
Mat og drikke på Naxos
Naxos har mye å by på innen gresk mat. Prøv gjerne noen av øyas spesialiteter som likøren Kitron, osten Graviera og den deilige vinen laget av både blå og grønne druer.
Gode oster
Naxos er kjent for osteproduksjonen sin, og det er mye å velge mellom her. Gå for eksempel ikke glipp av Naxos' egen variant av Gruyère-ost: Graviera.
Kitronlikøren
Gå ikke glipp av Naxos' egen likør – Kitronlikøren Den har en frisk smak av sitrusfrukten kitron, som du bare finner på denne øya. Bladene på denne store, vakre frukten brukes til å lage likøren, som serveres etter måltidet. Den finnes i tre varianter: den hvite er tørr, den grønne er medium og den røde er supersøt. Oppe i Chalki er det et Kitrondestilleri du kan besøke.
Gyros
Gyros i pita, en gresk variant av kebab. Velg mellom kylling og svinekjøtt. Serveres med tzatziki, tomat og pommes frites i pitabrød. Mettende og smakfull til en billig penge.

Mat som henger til tørk
Et klassisk bilde av Hellas er blekksprut som henger til tørk i solen. De tørkes for å få riktig konsistens når de blir en snacks til kveldens aperitiff.
Fetaostpai rett fra bakeriet
Hva med en fetaostpai rett fra bakeriet? Dampende varm og sprø, og like god til frokost som lunsj.
Oyzeri
Om kvelden samles grekerne på sine vanlige barer, kjent som Oyzerier, der man tar en ouzo til grillet fersk blekksprut. Men et besøk om morgenen anbefales også. Da kan dere like gjerne samles her over en kopp kaffe. Baletta, en klassisk Oyzeri i havnen, har vært drevet av samme familie siden 1952.
Lokal vin
Naxos er fødestedet til vinguden Dionysos, og det er kanskje ikke overraskende at øya er kjent for sin gode vin. Vinen er laget av både blå og grønne druer og har en veldig karakteristisk smak.

Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Naxos, finn og bestill en tur til Naxos eller abonner på nyhetsbrevet vårt.