Mat & drikke på Karpathos

Karpathos lekre kokkekunst

Ute etter noen utsøkte tips? Da har du kommet rett! Her finner du informasjon om Karpathos mest innbydende matsteder, delikate spesialiteter og greske klassikere som du bare må smake.

Bestill reise til Karpathos >>

Les flere reisetips til Karpathos

Souvlaki Souvlaki

Souvlaki på Under the Trees

Under the Trees er en restaurant som ligger på en klippeavsats, et stykke utenfor Finiki. Det er eierne selv som har bygd restauranten, der de også serverer grønnsaker fra egen hage. Om du er på disse kanter bør du bestille en souvlaki, som består av små biter kjøtt som grilles på spyd. Retten får du med svinekjøtt eller kylling. 

Rinas taverna

Denne lille tavernaen eies av Mike og Rina og ligger på veien til flyplassen, ved hovedveien. Har du allerede smakt øyas lokale pasta, makarounes, må du bare smake de hjemmelagde makarounes-rettene de har her. De er fantastiske! På baksiden av tavernaen ligger en liten hage, så råvarene er alltid ferske. Etter maten kan du slå deg ned på stranden Cristou Pigadi eller Damatria, som ligger på andre siden av veien.  

Fava

Fava er en matrett du virkelig bør prøve når du er på Karpathos. Den lages på kikerter eller gule erter og serveres varmt sammen med rå løk. Passer godt som forrett eller tilbehør til en hovedrett og spises med fordel med et godt gresk brød.

Ouzo Ouzo

Olivenolje

I omgivelsene rundt byen Mesohori produseres mesteparten av Karpathos olivenolje. Du som kjører i området får oppleve et fantastisk kulturlandskap og natur med oliventrær som står fint på rekke og rad langs fjellveggene. Olivenoljen får du selvsagt de fleste steder, men for deg som vil ha med noen genuine dråper av Karpathos hjem så anbefaler vi at du kjøper denne smaksrike olivenoljen.

Honning

Utover sin produksjon av førsteklasses olivenolje er Karpathos også kjent for den søte honningen. Langs fjellsidene kan du i blant få øye på de fargerike bikubene. Prøv øyas honning sammen med en porsjon gresk yoghurt og litt fersk frukt – en veldig frisk og deilig start på dagen.

Ouzo

Ouzo er grekernes nasjonaldrikk og den vil du ikke gå glipp av. Det er en anisbasert drikke som når den blandas med vann får en hvit farge. Raki er også en gresk favoritt – den serveres ofte sammen med noen herlige meze-retter. Skål! 

Taverna Perdika

Taverna Perdika ligger i den lille fjellandsbyen Menetes og ligger på hjørnet ved kirken. Her står eieren Kostas for den hjemmelagde maten. Bestill gjerne inn mange små forretter og prøv også den hjemmelagde pommes fritesen. Kanskje har han også kanin på menyen den dagen du kommer på besøk.

Lokal vin

Selv om Karpathos mest er kjent for sine olivener så produseres det faktisk også en hel del vin på øya. Bestill den lokale vinen når du spiser ute. 

Brønner

Rundt Pigadia kan du ofte se utendørskraner og brønner. Fra disse kan du ta frisk rennende vann fra kildene oppe i fjellene og lokalbefolkningen henter ofte vann til husholdningen fra disse. Husk å fylle på vannflasken! Kanskje ikke helt uventet betyr Pigadia faktisk brønn eller kilde. 

En herlig restaurant ved havet på Karpathos En herlig restaurant ved havet på Karpathos

Fersk fisk

Mange av restaurantene rundt havnebyene serverer nyfanget fisk. Spør etter dagens fangst når du sitter til bords og press gjerne litt sitronsaft over fisken innen du spiser den. Utsøkt! 

Spis kápari i Agia Nikolaos!

En hyggelig taverna i Agia Nikolaos på Karpathos østkyst mellom Spoa og Apellastranden, rett ved kirken Agios Nikolaos. Her kan du bestille den greske salaten kápari. Tavernaens personale plukker selv vekstene på øya så du kan være sikker på at du kommer til å smake en helt særegen gresk spesialitet. Den tilberedes omsorgsfullt med salt, eddik og saltlake og den smaker ekstra godt sammen med olivenolje, hjembakt brød, sardiner og et lite glass ouzo.

Sugen på noe søtt?

Om du elsker iskrem så har du kommet til det rette stedet – i Pigadia er det nemlig en hel del iskrembarer. På mange steder er iskremen hjemmelaget, som selvsagt gjør den ekstra god. Finn din egen favoritt der du smaker deg gjennom alle de fristende smakene!

Den deilige kaffestunden

Etter en lang dag kan det være på sin plass med noen som gir deg litt mer energi igjen – og hva passer da bedre enn en gresk kaffe? Kaffen her er mørk og kraftig i smaken og serveres glovarm i en liten kopp. Du kan bestille den i tre varianter: sketo (uten sukker), metrio (med litt sukker) eller gliko (med mye sukker). 


Tips & inspirasjon

Se alle våre reisetips til Hellas, Les mer og bestill ferien din til Hellas eller meld deg på og motta vårt nyhetsbrev.

Alle reisetips til Hellas

Her har vi samlet noen tips for Hellas-ferien. Her skulle det være noe for de fleste – om du allerede er Hellas-frelst eller legger ferien hit for første gang.

Se alle reisetips til Hellas

Hellas

  • Små landsbyer eller store øyer
  • Urørt eller velkjent
  • Apollo størst i Hellas

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.