Verdt å vite om cruise

Her finner du nyttige tips og annet som er verdt å vite før du skal på cruise. Finner du ikke svar på det du lurer på? Kontakt oss gjerne.
 

Bestillingsbekreftelsen

På bestillingsbekreftelsen finner du detaljert informasjon om reisen din. Her fremkommer priser, eventuelle rabatter, reisemål, navn på skipet og lugartypen du har bestilt samt måltider og flytider. Alle navn på bestillingsbekreftelsen må stemme overens med navnene i passet. Oppdager du at ett eller flere navn i bekreftelsen ikke samsvarer med passinformasjonen, må du kontakte oss omgående.

Billetter og innsjekking

Du sjekker inn på rederiets hjemmeside via lenken i reisedokumentet. Innsjekkingen kan du gjøre så snart bestillingen er fullført og du bruker bestillingsnummeret du har mottatt. Når du har sjekket inn, skriver du selv ut billettene tidligst 30 dager før avreise på rederiets hjemmeside.

Pass

Passet skal være gyldig i 6 måneder etter at reisen er avsluttet. Passet må ikke på noen måte være skadet; et ødelagt pass er et ugyldig pass. Reisende som ikke er norske statsborgere må selv undersøke med respektive lands ambassade(r) hvilke reisedokumenter som er nødvendige. Les mer om pass og visum her.

Betaling

Du betaler enten hele beløpet for cruiset ved bestilling eller du kan velge å delbetale. Ved delbetaling sendes en betalingslenke til deg cirka 80 dager før avreise.

 

Restriksjoner

Gravide

Dersom du er gravid kan du reise på cruise frem til du er i uke 23 av svangerskapet. Denne regelen gjelder hos alle rederier. Det kreves legeattest på engelsk, med opplysning om hvor langt man har kommet i svangerskapet når cruiset starter, at man er i god form og at reisen ikke medfører noen risiko. Legeattesten fremvises ved ombordstigning.

Aldersgrense

De fleste rederiene praktiserer 21 års aldersgrense for å reise på cruise eller ha egen lugar, uten å være i følge med foreldre/foresatte eller annen person over 21 år.

Spedbarn/barn under 2 år

Spedbarn må ha fylt 6 måneder ved cruisets start, men det finnes unntak hos noen rederier. På enkelte ruter, for eksempel med tre eller flere sammenhengende dager til sjøs er aldersgrensen 12 måneder. Vær oppmerksom på at barn under 2 år regnes som barn i ekstraseng og betaler ordinær ekstrasengspris for cruiset (hvis barnet reiser med to personer som deler lugar).

Barn/ungdom

Barna må være bleiefrie og pottetrente for å kunne være med i barneklubben om bord. Av hygieniske årsaker er det også forbudt for bleiebarn å være i bassengene, inkludert barnebassengene.

Voksne som reiser med mindreårige barn som de ikke er foreldre til/formynder for

Voksne som reiser med mindreårige barn som de ikke er foreldre til/formynder for, må fremvise barnets pass og kopi av foreldrenes pass/visum og en signert bekreftelse av minst ett av barnets foreldre/formyndere. I tillegg må et brev (bekreftet av Notarius Publicus) skrives av en fagperson (lege, advokat e.l.). Tillatelsen må også inneholde bekreftelse på at medisinsk behandling kan utføres dersom en situasjon skulle oppstå og lege mener at slik behandling må utføres umiddelbart. Disse regler gjelder også når barnet reiser med slektninger og venner.

Dersom barn reiser med en av sine foreldre/verge og og ikke har samme etternavn, må det kunne fremvises en bekreftelse på gyldig dokument fra den av foreldrene/vergen som ikke er med på reisen. All dokumentasjon må være på engelsk og fremvises på forespørsel ved innsjekking på skipet. Egne skjemaer finnes for dette og fås på forespørsel.

Krav til helsetilstand

Du må være i medisinsk og fysisk stand til å reise og du må være sikker på at reisen ikke vil utgjøre noen fare eller belastning for deg eller andre. Passasjerer med fysisk eller psykisk funksjonshemming må kunne klare seg selv eller reise sammen med en ledsager som kan bidra med all nødvendig hjelp. Rederiene har rett til å avvise en passasjer dersom de anser at personen ikke er skikket til å være med av psykiske eller fysiske årsaker, eller fordi vedkommende trenger mer pleie og hjelp enn det en reiseledsager og/eller rederiet kan tilby. Ved nektet ombordstigning gis det ingen rett til refusjon av reisens pris. 

Vi anbefaler på det sterkeste at alle som skal reise på cruise har en heldekkende reiseforsikring, noen rederier krever reiseforsikring og du må ta med forsikringsbeviset.

Rullestolbrukere

Passasjerer som bruker rullestol må ha med egen rullestol. Enkelte forhold (for eksempel der hvor tenderbåter brukes for transport mellom skip og land) kan hindre rullestolbrukere i å gå i land i noen havner.
 

Vaksinasjoner

Vi henviser til fastlege eller lokale vaksinestasjoner for nærmere informasjon

 


Livet om bord

Endringer underveis

Når værforhold eller andre akutte hendelser tilsier det hender det at rederiet må gjøre endringer i reiserute, utflukter og anløpshavner. Sikkerhetsmessige avgjørelser og operative endringer tas av kapteinen og rederiet, og det gis ikke kompensasjon for slike endringer. Så langt det er mulig vil imidlertid planlagte og/eller alternative utflukter bli tilbudt. Andre uforutsette endringer kan være et museum eller et historiske sted som stenges uten forvarsel.

Bordplassering og måltider

Alle måltider om bord er inkludert i prisen, og måltider i en eller annen form er tilgjengelige døgnet rundt. De større skipene har vanligvis to bordsetninger for middagen i hovedrestauranten, og du blir tildelt bordsetning når du bestiller cruiset. Du har samme bordplassering til middag under hele cruiset. På de større skipene kan du også velge å innta måltidene i en bufférestaurant med fri bordplassering, der er det også spesialrestauranter der man betaler et tillegg for å spise.

Hotellservice avgift

En obligatorisk hotellserviceavgift til personalet debiteres automatisk din konto om bord:

€12.00 / US$ 14.50 og €6,00 / US$ 7.25 per dag for voksne og barn fra. 2 -11 år. (Barn under 2 år betaler ikke hotellserviceavgift). Tips utover dette forventes ikke.

Merk at hotellserviceavgiften kan endres uten at det blir informert om det på forhånd.

Røyking

Det er som hovedregel ikke tillatt å røyke i restaurantene, i lugarene eller på balkongene, og heller ikke i mange av fellesområdene. Det finnes det røykesoner på noen skip.

Alkohol

Alkoholholdige drikkevarer kan kjøpes i alle barer og restauranter om bord (min. alder 18 år i Europa og 21 år i USA). Øl og vin kan nytes av personer mellom 18 og 20 år hos enkelte rederier og i USA, da må man ha skriftlig tillatelse fra foreldre/foresatte, som selv må være med på reisen.

Medbragt alkohol kan som hovedregel ikke drikkes om bord. Eventuelt taxfree-kjøp o.l. vil bli lagret til utsjekking, og det gjelder også alkohol kjøpt i skipets taxfree-butikk.

Lugarer

Du velger lugarkategori når du bestiller cruiset og lugarnummeret ditt står på bestillingsbekreftelsen.
 

Mobildekning og internettilgang

Kontakt din mobiloperatør  for mer informasjon om priser og lignende.

Utflukter

Det tilbys en rekke utflukter i løpet av cruiset. De kan ofte forhåndsbestilles på rederiets nettside før avreise, men også kjøpes om bord. Ingen utflukter er inkludert i prisen. Vi anbefaler at utfluktspakker forhåndsbestilles der det er mulig.

Valuta

På de store cruiseskipene brukes euro eller amerikanske dollar. Alle skipene er kontantfrie; forbruket registreres på cruisekontoen din, som gjøres opp på cruisets siste dag med kredittkort.

Lege

Kvalifisert lege og helsepersonale finnes om bord på alle de større skipene.

Sikkerhetsrutiner

På alle store skip gjennomføres obligatorisk livbåtøvelse på cruisets første dag (innen 24 timer). På elvecruise vil sikkerhetsrutinene bli gjennomgått før båten seiler.

Strømstyrke

Det er vanligvis både 110/220 V, slik at adapter ikke skulle være nødvendig. 

Alminnelige vilkår for pakkereiser

Vi henviser til reisevilkårene som finnes på apollo.no. Reisevilkårene inngår som en del av reiseavtalen, og det er viktig at du leser disse nøye. Fakta samt øvrige relevante opplysninger finner du på apollo.no. Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre plikter som arrangør.