Verdt å vite om reisemålene

Lokale forhold på reisemålet

Her finner du informasjon om hva du kan oppleve på reisemålet. Viktig å merke seg slikt som forskjellene på høy- og lavsesong. 

Helse og sykdom

Det er aldri hyggelig å bli syk i ferien. Apollo kan ikke påta seg ansvar for skade og sykdom i løpet av reisen, men gir den hjelpen som er praktisk mulig på stedet. Våre reiseledere er behjelpelig med å formidle kontakt med lege, sykehus og ditt forsikringsselskap.

Selve behandlingen tilrettelegges av forsikringsselskapet og deres alarmsentral i forhold til den reiseforsikringen du har kjøpt. Apollo er ikke ansvarlig for behandlingen, og vårt personale har heller ingen fagkunnskaper rundt dette. Forsikringsselskapet skal yte øyeblikkelig økonomisk hjelp, forestå sykehusbehandling og stå for organisering av hjemtransport. Verken reiselederne eller våre lokale samarbeidspartnere kan overprøve politiets, helsevesenets eller lokale myndigheters beslutninger. Det er ditt forsikringsselskap som skal skaffe til veie de nødvendige ressurser for å sikre en så forsvarlig håndtering av situasjonen som overhodet mulig i vedkommende land.

Sørg for at du får en bekreftelse fra legen som har behandlet deg dersom du har vært sengeliggende i ferien. Ta vare på kvitteringer for utlegg som du ev. kan få refundert av forsikringsselskapet ditt.

Beskyttelse mot solen

Sola er sterkere lenger sør. For å få best mulig utbytte av ferien er det lurt å ta hensyn til dette, og beskytte seg mot sola, særlig mellom kl. 11.00 og 15.00, når den er på det sterkeste. Bruk rikelig med solkrem, og smør hele kroppen der huden ikke er beskyttet på annen måte. Husk også å smøre deg hvis du skal på utflukt. Ta gjerne med solkremen i vesken, så får du smurt deg i løpet av dagen også. Det er spesielt viktig for barn og ungdom og de som har lys hud å ta forholdsregler så ikke de blir solbrent. Husk å beskytte hodet med solhatt e.l.

Mer informasjon på Solvett

Lokal mat og drikke

Bakteriefloraen i vann og jordsmonn er annerledes enn hos oss. Det er derfor lurt å ta noen enkle forholdsregler, slik at man ikke får ferien ødelagt av såkalt «turistdiaré» eller andre mer alvorlige infeksjoner. Vi anbefaler spesielt at man kjøper drikkevann på flaske, og ellers koker kranvannet før bruk. Frukt, bær og rå grønnsaker må skylles, og man bør være forsiktig med salater, rått kjøtt, kylling, egg, iskrem og melkeprodukter hvis melken ikke er pasteurisert. Melkesyretabletter balanserer magen og kan brukes forebyggende. Spør om råd på apoteket før du reiser. Håndhygiene er viktig for å unngå smitte. Ta også gjerne med desinfeksjonsmidler som fås kjøpt på apoteket (f.eks. Antibac).

Bading

Hvis man bader lenge og ofte, kan man få vann i øregangene, noe som kan føre til infeksjoner. Det er derfor viktig å skylle og tørke øregangene mellom hver gang man bader. Dette er spesielt viktig for barn som lett kan få øreinfeksjoner.

Forstyrrelser og lokale skikker

Når vi besøker et annet land er det vi som er gjester, og derfor er det vi som må tilpasse oss lokal skikk og bruk. De fleste av våre reiser går til land med andre kulturer, levemåter og vaner enn våre egne. Spesielt i muslimske land, der muslimsk lovgivning regulerer de fleste sider ved samfunnet, må man forholde seg til de skikker og regler som gjelder. Både for en selv og for landet og folket man besøker, er det viktig å huske på og respektere dette. Videre forutsetter vi at våre gjester har generell kjennskap til forhold på reisemålet som er allment kjent gjennom media.

Også i turistsesongen lever lokalbefolkningen sitt hverdagsliv, både på store og små reisemål. Restauranter og klubber holder åpent til midnatt, noen steder stenger senere. Søppelbilene gjør sine tidlige morgenrunder og lokaltrafikk forekommer døgnet rundt. I enkelte land roer alt seg ned tidlig om ettermiddagen da det er siesta. Høyt musikknivå, trafikkstøy, byggearbeider og lignende utenfor hotellene kontrolleres av myndighetene og er utenfor Apollos kontroll og ansvarsområde.

Røyking

Svært mange land har innført røykeforbud, og det er ikke lenger tillatt å røyke på offentlige steder, på restauranter, barer og lignende. De fleste hotellene tillater heller ikke at det røykes i rom/leiligheter, med unntak av på balkongen/terrassen der det som regel er tillatt å røyke. Det er ellers forskjellig praksis når det gjelder røyking så man må følge de lokale bestemmelsene. 

Dyr & insekter

Insekter som fluer, maur, mygg og kakerlakker kan forekomme uavhengig av hotellstandard. For å unngå maur, pass på at du ikke lar mat ligge framme i rommet. Man får kjøpt effektive insektdrepende midler i butikker og på apoteket. Er du allergisk mot insektstikk, bør du ta med medisiner hjemmefra.

På mange reisemål er det ikke uvanlig med husdyrhold i nærheten av hotellene og man kan derfor bli vekket av f.eks. hanegal eller forstyrret av kyr, hester, sauer og lignende. Hunder og katter går ofte løse.

Som turoperatør kan vi oppfordre husdyreieren til å vise hensyn, men vi kan ikke kreve dyrene fjernet.

Det gis ingen kompensasjon for ulemper med dyr og insekter.

Hjemløse katter og hunder

Når det gjelder hjemløse katter og hunder, anmoder vi om å hjelpe på plass. Vi følger norske myndigheters klare anbefalinger hvor de fraråder på det sterkeste at man er i kontakt med dyr eller forsøker å ta med seg dyr hjem fra ferie. Dette kan blant annet føre til at sykdommer kommer til landet og rabiesfaren øker. 

Vi har kontakt med organisasjoner som tar seg av hjemløse katter og hunder. Vil du hjelpe så hjelp dem på plass og fine bidrag er hundemat, kattemat, halsbånd, matskåler o.l. Ta kontakt med reiselederne på reisemålet om du ønsker å bidra.

Høy- og lavsesong

Reisemålets karakter kan variere avhengig av tidspunktet for din reise. I lavsesong er selv livlige reisemål rolige og en del restauranter, barer og forretninger holder stengt, også hotellene kan ha begrenset aktivitetstilbud. Reiser du utenfor høysesong må du være forberedt på at opprydningsarbeider kan foregå på strendene og strandservicen kan også være begrenset. Det kan også forekomme at hotell ikke åpner til fastsatt tid eller stenger tidligere pga. få gjester slik at hotellbytte kan bli nødvendig.

Antall reiseledere kan være noe begrenset og det kan hende at enkelte utflukter kan bli innstilt pga. for få påmeldte. 

I høysesong har de fleste reisemålene et stort tilbud av restauranter, fornøyelser og andre aktiviteter, og folkelivet og støynivået kan være høyt. Turister fra mange land kommer til samme reisemål og det kan bli trangt om plassen på stranden og på restaurantene. Landets egne ferietider og religiøse høytider faller ikke alltid sammen med våre egne.

Timeshare og ferieklubber

Du bør se opp for mer eller mindre useriøse timeshare-/ferieklubbselgere på reisemålet. Vi advarer mot å inngå bindende avtaler eller foreta delbetalinger. Apollo har ingen forbindelse med denne type virksomheter.

Forbrukerombudet gir råd om timeshare og ferieklubber på sin hjemmeside.