Oppdag Bulgaria bortenfor strendene

Bulgaria er et spennende land med mye å se og oppdage. Vakre kloster, mektige steinskoger og fantastiske naturreservat er noen av stedene du kan besøke i ferien.

Bestill reise til Bulgaria >>

Se flere reisetips til Bulgaria

Vakkert utsmykket tak i Rilaklosteret

Rilaklosteret

Rilaklosteret er landets største ortodokse kloster og en av Bulgarias mest kjente severdigheter. Det vakre klosteret, som ligger hele 1 147 meter over havet i de sørvestre Rilafjellene, det ble grunnlagt allerede på 900-tallet av Bulgarias nasjonalhelgen Ivan Rilski. Klosteret har stått på Unescos verdensarvliste siden 1983 og rommer blant annet et museum.

En av de mest spektakulære gjenstandene man kan se her er Rafails kors, som er skåret ut av ett eneste trestykke med målene 81x43 centimeter. Det skal ha tatt munken Rafail 12 år å lage trekorset som viser 104 religiøse scener og 650 miniatyrfigurer. I 1802 måtte Rafail avslutte sitt arbeide med korset siden han mistet synet.

Åndelige Shumen

Byen Shumen ble grunnlagt for cirka 3200 år siden og var et viktig åndelig og kulturelt sentrum for trakiske, rumenske, bysantinske og bulgarske innbyggere. Shumen er først og fremst kjent for sitt betongmonument som ble reist for å hedre det første bulgarske riket som ble dannet for cirka 1 300 år siden. 

Noen kilometer vest for Shumen ligger ruinene etter en gammel borg som i dag fungerer som friluftsmuseum. Her kan du beundre keramikk, metallgjenstander og steinskulpturer som ble funnet under utgravningene. 

Madararytteren

Madararytteren er Bulgarias eldste og mest kjente kunstverk fra tidlig middelalder (datert 710 e. Kr). Kunstverket, som er hugget i stein, forestiller en rytter som har felt en løve med spydet sitt og bak ham springer hunden hans og i skyen flyr en ørn. Kunstverket har stått på Unescos verdensarvliste over kulturskatter siden 1979. Det er de som mener at motivet er en episode fra bulgareren Khan Tervels liv mens andre tror det viser en Trakisk gud.

Mektige naturreservat

Ropotamoelva blir også kalt Bulgarias Amazonas og ligger cirka 25 minutter fra Sozopol med bil. Området er et naturreservat og den beste måten å oppleve naturen med de mektige Strandjafjellene i bakgrunnen er fra båt som fører deg til elvens utløp i havet.

Bulgarias østligste punkt Kaliakra er en smal landstripe som ligger cirka 6 mil fra sommerhovedstaden Varna og strekker seg ut i Svartehavet. Kaliakraklippen består av solid kalkstein som ble dannet i den forhistoriske sjøen som en gang lå her, og fra den høyeste punktet er det 70 meter ned til vannoverflaten. I Kaliakra naturreservat kan du, om du har flaks, se både delfiner og seler fra slottsruinene. Det eksiterer flere legender om Kaliakra – den mest berømte er den om de 40 bulgarske jomfruene som bandt sammen sine lange fletter og hoppet i havet for å unnslippe de tyrkiske soldatene.

Steinskogen Pobiti Kameni skal ha magiske krefter og mytene om hvordan steinskogen ble til er mange. .

Magisk steinskog

Omtrent to mil vest for Varna finner du den spesielle steinskogen Pobiti Kameni. På et cirka 70 kvadratmeter stort område står høye steinstøtter. Forklaringene på hvordan dette fascinerende naturfenomenet ble skapt er mange – blant annet sies det har magiske krefter som kan ta bort negativ energi fra kroppen. 800 meter fra inngangen ligger et område der kraften sies være særlig sterk – der er det to alterlignende steinstøtter som ligger i en steinsirkel.

Cape Emine

Cape Emine ligger cirka 1,5 mil sør for Obzor, og her møter du dramatisk natur med høye klipper som stuper rett ned i vannet. I Middelalderen lå fortet Emona der ute på odden og i dag kan du besøke fortets ruiner. Det fins også rester etter et kloster og ett fyrhus. Ikke langt fra fortet ligger den lille byen Emona, der den trakiske kongen Rez ble født. Kongen skal ha deltatt i den trakiske krigen og, ifølge Iliaden, blitt drept av Odysseus og Diomedes.