Severdigheter i Tyrkia

Med sin lange og interessante historie har Tyrkia flere spennende historiske severdigheter å oppdage. Besøk de historiske stedene Olympos, Phasiles og Termessos, eller sjekk ut verdens best bevarte amfiteater i Aspendos. Gå heller ikke glipp av det brennende fjellet Yanartas for en magisk opplevelse. Les mer om Tyrkias severdigheter her!

Bestill reise til Tyrkia >>

Se flere reisetips

Amfiteateret i Aspendos er verdens best bevarte romerske amfiteater.

Amfiteateret i Aspendos

I byen Aspendos 5 mil øst for Antalya ligger verdens best bevarte amfiteater. Teateret ble bygd for snart 2 000 år siden i romersk byggekunst. Her har mer enn 20 000 tilskuere en gang i tiden bevitnet gladiatorkamper og fartsfylte hestekappløp. Hit kommer du deg enklest med leiebil eller taxi. Teateret er åpent mellom kl. 8.00 og 17.00 og inngangen koster cirka 20 lira per person.

Historiske Phasiles

Et kvarters kjøring fra Antalya mot Kemer ligger den historiske byen Phaselis. Her kan du slentre rundt blant ruiner fra byen som ble grunnlagt på 700-tallet f. Kr. Etter noen timer blant murer og det gamle teateret kan det være passende med et bad i en av de fine badevikene. Phasiles er åpent mellom kl. 7.30 og 19.00 og inngangsbilletten koster cirka 10 lira per person.

Det romantiske tempelet er tilegnet Apollon og Athena.

Gamlebyen Perge

Den gamle byen Perge oppstod etter den trojanske krigen på 1100-tallet f. Kr. Byen ble bevisst bygd adskillige kilometer fra havet for å unngå oppmerksomheten fra pirater. For den historieinteresserte er Perge et skikkelig gullkorn og det finnes flere spennende severdigheter fra tidligere tider: et teater, en idrettsarena med plass til 12 000 tilskuere, et romersk bad og et torg. Perge ligger 17 kilometer øst for Antalya og du kommer deg hit med leiebil eller taxi. Perge er åpent hver dag mellom kl. 8.00 og 17.00 og  det koster cirka 15 lira per person.

Et romantisk tempel

I utkanten av Sides havn ligger det som er igjen av tempelet som er tilegnet Apollon og Athena. Det meste av Apollontempelet er blitt bygd opp de siste årene, og har blitt ett av Sides landemerker. Når sola går ned i horisonten er det en av de mest romantiske stedene i byen.

Seljukfestningen

Den fabelaktige borgen som tårner opp ovenfor havna i Alanya ble påbegynt på 200-tallet f. Kr. av pirater og ferdigstilt senere på 1200-tallet av Seljuksultanen Alaaddin Keykubat. Herfra har man en storslått utsikt over Alanya. Du kan ta buss opp fra turistkontoret på Damlatasgata eller med taxi. Borgen er åpen mellom kl. 8.00 og 17.00 og inngangsbilletten koster 15 lira per person.

Stillheten i Olympos

Den gamle byen Olympos ligger vakkert til ved stranda på den sørlige siden av fjellet Tahtali. Her er det rester etter en tempelport og deler av en bro samt en teater fra romertiden og den bysantinske epoken. Med sin vakre natur og sine fine historiske fornminner er Olympos et utmerket utfluktsmål. Olympos ligger cirka 7 mil fra Alanya, et kvarters gange langs stranda fra den sjarmerende kystbyen Çirali. Olympos er åpent mellom kl. 9.00 og 19.00 og inngangsbilletten koster 5 lira per person.

Fjellet Yanartas er et naturfenomen der naturgass fra fjellet brenner konstant.

 

Det brennende fjellet

Nord for Olympos ligger det brennende fjellet Yanartas. Det er et naturfenomen forårsaket av naturgass fra fjellet som brenner konstant. I den bysantinske perioden anså man at området var hellig, og i antikken trodde man at det var en drage som sprutet ild. Yanartas ligger i byen Çirali, 7 mil fra Antalya. Inngangsbilletten koster 4 lira per person.

Ruinbyen Termessos

Ruinbyen Termessos ligger på 1 000 meters høyde i Taurusfjellene. Eksakt når byen ble grunnlagt er ukjent men man tror at det kan ha vært så tidlig som 800 f. Kr. Blant de mange ruinene som finnes her så er det godt bevarte amfiteateret i gresk stil det mektigste. Tenk på å ta på gode sko siden man går en hel del under et besøk her. Termessos ligger i Güllük National Park, bare 20 minutters biltur fra Antalya. Det er åpent mellom 8.30 og 17.30 og inngangsbilletten koster 5 lira per person.

Amfiteateret i Side

Før man kommer frem til det gamle Side kjører man på en vakker vei blant ruinene. Her ser du gamle søyler og det store amfiteateret. Amfiteateret er et mektig monument i Side som med sine 17 000 tilskuerplasser trekker mange turister. Om man vil kan man gå inn og se på amfiteateret, hvilket koster 10 lira per person.