Louvre i Paris

Louvre og Notre Dame

Vil du se kunstskatter fra hele verden? Da er Louvre i Paris et selvsagt valg. Det er verdens mest besøkte museum og innehar skatter fra mange fremstående kunstnere. Ikke langt fra Louvre på øya Île de la Cité ligger velkjente Notre Dame. Som kjent brant katedralen 15. april 2019 og gjenoppbyggingen regnes være ferdig i slutten av 2024.

Louvre i Paris Louvre i Paris

Louvre

Louvre huser over 380 000 kunstverk, hvorav cirka 35 000 utstilles og de to aller mest kjente er nok Michelangelos Mona Lisa samt marmorstatuen Venus av Milos. Mange kjente verk av verdenskjente kunstnere som Leonardo da Vinci, Rembrandt og Rubens. Louvre har også store samlinger av antikviteter, skulpturer med mer. Bildesamlingen inkluderer verk som er skapt i perioden fra 1300-tallet og frem til 1848. Kunstverkene er donert fra franske kunstnere, blant annet fra krigsutbytte fra den franske revolusjonen og ved innkjøp under franske ekspedisjoner.

Historien om Louvre

I 1190 bygde kong Filip II August det første kongelige Louvreslottet for å beskytte Paris mot vikingangrep. Senere ble det ombygd til å fungere som bosteder til kongeligheter. Det var da det tilkom vakre bilder på veggene, en fantastisk trapp og et vakkert grøntområde. I løpet av årene er Louvre blitt revet og blitt bygd om flere ganger av ulike kongeligheter, Disse har igjen lagt igjen en hel del kunstsamlinger. Louvrepyramiden, som er en stor glasspyramide på gårdsplassen foran Louvre ble satt opp i år 1989 av den sittende presidenten François Mitterrand, og er i dag en av inngangene til museet.

Tuileries garden Tuileries garden ligger mellom Louvre og Place de la Concorde.

Noen råd før besøket

Louvre holder åpent alle dager bortsett fra tirsdager. Det anbefales å bestille billett på nennet i god tid før du reise til Paris. Åpningstidene er mellom 09:00-18:00. Det holder også kveldsåpent på onsdager og fredager til 19:45. Den første søndagen i hver måned mellom mellom oktober-mars er det gratis å komme inn. Ettersom Louvre er svært stort, så kommer du ikke til å klare å få med deg alt på en dag. Sjekk Louvres offisielle nettside eller skaff deg en brosjyre slik at du kan planlegge besøket og dermed få mest mulig ut av oppholdet som mulig.

Flere severdigheter i Paris? Les om Eiffeltårnet. 

Notre Dame Notre Dame slik den så ut før brannen i 2019.

Notre Dame (midlertidig stengt)

Selv om katedralen er stengt er det allikevel verdt å ta turen bortom. Utenfor kan man lese om og se bilder fra brannen og det råder en rolig dempet stemning blant de som samles der.   

Notre Dame er står på Unescos verdensarvliste og er oppført over lang tid med ulike arkitektoniske perioder mellom årene 1163-1345. Det var biskop Maurice de Sully som fikk satt i gang arbeidet og ham dedikerte den til jomfru Maria. Det var også i denne katedralen der Napoleon Baptiste ble kronet til keiser. Notre Dame var en av de første gotiske katedralene i Europa, som har satt stekt preg på utseendet.

I begynnelsen var det heller ikke meningen at bygningen skulle ha de grove buene som går rundt koret og navet, men dette ble nødvendig da veggene begynte å knake da bygningen vokste seg høyere. Dette skapte mye kritikk, siden mange synes at bygningen med disse buene fikk Notre Dames til å se uferdig ut.

I dag har man en annen oppfatning og de grove buene menes å smelte bra inn med resten av utsmykningene i katedralen. Katedralen prydes av et flertall klokker, og den største klokken er ”Emmanuel” – som veier hele 13 tonn. Det sies at når Emmanuel ble støpt så kastet kvinner gull og andre smykker i den nedsmeltede massen – som skal ha en betydning for klokkens klang.

Tips før besøket til Notre Dame

Det er verdt å nevne at du må gå de 442 trappetrinnene for å komme opp i klokketårnet. Trappen blir gradvis smalere jo høyere du kommer, men vel oppe får du en fantastisk utsikt over Paris. Les mer om priser og annet vedrørende informasjon om å besøke Notre Dame her.

 

 


Tips & Inspirasjon

Bli inspirert av våre reisetips, finn ditt drømmehotell eller meld deg på til vårt nyhetsbrev.

Alle våre reisetips

I våre reiseguider finner du tips på de hyggeligste restaurantene, de fineste strendene, de mest interessante severdighetene med mer!

Les våre reisetips

Finn ditt drømmehotell

Finn det perfekte hotellet med et finsøk. Søk etter bare det som er viktig for deg og sitt igjen med de hotellene som passer deg best.

Gå til hotellsøket

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.