Slik solsikrer du ferien i naturskjønne Algarve

3000 soltimer i året kan ikke ta feil. Den 25 mil lange Algarvekysten sør i Portugal er et klassisk reisemål takket være sine berømte strender. Men her er det mer som frister, uansett om du er en ihuga golfer, søker opplevelser i vakker natur eller elsker å utforske kystbyer og lokal kultur.

Solsikre Algarve Desember-sol i Algarve.

De lange, myke og nydelige strendene er Algarves mest berømte og selvsagte trekkplaster. Her mellom Atlanterhavet og spanskegrensen leves det beste strandlivet – fra klippespissen Cabo de São Vicente i det villeste vest til kulturbyer som Tavira og Monte Gordos myke strender på den mer ukjente østkysten.

Men for å oppleve Portugals sørligste region fullt ut må man ikke glemme å vende blikket inn mot land og oppdage golfbaner i verdensklasse, termalbad og lekkert renoverte historiske hotell, så kalte pousadas.

Strålende sol i desember

Med et titalls hotell i sin oppdaterte portefølje har den nordiske reisearrangøren Apollo i snart 25 år utforsket Algarves skiftende landskap. På plass har de god hjelp av António Antunes, Apollos agent i Portugal, som har stålkontroll på alt fra hotellkontrakter til hvor den neste spennende utflukten bør legges.  

–        Været er viktig for oss i Algarve. Når jeg går ut fra kontoret denne ettermiddagen i desember møtes jeg av strålende sol og 18 grader. Og vi ønsker alltid våre gjester hjertelig velkommen. 80 prosent av inntektene i regionen kommer jo fra turismen, så derfor tar vi vare på havet og kysten vår. I dag er besøkende fra Norden en av de gruppene som øker mest her i Algarve, sier António Antunes.

Vi begynte å reise hit i 1974, rett etter Nellikrevolusjonen som førte til at Portugal ble et demokrati. Det Algarve de besøkende møter i dag er et moderne reisemål langt utenfor turisttråkket, der det er god plass til både deilig avkobling og aktiv ferie. De rundt 30 golfbanene i området er også med på å forme og sette standarden på Algarve som et stadig mer eksklusivt reisemål.

 

Prisgunstige Portugal

Antonio hyller de lange strendene, sportsaktivitetene, de personlige hotellene og det livlige folkelivet om kveldene i kystbyene. Han mener at prisene i Portugal står seg meget godt sammenlignet med blant annet deres søreuropeiske naboer.

–        Og om vi sammenligner med Norge koster det omtrent 60-70 prosent mindre å handle i butikken her. Man skal jo helst ikke generalisere, men jeg må si at folk er utrolig hyggelige og hjelpsomme. Forskjellen fra da skandinavene begynte å komme hit på 1970-tallet er at det den gang var et fåtall charterhotell. I dag er antallet mangedoblet og de er bedre, og infrastrukturen i hele Algarve er suveren.

Regionen kan friste med litt av hvert av opplevelser takket være det varierte landskapet. Jo lenger vest, desto villere og mer klippete – jo nærmere Spania, desto varmere i vannet takket være nærheten til Middelhavet.

–        Er man ute etter det mest lokale og autentiske i Algarve skal man reise østover, mellom Faro og grensen til Spania. Samtidig er Sagres, helt i vest et vilt landskap og et paradis for vannsport og surfing. Så er det litt mer luksusturisme i trakterne rundt Vilamoura og det pulserende utelivet i Albufeira. På denne tiden av året spiller jo mange golf. Ja, vi har faktisk det meste, sier Antonio mens han slår ut med armene og ler.

Verdensberømt sjøfartsskole

Ved Lagos og Sagres, helt ytterst på spissen, åpnet Henrik Sjøfareren, eller Henrique o Navegador som han heter på portugisisk, sjøfartsskolen Vila do Infante på begynnelsen av 1400-tallet. Noe som senere skulle  resultere i en rekke oppdagelsesreiser og Portugals verdensherredømme på de store verdenshavene. I den livlige marinaen i Lagos er folk alltid på farten – på vei ut på sjøen for å fiske eller snorkle, eller til strendene for et etterlengtet slaraffenliv. Tidevannet skaper store strender, men avhengig av hvor i månefasen vi befinner oss kan strendene øke og krympe med opptil fem meter.

Mange tar en liten åpen trebåt for å se traktens berømte grotter. Der inne i grottene er lyset blendende vakkert og vannet lyser som om det skulle ligge smaragder på havbunnen. Nesten alle klippene har fått kjælenavn – elefanten, kamelen, Triumfbuen, Pinocchio.

Inne i Lagos går man på brosteinsgater og her er det massevis av fisk- og skalldyrskroer. Prøv den hvite vinen fra nabotrakten Lagoa til nyfiskede sardiner som grilles over åpen flamme.

Sardiner er mye brukt og smaker best i Portugal!

Kildene oppe i fjellene

Oppe i fjellene mot Monchique er atmosfæren helt annerledes. Det er et Algarve omgitt av store trær som eukalyptus, korkeik og kastanje. Caldas de Monchique har vært kjent for sine helsefremmende kilder siden romertiden, og etter det var det den portugisiske monarken João II som nøt kongelig av traktens salte vanndamp.

Rundt havnebyen Vilamoura ligger mange av Algarves golfbaner. Klimaet og de varierende omgivelsene er noen av grunnene til at Algarve har blitt en av de aller fremste golfdestinasjonene i verden. Er man ikke en dedikert golfer og bor på en av klubbenes topphotell, er de historiske pousada-hotellene vel verdt å oppdage. Disse er perfekte for den som er ute etter en roligere ferie med kulturelle innslag. Pousadas finner du over hele landet, og atmosfæren er nesten uten unntak makeløs; nøye ombygde gamle borger, slott og kloster som er gjort om til hotell. Noen av de mest spennende om- og tilbyggene ligger i Algarve.

Oppdag Tavira

Vi beveger oss langsomt mot øst og Tavira, elva Gilão flyter langsomt og deler byen i to. Tavira ble skadet i et jordskjelv som også rammet Lisboa i 1755 og de fleste flisbelagte fasadene ble gjenoppbygd kort tid etter dette. Den mauriske arven i kirketette Tavira er fremdeles sterk tilstedeværende.

Vinden fra havet når helt opp til Taviras marmorkledde hjerte, torget Praca de República.

Her må man bare får med seg hele kysten opp til spanskegrensen som går under navnet Ria Formosa – et naturreservat med et rikt fugleliv, laguner og små øyer som bare venter på å bli oppdaget.

António Antunes gir et siste tips på veien:

–        Gå for all del ikke glipp av skalldyrene percebes. De er noen stygge skapninger men du verden så gode.

Hotell AP Adriana Beach Resort Hotell AP Adriana Beach Resort

3 herlige hotell:

  • AP Adriana Beach Resort, Albufeira. Et nytt All Inclusive-hotell i frodige omgivelser nært havet. Stranda nedenfor klippene er bare noen meter fra hotellet.
  • Pousada Vila Real de Santo António. Et hotell med lange tradisjoner og spennende kulturhistorie like ved den spanske grensen. Pousadaen ligger i en gammel tollbod midt på torget i sjarmerende Vila Real Santo António – et steinkast fra Atlanterhavet. 
  • Pestana Alvor South Beach. Her snakker vi ikke om et hotell nært stranda, men  bokstavelig på den 3 kilometer lange stranda Praia dos Três Irmao. Et kult funkisdesignet hotell i Alvor nært ferieparadiset Portimao. Du kan starte morgenen i det utendørs treningsstudioet og nyte et herlig bassengområde.

 

Algarve à la Antonio Antunes:

  • Strendene i Lagos. Små, personlige strender, oppleves nesten som karibiske.
  • Fiskerlandsbyen Alvor. En supersjarmerende, levende liten by med herlig atmosfære nært Portimao.
  • Sagres ytterst på den portugisiske landtungen. Gå ikke glipp av de eksklusive, stygge men fantastisk velsmakende skalldyrene percebes på en av Sagres spisesteder. Sånn smaker Atlanterhavet!

Tips & inspirasjon

Se alle våre reisetips til Algarve, finn reise til Algarve og bestill eller abonner på vårt nyhetsbrev.

Alle reisetips til Algarve

Algarvekystens beste strender, herligste naturopplevelser og mye mer. Her har vi samlet noen av våre beste tips til reisen din til Algarve!

Se alle reisetipsene til Algarve

Algarve

  • Sjarmerende kystbyer
  • Kilometerlange sandstrender
  • Høyt rankede golfbaner
Se alle reiser til Algarve

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.