
God mat i Praha
Carl Rüster, forfatter av guideboken Mitt Prag, anbefaler syv puber, kaféer og restauranter i Praha som er verdt et besøk. Han forteller deg også hva du skal gjøre når du besøker en tradisjonell tsjekkisk taverna.
Se flere reisetips til Praha
Chlebičky – de tsjekkiske smørbrødene
Disse små smørbrødene er det tsjekkiske bidraget til verdens hurtigmat, men bare så mye penere enn en pølse eller burger. I dag finnes både de gamle klassikerne på hvitt franskbrød og de moderniserte på mørkt brød. Likevel er noe av det mest tsjekkiske du kan gjøre å ta en sandwich og en pilsner på stedet. Her kan du spise chlebičky: Zlatý kříž serverer de gamle klassiske smørbrødene på Jungmannovo náměstí 19. Bistro sisters serverer moderne smørbrød og finner du på Dlouhá 39.
U Pinkasu
Pilsner er Tsjekkias største bidrag til verdens drikkekultur, og den første restauranten som begynte å servere pilsner i Praha var U Pinkasu i 1843. Restauranten har i dag byens flotteste uteservering. Her sitter du mellom 1300-tallskirken Vår snøkledde Jomfru Maria og de gamle klosterruinene og drikker det som kanskje er byens beste pilsner. Adresse: Jungmannovo náměstí 16 i Den nye byen.
Louvre
Louvre er en av de klassiske Prahakaféene, hvor både Einstein og Kafka har sittet og drukket kaffe. Men dette stedet slipper unna de fleste turistene fordi det ligger en trapp opp. Så det er ikke synlig fra gatenivå hvilken perle du går glipp av. Det er her innbyggerne i Praha holder sine forretningsmøter og inntar kaféens berømte frokost. Adresse: Národiní 22 i New Town.

Mlynská Kavárna (Kvernkaféen)
Denne baren/kaféen har blitt et kulturelt must å se på Lillsidan. Gå over den lille gangbroen til den gamle møllen og du ender opp i en av de fineste barene i Praha. Kunstutstillingene på veggene er mer tvilsomme, men ikke forstyrrende på noen måte. Et pluss med kaféen er at det er en utendørs terrasse med utsikt over Kampa Island og den lille Djevelsbekken. Adresse: Vserdová 14
Peklo (Helvete)
Peklo har et helt unikt miljø med fantastiske hvelv fra 1100-tallet da munkene i Strahovklosteret la sin vinkjeller her. Det er ikke buer av mur, men de er hugget ut i naturstein og det er dette som har gitt restauranten dens navn, men man går virkelig rett ned i under jorden. Det er et elegant miljø med hvite duker og kandelaber, men du trenger ikke føle deg ukomfortabel hvis du kommer i shorts og joggesko. Det er også en hyggelig uteservering rett til høyre for inngangen. Adresse: Strahovské Nádvori 1 i Praha borgen.
U Dvou koček (Hos de to kattene)
Spisestedet har ligget her siden 1678 og er utvilsomt en av klassikerne i Praha. Kattene er det spisestedet i Praha som minner meg mest om et gammelt vertshus med sine hvelvede tak, mørkebrune stoler og bord og nikotingule vegger. Den store hallen er ikke røykfri, men det ligger en koselig liten røykfri salong bak den. Adresse: Uhelny trh 10 i Gamlebyen.
Hvordan oppføre seg på en tsjekkisk pub
Så snart du setter deg ned på puben, tar du en av ølbrikkene og legger den foran deg på bordet. Det er det uuttalte tegnet på at du vil ha en øl. Hvis ikke servitøren kommer og setter fra seg en øl, kan det være fordi de serverer ulike typer øl. Kanskje spørsmålet kommer: "En ti eller en tolv?" – de to forskjellige standardstyrkene til tsjekkisk øl. Det er mer eller mindre selvsagt at man vil ha en lys lager. De fleste restauranter har et mørkt alternativ, men det oppfattes nesten som en spesialbestilling.

På mange puber i Praha trenger du ikke å bekymre deg for språk når du bestiller øl. Når servitøren har plassert ølen foran deg, trekker han tilfeldig en strek på et lite hvitt papir. Vær forsiktig med den lappen, det er regningen din! Nå har du logget inn i systemet og trenger i utgangspunktet ikke gjøre annet enn å drikke.
Når glasset ditt begynner å bli tomt, hentes det raskt inn et nytt øl, uten at noen spør om du vil ha det. Kostnadene legges til regningen og det eneste du trenger å bekymre deg for er hvordan du stopper leveransene. Faktisk er det nesten latterlig enkelt å gi beskjed til servitøren: du legger ganske enkelt øl-underlaget på glasset, som et lokk, for å vise at du har drukket dagens siste øl.
Vil du lese flere av Carl Rüsters tips om Praha? Boken hans Mitt Prag er utgitt av Karavan Förlag og kan kjøpes her.
Bestill en storbyreise
Velg mellom en rekke reisemål – kombiner sol og bading med storbyen, shopping, underholdning og kultur.