Mat med mye smak
Maten i Tyrkia er som regel velkrydret, men ikke like krydret som i mye av den asiatiske maten. Kebab er en klassiker som tilberedes på mange ulike måter og som er betydelig mer spennende enn fast food-variantene vi får i Norge.
Den beste tørstedrikken
Ayran er den beste tørsteslukkeren på varme sommerdager. Drikke lages av yoghurt, vann og en nype salt som piskes luftig. Den passer utmerket til krydrede kjøttretter og slukker tørsten bedre enn både øl og vann. Fås kjøpt i restauranter og i matbutikker.
Chee Köfte - lekkert og sterkt krydret
Vil du smake en tyrkisk spesialitet skal du bestille Chee Köfte. Det er rått oksekjøtt som blandes med krydder, urter, løk og bulgur, som så står og trekker en stund slik at smakene kommer til sin rett. Kjøttrøra serveres i salatblader. Annerledes og meget godt!
Pide
Pide kan sammenlignes med en halvt innbakt calzone og er en typisk tyrkisk rett. Fyllet kan være ost, kjøtt, egg og grønnsaker. De fleste mindre restaurantene rundt omkring i Alanya, Side og Antalya serverer pide.
Muhammara
Det tyrkiske kjøkkenet er påvirket av tradisjoner fra ulike deler av verden, og akkurat som i Hellas og Midtøsten serveres ofte et antall småretter, meze, til forrett. Ofte serveres også flere rører som er gode å dyppe brøde eller annet i. Den vakre røde røra muhammara lages av paprika og valnøtter som blandes med hvitløk, sitron og godt krydder. Det lille stinget får man ved å tilsette en nype chili. Pass på å kjøpe med deg krydder når du er i Tyrkia, så smaker dine egne meze-retter nesten som i ferien når du lengter tilbake og vil lage noen av de godsakene du snakte i ferien hjemme på ditt eget kjøkken.