
Mat på Sri Lanka
Maten på Sri Lanka er en kulinarisk opplevelse som forsterker ferien i dette vakre landet. Så ikke gå glipp av å prøve de lokale delikatessene under reisen til Sri Lanka! Hotellene og mange restaurantene i turistområdene serverer et bredt utvalg av vestlig mat, men det meste av tiden er det også srilankiske alternativer å velge mellom. I bufférestaurantene er det vanligvis et srilankisk hjørne, og det er ofte her du finner den mest godt tilberedte maten.
Indiske påvirkninger
Sri Lankas kjøkken har sterke påvirkninger fra sin store nabo India, men har fortsatt en helt egen karakter. Maten ligner mest på sørindisk, som igjen er ganske forskjellig fra de nordindiske gryteretter som serveres på indiske restauranter i Norge. Tradisjonelt er maten på Sri Lanka veldig krydret, men rettene som serveres til turister er nesten alltid mye mildere versjoner. Så hvis du liker krydret mat og ikke spiser på et lokalt gatekjøkken utenfor turistområdene, be om at maten skal være "spicy"!
Ris og curry
Grunnlaget for det srilankiske kjøkkenet er ris og karri – «rice and curry», og det spises til frokost, lunsj og middag. Det høres kanskje litt monotont ut, men det er det ikke. Variasjonen av smakskombinasjoner og ingredienser er stor, og det serveres alltid en rekke gryteretter. Dersom du på menyen får tilbud om ris og karri med alternativene fisk, kjøtt eller grønnsaker, betyr ikke dette at du kun får servert ris med for eksempel en fiskecurry. Velger du fiskealternativet, følger det i tillegg til fiskegryten flere vegetariske røre og gryteretter, den ene smakfullere enn den andre. I tillegg serveres det alltid ulike chutneyer, pickles og sambol. En sambol er et krydret rot som vanligvis inneholder løk og chili. Den vanligste versjonen er pol sambol, som også inneholder kokos, limejuice og litt tørket fisk og spises til det meste.
Kokosmelk brukes til alt, og det samme er et bredt utvalg av lokalt dyrkede grønnsaker. Linser brukes selvsagt til å lage dahl, en fantastisk god linsegryte som nesten alltid inngår i ris og karri.

Hoppers
En annen typisk srilankisk rett er hoppers (også kalt appam), som kommer i to grunnleggende versjoner. En hopper er en pannekake laget av fermentert rismel som stekes i en skålformet panne. En vanlig versjon er egg hopper, hvor et egg stekes inne i pannekaken. Prøv til frokost i stedet for en omelett!
String hoppers er forvirrende nok noe helt annet - dampede risnudler servert som et slags alternativ til den alltid tilstedeværende risen, spesielt til frokost.
Slukk tørsten i varmen
Ønsker du å slukke tørsten med en øl, finnes det både lokale og internasjonale alternativer å velge blant. Den vanligste lokale varianten kalles Lion. Hvis du foretrekker noe alkoholfritt, prøv en forfriskende limebrus. Basen er fersk limejuice og brus, vanligvis servert søtet med sukkerlake. Noen ganger serveres den med sirup ved siden av, slik at du kan velge hvor søt du vil ha limesoda. En annen populær tørstedrikk er kokosvann fra en «king coconut». Vann fra springen skal ikke drikkes av turister. Hvis du ber om vann til måltidet, får du en flaske vann ved bordet.
Sri Lanka er en stor teprodusent og te er selvfølgelig en nasjonaldrikk. Te fra Sri Lanka kalles vanligvis ceylonte, etter det gamle britiske navnet på Sri Lanka. Så benytt anledningen til å nyte en kopp lokalprodusert te i ferien!
Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Sri Lanka. Finn og bestill en reise til Sri Lanka eller abonnér på vårt nyhetsbrev.