Tyrkisk mat

Tyrkiske smaker

Velkommen til Tyrkia – kebabens hjemland! Foruten denne velsmakende retten fins det flere andre spennende smaker å oppdage her. Hvorfor ikke teste Tyrkias nasjonaldrikk, chee köfte eller gözleme? Her kan du lese mer om alle digge, tyrkiske retter du bare må smake!

Bestill reise til Tyrkia >>

Se flere reisetips

Det er uunngåelig å spise kebab i kebabens hjemland!

Kebabens hjemland

Når du ferierer i Tyrkia må du selvsagt spise en ekte tyrkisk kebab. Tyrkernes svar på pølse i brød finnes i mange varianter og serveres nesten overalt. Hva sier du til en Adana-kebab (chilispekket lammefarse med pitabrød, pepperfrukt og bladpersille) eller en Testi-kebab (kylling eller lam som tilberedes med tomat, aubergine, potet, pepperfrukt og løk i et leirkar). Om du vil ha en "vanlig" kebab slik du kjenner den fra Norge, skal du bestille en Döner kebab – løvtynne skiver kjøtt som serveres i brød med salat, løk og tomat.

Tyrkias nasjonaldrikk

Tyrkere drikker te slik som vi nordmenn drikker kaffe, bare mer! Helst drikker man den i tulipanformede glass og med mye sukker. Slå deg ned på første og beste kafé og smak!

God latte

Om du er sugen på skikkelig god internasjonal kaffe skal du ta turen til Roberts Coffee i Manavgat eller Alanya. Latte, espresso eller hva du enn skulle ønske av kaffe – alt har de her! 

Bestill meze og smak på alt!

Manti

Dette er en tyrkisk variant av ravioli som består av små pastaputer med godt kjøttfyll. Manti serveres med yoghurt, tomatsaus og tre typer krydder. Smaker utsøkt og er veldig mettende.

Meze

Meze er mange småretter som serveres på de fleste restaurantene. Bestill inn mange retter og del med hele bordet – på den måten får man smakt på mye og det er veldig sosialt! Noen  favoritter er hvitløksrøra hay dari, krydret tomatrøre med hvitløk som kalles antep ezme, oliven, ost, sopp, fisk, blåskjell og spennende grønnsaksretter.

Baklava

En populær dessert i Tyrkia er Baklava, en søt delikatesse laget av filodeig med nøtter og smaksettes med sirup. Perfekt sammen med en kopp tyrkisk kaffe eller te!

Mat med mye smak

Maten i Tyrkia er som regel velkrydret, men ikke like krydret som i mye av den asiatiske maten. Kebab er en klassiker som tilberedes på mange ulike måter og som er betydelig mer spennende enn fast food-variantene vi får i Norge.

Den beste tørstedrikken

Ayran er den beste tørsteslukkeren på varme sommerdager. Drikke lages av yoghurt, vann og en nype salt som piskes luftig. Den passer utmerket til krydrede kjøttretter og slukker tørsten bedre enn både øl og vann. Fås kjøpt i restauranter og i matbutikker.

Chee Köfte - lekkert og sterkt krydret

Vil du smake en tyrkisk spesialitet skal du bestille Chee Köfte. Det er rått oksekjøtt som blandes med krydder, urter, løk og bulgur, som så står og trekker en stund slik at smakene kommer til sin rett. Kjøttrøra serveres i salatblader. Annerledes og meget godt!

Pide

Pide kan sammenlignes med en halvt innbakt calzone og er en typisk tyrkisk rett. Fyllet kan være ost, kjøtt, egg og grønnsaker. De fleste mindre restaurantene rundt omkring i Alanya, Side og Antalya serverer pide.

Muhammara

Det tyrkiske kjøkkenet er påvirket av tradisjoner fra ulike deler av verden, og akkurat som i Hellas og Midtøsten serveres ofte et antall småretter, meze, til forrett. Ofte serveres også flere rører som er gode å dyppe brøde eller annet i. Den vakre røde røra muhammara lages av paprika og valnøtter som blandes med hvitløk, sitron og godt krydder. Det lille stinget får man ved å tilsette en nype chili. Pass på å kjøpe med deg krydder når du er i Tyrkia, så smaker dine egne meze-retter nesten som i ferien når du lengter tilbake og vil lage noen av de godsakene du snakte i ferien hjemme på ditt eget kjøkken.

 

Små søte baklava må bare smakes når du er i Tyrkia! Nam, nam.

Gözleme

Gözleme er sprø, gode pannekaker som tilberedes over åpen ild på en stor rund plate. Pannekakene fylles oftest med potet, spinat og ferskost men passer også utmerket som dessert og da gjerne med sjokolade, syltetøy eller sukker.

Fruktens land

Klimaet i Tyrkia ideelt for dyrking av frukt og det merker man. Her kan du nyte bananer, appelsiner, granateple, jordbær, fiken, melon, nøtter og mye mer som alt er dyrket lokalt. Den spesielle Alanya-bananen er mindre, søtere og mer bøyd enn den bananen vi kjenner fra fruktdisken her hjemme. På grunn av bananens raske modningsprosess kan den ikke transporteres særlig langt så den kan bare nytes i Tyrkia.

Turkish delight

Turkish delight heter tyrkernes eget godteri. Den kommer i flere smaker og med ulikt tilbehør, som kokos eller nøtter. Må smakes!