Portugisiske spesialiteter

Algarvekysten byr på utsøkt mat og spennende delikatesser som må smakes. Maten i det portugisiske kjøkkenet har ofte lange tradisjoner og bygger på lokalproduserte råvarer og ingredienser. Her blandes europeiske smaker med dufter og krydder fra Nord-Afrika og Midtøsten. Fisk og skalldyr er hovedingrediensen i mange av de tradisjonelle rettene.

Bestill reise til Algarve

Se flere reisetips til Algarve

Feijoada

Cataplana

Cataplana er en gryte med en blanding av fisk og skalldyr. Den kan blant annet inneholde hvit fisk, reker, blåskjell, blekksprut og krabbe. Noen varianter inneholder også kjøtt eller pølse. Tradisjonelt er den smaksatt med hvitløk, persille og koriander, men de fleste restauranter har sin egen versjon så prøv deg fram! Gryta serveres oftest med ris, eller brød.

Caldo Verde

En vanlig tradisjonell rett i Portugal er Caldo Verde. Det er en suppe på løk, potet, grønnkål og skivet svinepølse. Denne suppa serveres til alle typer festligheter, særlig når byens skytshelgen skal feires. Suppa serveres som regel med hvitløksbrød og Demma Serra, en portugisisk ost laget på sauemelk.

Feijoada

Feijoada er en populær gryte med svinekjøtt, oksekjøtt og bønner. Denne retten spises i flere andre land, blant annet i Brasil. Der den sies å være en av nasjonalrettene, men den kommer altså opprinnelig fra Portugal.

Klassikeren Alheira

Cozido à Portuguesa

En annen god gryte er Cozido à Portuguesa som er laget på kokt oksekjøtt, kylling, pølse og grønnsaker som potet, gulrøtter, kålrot og bønner.

Sardinhas assadas

Denne enkle men smaksrike matretten består av kullgrillede sardiner, og er et populært innslag på sommerfestivaler og andre fest-arrangement i Portugal.

Alheira

Alheira er en klassisk rett med en interessant historie. Det er en type svinepølse og ble første gang laget av jødene i år 1497 da de fikk et ultimatum om enten konvertere til kristendommen eller sendes ut av landet. Mange latet som de konverterte for å få bli, men praktiserte sin tro i hemmelighet. For å se mindre mistenksomme ut skapte de svinepølsa Alheira, slik at lokalbefolkningen skulle tro at de hadde konvertert. I dag finnes det flere varianter av pølsa, den kan være laget på forskjellige typer kjøtt som for eksempel and, kalv, kylling, kanin eller vaktel. Den er som regel krydret med hvitløk. Den mest populære retten med denne pølsa kalles Alheira de Mirandela, stekt pølse servert med pommes frites, salat og et stekt egg.

Eggekrembakelsen Pasteis de Nata

Portugisiske søtsaker

Ovos mol del Aveiro – eggeplommekrem i en snegleformet kjeks

Arroz doce – rispudding med sitron og kaneldryss.

Pasteis de Nata – eggekrembakkelse, noen pudrer den med kanel.

Bolo de bolacha – historisk kake laget av Marie kjeks, kaffe og smørkrem.

Sonhos de abóbora –  små berlinerboller laget av gresskar, navnet betyr ”gresskar-drømmer” på portugisisk.

Leite crème – portugisisk Crème Brûlée.

Pudim flan – karamellpudding med smak av te.

Toucinho do céu – veldig lik flan, men laget kun laget på eggeplommer, sukker og vann i stedet for hele egg og melk og/eller fløte.

Lokal vin

Portugal er en av de største vinprodusentene i verden og vin er en stor del av måltidsopplevelsen her. Algarvekysten er det aller største området for vinproduksjon i landet og vin har vært produsert her i over 3000 år. Særlig kjent er selvsagt portvinen som kommer herfra. Hvorfor ikke benytte sjansen til å besøke en vingård og prøvesmake noen viner i ferien?

Tips & inspirasjon

Se alle våre reisetips til Algarve, finn reise til Algarve og bestill eller abonner på vårt nyhetsbrev.

Alle reisetips til Algarve

Algarvekystens beste strender, herligste naturopplevelser og mye mer. Her har vi samlet noen av våre beste tips til reisen din til Algarve!

Se alle reisetipsene til Algarve

Algarve

  • Sjarmerende kystbyer
  • Kilometerlange sandstrender
  • Høyt rankede golfbaner
Se alle reiser til Algarve

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.