Severdigheter i Side

En reise til Side er også en reise tilbake i tid. Byen er full av historiske monument som i gjør Side til et museum i seg selv. En populær aktivitet er å betrakte solnedgangen ved Apollons og Athenas tempel, men vil du gjøre noe annerledes bør du besøke Europas første undervannsmuseum. Her kan du lese mer om severdighetene du ikke må gå glipp av når du er i Side!

Bestill reise til Side

Se flere reisetips til Side

Amfiteateret i Side Det imponerende Amfiteateret i Side

Det romerske teateret i Side

Det romerske teateret er en av de best bevarte historiske severdighetene i Side, og en av de fineste romerske teatrene i Tyrkia. Den ble bygd på midten av 100-tallet og er en typisk romersk teater, selv om man faktisk kan se en del gresk påvirkning som for eksempel formen. Teateret var opprinnelig i to etasjer men i dag er det bare den første etasjen som kan ses. Ikke mindre enn 15 000 tilskuere fikk plass her for å se gladiatorene slåss, blant annet mot ville dyr.

Sides undervannsmuseum

Visste du at Europas første undervannsmuseum ligger i Side? Her kan både erfarne og nybegynnere dykke ned til mellom 7-25 meter og utforske fem områder med totalt 110 statuer på havets bunn. Noen av de mest populære stedene er Camel Road på 18 meter, Side Reef 1 på 12 meter og Poseidon på 25 meter.

Apollos og Athenas tempel i Side Apollos og Athenas tempel i Side

Apollons og Athenas tempel

En av Sides mest kjente og eldste severdigheter er ruinene etter tempelet Apollon og Athena som danner et imponerende friluftsmuseum med de vakre strendene i bakgrunnen. Stedet er ekstra vakkert i skumringen da ruinene er flombelyst. Det er også populært å dra på piknik her og nyte utsikten over Middelhavet.

Sides nymfeum

Et nymfeum var i antikkens Hella en type av grotte- eller kildehelligdom tilegnet de mytiske skapelsene som ble kalt nymfer. I Romerriket ble disse senere utviklet til imponerende anlegg med blant annet fontener og basseng. Sides viktigste nymfeum var i sin storhetstid tre etasjer høyt med en fasade med detaljerte utsmykninger. I dag kan man fremdeles se den nederste etasjen og de statuene som prydet bygningen er blitt flyttet til Det arkeologiske museet i Side.

Akvedukten i Side

Ved Sides nymfeum står også en akvedukt som ble bygd på slutten av 100-tallet, viss oppgave var å forse Side med vann. Vannet kom fra Taurusfjellene og rant ned i elva Melas, som i dag kalles Manavgat Cayi, og ble så transportert cirka 40 kilometer til sentrum i Side. Den dag i dag er visse deler av akvedukten synlig og ved en åpning i bymuren kan man se røret fra der vannet fløt inn til Side. 

Side fra oven, Tyrkia Side fra oven.

 

Antikke Side

Det antikke Side lå i regionen Pamfylien, og var regionens viktigste sted med sin strategiske beliggenhet ved sjøen. I dag er det flere interessante steder som står igjen av det gamle Side, som for eksempel ruiner av bymuren, flere tempel, et imponerende teater og et nymfeum. Side er et paradis for den historieinteresserte og bare venter på at du skal oppdage det!

Gamlebyen i Side

Gamlebyen i Side er akkurat så sjarmerende som den høres ut. Langs gatene ligger vakre steinhus, små restauranter og butikker. I gågatene kan du gjøre noen skikkelige kupp og å prute er en del av opplevelsen. Det er prisgunstig å shoppe i Tyrkia og særlig skinn og gullsmykker, men her finner du alt fra tepper til klær.

Når det blir kveld stenger man Gamlebyen for biltrafikk og de smale gatene og ruinene skinner vakkert og mystisk i nattbelysningen. Bli en del av kveldens mylder der restauranter, kaféer og barer fylles med mennesker som ser frem til en herlig kveld.