Matretter du må teste på Sri Lanka

Mat på Sri Lanka

Maten på Sri Lanka er en kulinarisk opplevelse som forgyller ferien i dette vakre landet. Så gå ikke glipp av å smake på de lokale delikatessene i ferien på Sri Lanka! Hotellene og mange restauranter i turistområdene serverer et bredt utvalg av vestlige retter, men for det meste er det også srilankiske alternativ å velge blant. I bufférestaurantene pleier det å være et srilankisk hjørne, og det er ofte der du finner den beste maten.

Fruktmarked på Sri Lanka Fruktmarked på Sri Lanka

Indisk påvirkning

Det srilankiske kjøkkenet er sterkt påvirket av sin store nabo India, men har en helt egen karakter. Maten er mest lik den sørindiske, som i sin tur er ganske annerledes fra de nordindiske grytene som serveres på de fleste indiske restauranter i Norge. Tradisjonelt er maten på Sri Lanka skikkelig sterkt krydret, men de rettene som serveres til turister er nesten alltid en betydelig mildere versjon. Så hvis du liker sterk mat og ikke spiser på et lokalt spisested utenfor turistområdene, be om å få maten ”spicy”!

Ris og karri

Basen i det srilankiske kjøkkenet er ris og karri – ”rice and curry”, og det spiser man til frokost, lunsj og middag. Det kan jo høres litt monotont ut, men det er det ikke. Variasjonen av smakskombinasjoner og ingredienser er stor, og det serveres alltid en mengde ulike gryter. Om du på menyen tilbys ris og karri med alternativene fisk, kjøtt eller grønnsaker betyr ikke  det at du kun serveres ris med for eksempel en fiskekarri. Velger du fiskealternativet inkludert nemlig foruten fiskegryta flere vegetariske rører og gryter, den ene bedre enn den andre. Dessuten serveres det alltid chutneys, pickles og sambol. En sambol er en kryddersterk røre dom pleier å inneholde løk og chili. Den vanligste versjonen er pol sambol, som også inneholder kokos, limejuice og litt tørket fisk og spises til det meste.

Kokosmelk er standard, likeså en stor variasjon av lokalt dyrkede grønnsaker. Linser brukes til å lage dahl, en fantastisk god linsegryte som nesten alltid er en del av ris og karri.

Hoppers

En annen typisk srilankisk matrett er hoppers (kalles også appam), som kommer i to ulike grunnformer. En hopper er en pannekake laget av fermentert rismel som stekes i en skålformet panne. En vanlig versjon er egg hopper, der et egg stekes inne i pannekaka. Test en til frokost i stedet for omelett!

String hoppers er forvirrende nok noe helt annet – dampede risnudler som serveres som et slags alternativ til den alltid tilstedeværende risen, fremfor alt til frokost.

Slukk tørsten i varmen

Vil du slukke tørsten med en øl er det både lokale og internasjonale alternativ å velge mellom. Den vanligste lokale sorten heter Lion. Foretrekker du alkoholfritt, prøv en tørsteslukkende limesoda. Det er fersk limejuice og soda, oftest serveres den søtet med sukkerlake. I blant serveres den med sukkerlaken ved siden av så du selv kan velge hvor søt du vil ha din limesoda. En annen populær tørsteslukker er kokosvann fra en ”king coconut”. Kranvannet bør du ikke drikke. Ber du om vann til maten vil du få en flaske med vann til bordet.

Sri Lanka er en stor te produsent og te er selvsagt nasjonaldrikken. Te fra Sri Lanka kalles ceylonte, etter det gamle brittiske navnet på Sri Lanka. Så pass på å nyte av en kopp lokalprodusert te i ferien!


Tips & inspirasjon

Se alle reisetips til Sri Lanka, finn en reise til Sri Lanka eller meld deg på vår nyhetsbrev.

Sri Lanka

  • Storslåtte naturopplevelser
  • Herlige sandstrender 
  • Tropisk klima året rundt

Alle reisetips til Sri Lanka

Hvor kan man snorkle og dykke på Sri Lanka? Hvor finner jeg de mest interessante severdighetene og hva må man ikke gå glipp av? Her har vi samlet noen av våre beste tips til reisen din til Sri Lanka!

Se alle våre reisetips til Sri Lanka

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.