Tyrkisk mat

Tyrkiske smaker

Velkommen til Tyrkia - kebabens hjemland! I tillegg til denne smakfulle retten er det flere andre spennende smaker å oppdage her. Hvorfor ikke prøve Tyrkias nasjonaldrikk, chee köfte eller gözleme? Her kan du lese mer om alle de kjempegode tyrkiske rettene du bare må prøve!

Kebabens hjemland

Når du er på ferie i Tyrkia, må du definitivt prøve en autentisk tyrkisk kebab. Det tyrkiske svaret på pølse i brød finnes i mange forskjellige varianter og serveres nesten overalt. Hva med å prøve en Adana-kebab (chili spekket kjøttdeig med pitabrød, pepperfrukt og bladpersille) eller en Testi-kebab (kylling eller lam tilberedt med tomat, aubergine, poteter, pepperfrukt og løk i en leirgryte). Ønsker du en «vanlig» kebab, bestill en Döner-kebab – tynne kjøttskiver servert i brød med salat, løk og tomat.

Tyrkias nasjonaldrikk

Tyrkere drikker te som vi skandinaver drikker kaffe, bare mer! Ideelt sett drikker du den i tulipanformede glass og med mye sukker. Sett deg ned på nærmeste kafé og prøv den også.

God latte

Hvis du har lyst på noe virkelig god internasjonal kaffe, ta turen til Roberts Coffee i Manavgat eller Alanya. Latte, espresso eller hvilken kaffe du måtte ønske – alt finner du her.

Kebab

Velsmakende mat

Maten i Tyrkia er generelt godt krydret, men ikke like krydret som i for eksempel Asia. Kebab er en klassiker som tilberedes på mange forskjellige måter og er betydelig mer spennende enn fast food-versjonen i Norge.

Beste tørstedrikk

Ayran gir den beste nedkjølingen på varme sommerdager. Drikken er laget av yoghurt, vann og en klype salt, som blandes til den blir luftig. Den passer perfekt til krydrede kjøttretter og slukker tørsten bedre enn både øl og vann. Fås kjøpt på restauranter og dagligvarebutikker.

Chee Köfte - lekkert og krydret

Vil du smake på en tyrkisk spesialitet bør du bestille Chee Köfte. Det er råbiff som blandes med krydder, urter, løk og bulgur og så får stå og trekke slik at smakene kommer til sitt fulle potensial. Kjøttblandingen serveres deretter i salatblader. Annerledes, men veldig bra!

Meze

Pide

Pide kan sammenlignes med en halv innbakt calzone og er en typisk tyrkisk rett. Fyllet kan bestå av for eksempel ost, kjøtt, egg og grønnsaker. De fleste mindre restaurantene rundt Alanya, Side og Antalya serverer pide.

Muhammara

Det tyrkiske kjøkkenet har påvirkninger fra ulike deler av verden, og akkurat som i Hellas og Midtøsten serveres ofte en rekke småretter, meze, som forrett. Ofte serveres det også flere forskjellige dipper som er gode å dyppe. Den vakkert røde muhammara-blandingen er laget av paprika og valnøtter blandet med hvitløk, sitron og deilige krydder. Det lille stinget kommer av at det tilsettes en klype chili. Benytt anledningen til å kjøpe med deg krydder når du er i Tyrkia, så vil dine egne meze-retter smake som om de var på ferie når du tilbereder dem hjemme på ditt eget kjøkken.

Manti

Dette er en tyrkisk variant av ravioli som består av små pastaputer med smakfullt kjøttfyll. Manti serveres med yoghurt, tomatsaus og tre forskjellige typer krydder. Smaker deilig og er veldig mettende.

Meze

Meze er en gjeng småretter som serveres på de fleste restauranter. Å bestille mange retter og dele dem rundt bordet er en fin måte å sosialisere på. Noen favoritter er hvitløksrøre kalt hay dari, krydret tomatrøre med hvitløk kalt antep ezme, oliven, oster, sopp, fisk, blåskjell og spennende grønnsaksretter.

Baklava

En populær dessert i Tyrkia er Baklava, en søt delikatesse laget av filodeig lagdelt med nøtter og smaksatt med sirup. Perfekt med en kopp tyrkisk kaffe eller te!

Baklava

Gözleme

Gözleme er sprø, smakfulle pannekaker som tilberedes over åpen ild på en stor rund stekeplate. Pannekakene fylles gjerne med poteter, spinat og kremost, men egner seg også utmerket som dessert, gjerne med sjokolade, syltetøy eller sukker.

Fruktens land

I Tyrkia er forholdene ideelle for å dyrke frukt, og det viser seg. Her kan du nyte lokaldyrkede bananer, appelsiner, granatepler, jordbær, fiken, meloner, nøtter og mye mer. Den spesielle Alanya-bananen er mindre, søtere og mer skjev enn vanlige bananer. På grunn av bananens raske modningsprosess kan den ikke transporteres over lange avstander, så den kan kun spises i Tyrkia.

Turkish delight

Turkish delight er navnet på tyrkernes eget godteri. Finnes i flere forskjellige smaker og pålegg, som kokos eller nøtter. Det kan sammenlignes med vårt marmeladegodteri hjemme. Skikkelig godt!

Rimelig mat

Hvor mye koster mat i Tyrkia? Samlet sett er prisene i Tyrkia lavere enn i de fleste andre søreuropeiske ferieland, og det merkes også på de mange restaurantene. På restauranter og barer koster en brus 15,- og et lokalt øl 25,-. Et glass av landets viner koster rundt 40,- og en kopp rykende varm te (nasjonaldrikken fremfor alle andre) koster ikke mer enn en femmer. En kebab koster rundt 50,- og en del av den berømte ottomanske gryten er tilgjengelig for rundt 60,-.


Tips og inspirasjon

Se alle våre reisetips til Tyrkia . Finn og bestill en reise til Tyrkia eller abonnér på vårt nyhetsbrev.

Tyrkia Alanya kysten

Alle reisetips for Tyrkia

Her finner du våre beste tips om de absolutt fineste strendene, beste naturopplevelser, rimeligste shopping og mye mer!

Se alle reisetipsene våre for Tyrkia


Antalya

Kalkun

  • Fin sandstrand.

  • Historiske severdigheter

  • Rimelige handleopplevelser

Se alle reiser til Tyrkia


Barn i bassenget

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips og tilbud til din neste reise.

Meld deg på vårt nyhetsbrev her