Pyramidene og Sfinxen i Giza

10 severdigheter i Egypt

Egypt har en historie som strekker seg så langt tilbake som 5000 f. Kr. I dag kan vi fremdeles få et innblikk i denne tiden ved å besøke de mektige pyramidene i Giza og alle de antikke gjenstandene inne i museet i Kairo. Oppdag 10 interessante severdigheter i Egypt!

Pyramidene i Giza Pyramidene i Giza

Pyramidene og Sfinxen

Disse imponerende mesterverk ble bygd av faraoene for mer enn 4000 år siden og er den mest kjente severdigheten i Egypt. Pyramidene i Giza består av ni pyramider som ligger på det såkalte Gizaplatået, et stykke utenfor Kairo. Pyramidene var faraoenes gravkammer og de tre største og best bevarte er oppkalt etter faraoene Kheops, Khafre og Menkaura, mens de øvrige ikke har navn. Sammen med Sfinxen utgjør disse ett av verdens mest kjente underverk, noe som gjør dem til et must å se når du er i Egypt.

Det egyptiske museet i Kairo

Det egyptiske museet i Kairo har verdens største samling av historiske gjenstander fra Egypt. Her er cirka 120 000 gjenstander utstilt og størst av dem alle er kunsten som ble funnet i Tutankhamons grav. I museet finnes også Narmerpaletten fra cirka 3100 f. Kr og mumier av faraoer som blant annet Ramses I, Seti I og Ramses III.

Kongenes dal i Luxor Kongenes dal i Luxor

Biblioteket i Alexandria

Den største severdigheten i Alexandria er det verdensberømte biblioteket. Det var en gang verdens største i sitt slag og det sies at det ble grunnlagt rundt år 300 f. Kr. I bibliotekets storhetstid fantes det mellom 400 000 og 700 000 skrifter, de fleste av papyrus. Dessverre har biblioteket flere ganger blitt berørt av brann, derfor ble det bestemt at det skulle bygges et nytt. Det nye vakre biblioteket stod klart i 2003. Til Alexandria kommer du enklest med buss via Kairo eller med fly.

Kongenes dal

Kongenes dal, eller Wadi el-Muluk som det heter på arabisk, er en dal i nærheten av den nåværende byen Luxor i Egypt. Dette er fortidsbyen Thebe der det ble bygd graver for faraoene cirka 1539 f. Kr til 1075 f. Kr. I Kongenes dal har man funnet rundt 60 graver, blant annet den meget omtalte Tutankhamons grav, som er åpen for besøkere. Dessverre har de fleste gravene blitt tømt for sarkofagene og de vakre skattene, men den nylig renoverte graven som tilhørte Seti I, ble gjenåpnet i 2016 er et imponerende syn. Graven er den lengste, dypeste og best bevarte graven av dem alle. Med sine 137 meter er graven et minne fra Egypts storhetstid og veggene forteller fantastiske historier om Setis ferd til himmelriket.

Et par kilometer sørvest for denne dalgangen finner man også Dronningenes dal der den mest betydningsfulle graven tilhører den egyptiske dronningen Nefertari. I denne grava er det to større rom med opptil fem sidekammer med vakre utsmykkede vegger og kunst fra cirka 1255 f. Kr.

Abu Simbel Tempel i Abu Simbel

Karnak

Cirka 3 kilometer nord for Kongenes dal finner du tempelet Karnak som i mange århundrer var Egypts viktigste religiøse sentrum. Området består av flere tempel, gamle hus og et hellig basseng for offergaver. Her ligger også det gigantiske Amun Ra-tempelet med sine 10 meter høye kolonner som er dekket av hieroglyfer. Det er mengder med interessante steder å oppdage i Karnak og mye av området holder fremdeles på å bli gravd ut.

I løpet av 1 500 år gjorde ikke mindre enn 30 faraoer sine egne endringer og tilbygg på templene. Dette betyr at hvor lengre inn i tempelkomplekset du går desto lengre tilbake i tiden ferdes du. Bygningene ble aldri ferdige, og den dag i dag kan man se steinblokkene ved inngangen, som nå flere tusen år senere, venter på å bli brukt.

Abu Simbel

Templene i Abu Simbel er to gigantiske steintempel i det sørlige Egypt ved sjøen Nasser. Tvilling templene ble hugget inn i fjellet cirka 1200 år f. Kr under ledelse av faraoen Ramses II, og er de siste monumentene til faraoen og hans hustru Nefertari. De to imponerende steinfigurene utenfor tempelet er verdensberømte. Rundt 500-tallet f. Kr var steinfigurene nesten helt dekket av sand og var glemt frem til 1813 da toppen av hovedtempelet ble funnet under sanden. I dag er tempelet åpent for allmennheten og er et utrolig mektig syn.

Horustempelet i Edfu Tempel i Edfu

Tempelet i Edfu

Dette imponerende, fortidstempel er et bygning tilegnet guden med falkehodet, Horus. Det ble oppført mellom år 237 og år 57 f. Kr og er en av de best bevarte templene i Egypt. Legg spesielt merket til de fantastiske veggrelieffene. Her kan du traske på samme mark som de gamle egypterne og med den godt bevarte arkitekturen er du så nært forne Egypt som man kan komme.

Tempelet i Dendera

Pass på at se noe som ikke mange nordmenn har sett, nemlig det godt bevarte tempelet i Dendera som ligger utenfor byen Qena. Tempelet er bygd under det første århundret før Kristus og er tilegnet gudinnen Hathor, som er musikken og skjønnhetens gud. Hit kommer du enklest med fly via Kairo til Luxor og derfra med buss til Dendera. 

Dobbeltempelet i Kom ombo Dobbeltempelet i Kom ombo

Dobbeltempelet i Kom Ombo

Kom Ombo er Egypts eneste doble tempel og var dedikert til de to gudene Horus, falkguden og Sobek, krokodilleguden. Nilens krokodiller kunne svømme fritt rundt i tempelet og ble mumifisert når de døde. Ikke mindre enn 300 mumifiserte krokodiller har blitt funnet og de fleste kan ses i krokodillemuseet ved tempelets inngang.

Isistempelet

På øya Philae ligger Isis-tempelet som var ett av de siste fungerende templene innen kristendommen tok over. Nilens stigende vann gjorde at tempelet delvis ble dekket av vann og på 1900-tallet var tempelet truet av å bli liggende fullstendig under vann. Dette gjorde att tempelet ble flyttet, stein for stein, til en høyre punkt på øya.


Tips & inspirasjon

Se alle våre reisetips til Egypt, finn og bestill en reise til Egypt eller abonner på vårt nyhetsbrev.

Hurghada – Egypts ferieparadis

  • Dykke- og snorklingsparadis
  • All Inclusive-hotell med høy standard
  • Krystallklart vann, perfekt vær og vakre strender
Se alle reiser til Hurghada

Reisetips til Egypt

Hvor finner du Egypts beste strender? Hvor er de mest interessante severdighetene? Hvilke byer er mest interessante? Her har vi samlet noen av våre beste tips til Egypt!

Se alle reisetips

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.