Naxos' historiske severdigheter

For deg som er interessert i gresk historie er severdighetene på øya et spennende innslag i ferien. Den store porten som ligger utenfor havna er et must og det er i tillegg flere tempel som er vel verd et besøk, og sist men ikke minst fjellet Zeus. 

Portara Portara - porten til solguden Apollos tempel.

Portara - Den eldste porten

Allerede ved ankomst til Naxos ser du den store pampete porten som ligger på en klippe utenfor havna: Portara, porten til solguden Apollos tempel. År 530 før Kristus ble porten bygd av lederen Lygdamis som med en antydning av stormannsgalskap hadde som mål at tempelet skulle bli større enn Zeus tempel på Akropolis. Slik ble det dog ikke, for tempelet ble aldri klart i og med at det ble krig med Samos. Nå for tiden er den et landemerke på Naxos og herfra kan du se av en av de mest fantastiske solnedgangene på øya, se utover havna og byen, og samtidig skimte naboøya Paros ute i horisonten.

Imponerende marmorbrudd

Marmorbruddet på Naxos er et imponerende syn. Det er to store fjell med imponerende hvite marmorbrudd. Her er det magisk vakkert og om kvelden når mørket faller på blir den hvite steinen nesten selvlysende.

Demetertempelet, Naxos Dementertempelet er tilegnet fruktbarhets- og avlingsgudinnen Demeter.

Dementertempelet

Dementertempelet er tilegnet fruktbarhets- og avlingsgudinnen Demeter og ligger tre kilometer sør for byen Ano Sagri på Naxos. Tempelet ble bygd på 600-tallet f. Kr. og gjenoppdaget i 1949 av en gresk arkeolog. På vår utflukt "Øytur - Naxos høydepunkter" besøker vi både Demetertemplet, Kouros-statuen og Apiranthos. 

Dionysos tempel

I Iria på Naxos ligger det et vakkert tempel som er tilegnet Zeus sønn og vinguden Dionysos. Tempelet her stammer fra 1400-tallet f. Kr.

Fjellet Zeus

Fjellet Zeus ligger ved byen Filoti, 1 004 meter over havet. Du går lett hele veien opp til toppen om du er i noenlunde god form, ellers går det en bilvei nesten helt frem. I følge legenden ble Zeus født på Kreta men vokste opp på Naxos. Øyboerne elsket ham og bygde et tempel til hans ære oppe på fjellet. Zeus' hustru Ariadne ble gravid men døde innen hun rakk føde. Zeus skar da ut fosteret og sydde det inn i sitt eget lår. Barnet som ble født var vinguden Dionysos. Dette er forklaringen på at Naxos er så frodig grønt og har så god vin!

Kouros I

Rett utenfor byen Apollonas, nord for Naxos by, ligger en cirka 10 meter lang steinstatue, en såkalt kouros som hviler åssiden. Statuen som er datert til 600-tallet f. Kr., er laget av marmor og forestiller trolig guden Apollon eller vinguden Dionysos.

Kouros II

Kouros av Melanes er en mindre, men allikevel seks meter lang, statue fra 700-tallet f. Kr. hvor det ene beinet mangler. Etter cirka et kvarters gange oppover fjellsiden kommer man til et gammel steinbrudd der det ligger nok en kouros – Kouros av Potamia.


Tips & inspirasjon

Se alle våre reisetips til Hellas, Les mer og bestill ferien din til Hellas eller meld deg på og motta vårt nyhetsbrev.

Alle reisetips til Hellas

Her har vi samlet noen tips for Hellas-ferien. Her skulle det være noe for de fleste – om du allerede er Hellas-frelst eller legger ferien hit for første gang.

Se alle reisetips til Hellas

Hellas

  • Små landsbyer eller store øyer
  • Urørt eller velkjent
  • Apollo størst i Hellas

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.