er den enste som finnes når sokkel- og kronebillettene er utsolgt. Med denne billetten kan du lære mer om Frihetsgudinnen på bakken. Du blir med en parkvakt i en halvtimes tid og får vite mer om hvordan monumentet ble til, hva hun symboliserer og hvordan man restaurerte statuen på 80-tallet. Du kan også vandre rundt i eget tempo og høre på lydguider for både Ellis Island og Liberty Island.

Sokkelbillett

Sokkelbilletten gir inngang til utsiktspunktet i sokkelen. Dette er en populær billettype og det anbefales at du bestiller på forhånd. Med sokkelbillett får du også inngang til museet inne i lobbyen. Her får du se mer av Frihetsgudinnens historie og hvilke forandringer som er blitt gjort siden innvielsen i 1886.

Kronebillett

Som med sokkelbilletten må også kronebilletten bestilles på forhånd siden det kun selges ut mindre antall hver dag. Det kan være utsolgt opptil 6 måneder på forhånd, så bestill denne billetten så fort du har bestemt deg for å reise til New York! Her får du tilgang til den lange trappen som fører deg hele veien opp i kronen og en fantastisk utsikt over Manhattan.

Mange trappetrinn

Når du kommer inn i monumentet er det en hel del trapper å bestige, 377 trappetrinn for å være helt eksakt. Vi anbefaler at du kjenner til dine fysiske begrensninger og at du ikke lider av klaustrofobi, høydeskrekk eller lett blir svimmel. Det kan være krevende å ta seg opp til topps og har du hjerteproblemer eller pustevansker så bør du kanskje unngå å gå hele veien opp. Skulle du få problemer underveis så har du alltid mulighet til å stoppe ved sokkelen og se den flotte utsikten herfra.

Uansett om du har vært i New York tidligere, men gått glipp av å besøke Frihetsgudinnen – eller er her for første gang. Du glemmer aldri ditt første besøk oppe i statuen!

Dette må du tenke på før besøket i Frihetsgudinnen

Det er litt å tenke på før man gir seg i vei til Frihetsgudinnen. To sikkerhetskontroller må passeres, en innen du går om bord på båten og en når du ankommer monumentets lobby.

Du får ikke ha med:

På fergen

 • Våpen eller spisse objekter
 • Vesker eller annen bagasje som er større enn en liten ryggsekk eller håndveske
 • Kjæledyr (førerhunder er velkomne)

I sokkelen

 • All mat og drikke er forbudt (vann er ok)
 • Alle vesker og ryggsekker
 • Barnevogner
 • Bærbar pc, Mac eller nettbrett
 • Stativ til kamera
 • Lommekniv

I kronen

 • Alt nevnt ovenfor
 • Nøkler
 • Penner, blyanter og lignende
 • Gjenstander som kan være til hinder på veien opp i trappen

I kronen får man kun ha ett kamera per reiseselskap - men mobiltelefoner og medisiner er tillatt.


Tips & Inspirasjon

Finn din neste drømmeferie

Eksotiske reiser

Opplev verden og dra på en spennende eksotisk reise til steder som Maldivene, Seychellene, Mauritius eller kanskje populære Bali?

Bestill en eksotisk reise

Romantisk storbyweekend ❤

Vi tilbyr weekendreiser til romantiske byer over hele verden – helt perfekt for dere som ønsker å reise bort for egentid. Hva med Paris, Roma, Praha og Barcelona?

Flybilletter til utlandet

Trenger du kun flybillett? Gjerne til lavpris? Med Apollo kan du bestille billige flybilletter ut av landet. 

Søk og bestill flybilletter