
Italienske spesialiteter
Maten i Venezia er både unik og klassisk italiensk. Mange av rettene har vært inspirert av byens geografiske plassering ved vannet – det er mye fisk og sjømat på menyen. Som resten av Italia er vanlige hovedretter ofte basert på pasta eller ris. En klassisk pastarett i Venezia inneholder ofte sardiner eller ansjos.
Italiensk mat og matvaner
Kanskje du allerede har lagt merke til at på italienske restauranter her hjemme er middagen litt annerledes? På italienske restauranter spiser du i flere trinn: aperitivo, antipasto, primo piatto, secondo piatto og formaggio e frutta.
Aperitivo
En aperitivo er det vi i Norge vil kalle en aperitiff. Det er med andre ord en liten aperitiff du tar før måltidet. En vanlig fordrink kan være en drink som Aperol Spritz, eller et lite glass vermut.
Antipasto
På tide å vekke appetitten! Hensikten med antipasto er nettopp det, å vekke appetitten. Som vanlig er det noe lite, som melonskiver med prosciutto, carpaccio eller grillede grønnsaker.

Primo piatto
Den første hovedretten er primo piatto. Det er vanligvis en pasta, gnocchi, suppe eller risotto, og serveres vanligvis uten kjøtt eller fisk.
Secondo Piatto
Til den andre hovedretten får du kjøtt, fisk eller fjærfe med et valgfritt tilbehør.
Formaggio e frutta
Det er bare å håpe på at du har litt ekstra plass i magen til godsaker, avslutningen er jo desserten! Navnet formaggio e frutta betyr ost og frukt, noe som avslører litt om hva italienerne selv anser som gode desserter. Legg til noe søtt, il dolce, pluss en espresso og saken er biff.

Venezias lokale retter
Det er et par retter som er typiske for Venezia som du må prøve i løpet av ferien. Bigoli, en type pasta, servert med en saus laget av ansjos og sopp, artisjokker og parmesan er en typisk rett i Venezia. Tramezzini er intet mindre enn en trekantet sandwich med deilig fyll som tunfisk, oliven og skinke. Cicchetti er en venetiansk spesialitet som minner mye om spansk tapas. Dette er små godbiter som ofte serveres med drikke. Det er ofte små smørbrød, oliven eller chips.
Drikke i Venezia
Hvis du liker å prøve lokale drinker og skikker, er det to drinker som er et must under ferien i Venezia - Bellini og Aperol Spritz. Bellini er en drink laget med prosecco og ferskenpuré som sakpt nettopp her i Venezia. Aperol Spritz er en drink laget av prosecco, spritz (sodavann) og aperitiff Aperol. På en ferie i Italia er det også best å prøve en deilig espresso for litt ekstra energi.