Restauranter i Praha

Restauranter i Praha

Carl Rüster, forfatteren av guideboken Mitt Praha, tipser om seks barer, kaféer og restauranter i Praha som er verdt et besøk. Han tipser også om hvordan man besøker en tradisjonell tsjekkisk bar!
 

Bestill reise til Praha >>

Les flere reisetips

1. Chlebičky – de tsjekkiske smørbrødene

Chlebičky er det tsjekkiske bidraget til verdens fast-food, men ser mye bedre ut enn en pølse eller hamburger. I dag finnes både de gamle klassikerne på hvitt franskbrød og de mer moderne laget av grovt brød. Noe av det mest tsjekkiske man kan gjøre er å spise et slikt smørbrød på stående fot med en pils i andre hånden. Her kan du spise chlebičky:

Zlatý kříž serverer de gamle klassiske smørbrødene på adressen Jungmannovo náměstí 19.

Bistro sisters serverer de moderne smørbrødene og finnes på Dlouhá 39.

Kafé i Praha Kafé i Praha

2. U Pinkasu

Pilsen er Tsjekkias største bidrag til verdens drikkekultur og den første restauranten som begynte å servere pils i Praha var U Pinkasu allerede i 1843. I dag har puben byens vakreste utendørsservering. Her sitter man mellom 1300–talls kirken Vår Snøkledde Jomfru Maria og den gamle klosterruinen og drikker det som kan være byens beste pils.

Adresse: Jungmannovo náměstí 16 i Nove Mesto.

3. Louvre

Louvre er en av de klassiske kaféene i Praha, hvor både Einsten og Kafka kom for å drikke kaffe. Kaféen ligger opp en trapp og er ikke synlig fra gateplan, noe som gjør at man unngår de største folkemengdene. Her kommer lokalbefolkningen og koser seg med kaféens berømte frokoster. 

Adresse: Národiní 22 i Nove Mesto.

4. Mlynská Kavárna (Kvernkaféen)

Denne baren/kaféen har blitt et kulturhøydepunkt i Malá Strana. Gå over den lille gangbroen til den gamle kvernen hvor du vil finne en av de koseligste barene i Praha. Kunstutstillingen er noe tvilsom, men gjør at baren skiller seg ut. Et pluss med dette stedet er at det finnes en uteservering med utsikt over øya Kampa.

Adresse: Vserdová 14

5. Peklo (Helvete)

Peklo har en helt unik atmosfære med fantastiske hvelv fra 1100– tallet da munkene i Strahovklosteret lagde sine vinkjellere her. Hvelvene er utgravd i naturstein, hvor man må gå ned dypt under jorden og dette har gitt restauranten sitt navn. Det er en stilfull restaurant med hvite duker og lysestaker, men det er ingen krav til kleskode her. Det finnes også en fin utendørsservering til høyre for inngangen. 

Adresse: Strahovské Nádvori 1 i Prahaborgen.

Mat i Praha Mat i Praha

6. U Dvou koček (Hos de to kattene)

Baren ble åpnet i 1678 og er en del av klassikerne i Praha. Kattene er en bar i Praha som får en til å tenke på et gammelt vertshus med sine mørkebrune stoler, bord og nikotingule vegger. Den store salen er ikke røykfri, men det finnes også en røykfri liten salong. 

Adresse: Uhelny trh 10 i Gamlebyen.

Hvordan besøker man en tsjekkisk bar?

I dét man setter seg ned i baren tar man en ølbrikke og legger det foran seg på bordet. Det er det utalte tegnet for at man ønsker en øl. Om servitøren ikke kommer med en øl kan det være fordi det serveres ulike typer øl og kanskje man får spørsmålet "En tier eller en tolver?" – de to ulike standardstyrkene på tsjekkisk øl. Det er nemlig mer eller mindre selvsagt at man vil ha en lys lager. De fleste barene har et mørkt alternativ, men det oppfattes nærmest som en spesialbestilling. 

På mange barer i Praha behøver man ikke bry seg om språket når man bestiller øl. Når servitøren har satt ned ølen fremfor deg tegner han nonchalant en strek på en liten hvit papirlapp. Vær forsiktig med lappen, for det er nemlig regningen din! Nå har du "logget inn i systemet" og behøver i prinsippet ikke gjøre annet enn å drikke. 

Når glasset ditt begynner å bli tomt kommer det raskt en ny øl, uten at noen har spurt om du vil ha en. Det legges da til en ny strek på regningen, og det eneste du trenger å tenke på er å få stoppet serveringen når du har fått nok. Når du ikke ønsker mer å drikke legger du helt enkelt ølbrikken på toppen av glasset ditt, som et lokk, for å vise at du har drukket din siste øl. 


Tips & Inspirasjon

Bli inspirert av våre reisetips, finn ditt drømmehotell eller meld deg på til vårt nyhetsbrev.

Alle våre reisetips

I våre reiseguider finner du tips på de hyggeligste restaurantene, de fineste strendene, de mest interessante severdighetene med mer!

Les våre reisetips

Finn ditt drømmehotell

Finn det perfekte hotellet med et finsøk. Søk etter bare det som er viktig for deg og sitt igjen med de hotellene som passer deg best.

Gå til hotellsøket

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.