Gozo

Gozo - Maltas naboøy

En kort båttur fra Malta ligger den frodige øya Gozo – også kalt Maltas hage. Her kan du lese mer om hva man kan se og gjøre på denne koselige ferieøya som ligger kun et steinkast fra Malta!

Bestill reise til Malta >>

Se flere reisetips til Malta

Vakre Gozo Vakre Gozo

Rolige og herlige Gozo

På Gozo venter et rolig tempo hvor lokalbefolkningen tar dagen i egen takt. Øya er både grønnere og mindre enn Malta, med jordbruk og mange gårder. Spesielt populært er havsaltet fra Gozo, som kan kjøpes i de fleste matbutikker og på markeder på Malta.

Å ta seg til Gozo

Den letteste måten å ta seg til Gozo er med fergen fra Cirkewwa på Malta. Båtturen tar ca. 20 minutter og da ankommer du Gozos viktigste havn Mgarr. Ved havna finnes det flere lokalbusser som tar deg dit du vil. Man kan også leie bil og oppdage øya på egen hånd. Husk bare på at det er venstrekjøring som gjelder!

Hotell på Gozo

Det finnes et godt utvalg av hoteller på Gozo, og mange av dem ligger i eller nær hovedstaden Victoria. Du kan velge mellom alt fra større hoteller med basseng og restauranter, til små boutiquehotell midt i byen. Vil du bo sentralt, med gåavstand til Citadella og Frihetstorget, kan du se nærmere på The Duke Boutique Hotel hvor du kan få rom med jacuzzi eller eget basseng. 

Koselige gater på Gozo Koselige gater på Gozo

Gozos hovedstad Victoria

Gozos hovedstad heter i dag Victoria, men innbyggerne på Gozo og Malta kaller byen for Rabat, som den het frem til 1897. Det var britene som byttet navn til Victorica da dronning Victoria feiret jubileum som Maltas regent. Hjertet av Victoria er torget Pjazza Indipendenza, Frihetstorget, også kjent som It-Tokk. Her kan du slå deg ned ved en av de mange uteserveringene og titte på folk med utsikt over den runde bygningen Banca Giuratale, som tidligere var sete for Gozos lokale regjering. På morgenen settes det opp marked på torget hvor du kan handle lokale produkter fra Gozo. 

Citadella

Citadella er den antikke festningen midt på Gozo, som man kan se fra flere steder i Victoria. De høye festningsmurene byr på en panoramautsikt over øya og de smale honningsfargede gatene minner om et lite Mdina. De smale og små gatene huser både restauranter og kaféer, og småbutikker hvor du kan kjøpe salt, oljer og håndverk. Den mest imponerende bygningen i Citadella er den praktfulle katedralen, som ligger på toppen av en lang trapp. Her finnes det også flere severdigheter som katedralmuseet, arkeologimuseet og det gamle fengselet. 

Rikardu's farm

Geitost er en stor delikatesse på Malta og på Gozo. Den mest kjente produsenten er Rikardu, som har en egen gård på Gozo. Her lages osten for hånd og selges så i butikkene. Besøk gjerne Rikardus restaurant og butikk i Citadella som heter Ta'Rikardu!

St. Georges Basilica

I hjertet av gamlebyen i Victoria ligger St. Georges Basilica, omgitt av en labyrint av smale gater, hvor noen av dem også er byens eldste gater. Kirken er dekket av marmor med bronse- og gullbelagte hvelv over det høyalteret. Kirkens høydepunkt er trestatuen av skytshelgenen St. George, som ble laget i 1838. 

Shopping på Gozo

Vil du ta en shoppingrunde på Gozo bør du ta turen til Triq ir-Reoubblika, Republikkgaten, som er hovedgaten i Victoria. Her finner du butikker, et par gallerier og noen utesteder.

Ramla Bay på Gozo Ramla Bay på Gozo

Villa Rundle Garden

Ta en spasertur i solskinnet til Villa Rundle Garden, en vakker hage med både lokale og importerte trær. Her er det koselig å ta seg noe å drikke eller slå seg ned ved fontenen og bare nyte livet. 

Ramla Bay

Er du på utkikk etter sol og bad så anbefaler vi Ramla Bay! Ramla Bay anses for å være både Gozos og Maltas beste strand. Den brede, røde sandstranden kalles lokalt for ”Ramla il-Hamra” og er et perfekt sted for snorkling og late dager på stranden. I nærheten av stranden finnes det flere kaféer omgitt av flott urørt natur. 

Xlendi Bay

Xlendi Bay er en vakker liten by ved kysten av Gozo. Her er det populært å bade, snorkle og dykke, eller nyte den fine utsikten fra klippene. Den lille sandstranden passer godt for barnefamilier og de mer eventyrlystne kan bade fra klippene hvor vannet er dypere. Vi anbefaler å ta turen innom restauranten Ta'Karolina og bestill fish of the day!

Kalypsos grotte

Ovenfor Ramla Bay ligger Kalypsos grotte som byr på en spektakulær utsikt. Nedenfor ligger også en undervannsfestning som ble bygget av Maltas riddere på 1700-tallet for å forhindre at fiendtlige fartøy skulle nå øya. 

Ggjantija-tempelet

Den historieinteresserte må besøke Ggantija-tempelet som ble bygget utrolige 3600 f.Kr. og er dermed eldre enn både pyramidene i Egypt og Stonehenge!  I følge legenden ble tempelet bygget av kjemper, noe som har gitt navnet Ggjantija etter det maltesiske ordet for kjempe - "ggant". Man tror at tempelet ble brukt til seremonier og ritualer, og på Gozos arkeologimuseum kan du oppdage statuer og andre forhistoriske objekter fra Ggjantija-tempelet.

The Inland Sea på Gozo The Inland Sea på Gozo

Azure Window

Azure Window var en heftig klippeformasjon som ble skapt av naturen gjennom at bølger har slått inn over klippene i løpet av tusentalls år. Klippeformasjonen ble formet som et vindu som rammer inn det blå havet og himmelen, og det var også å se i serien Game of Thrones. Dessverre raste Azure Window sammen den 8. mars i 2017, som var en stor sorg for Gozo og Malta. 

The Inland Sea

Ved Azure Window ligger The Inland Sea – et naturlig havbasseng som omkranses av kalksteinsklipper, og forbindes med havet gjennom en underjordisk kanal.

Ta'Pinu Basilikaen

En av Maltas mest berømte kirker er Ta’Pinu-basilikaen, som ligger i nærheten av byene Gharb og Gammar på Gozo. Kirken ble bygget i 1883 for å hedre den Hellige Madonna, og er integrert med et gammelt kapell fra 1500-tallet.


Tips & Inspirasjon

Bli inspirert av våre reisetips, finn ditt drømmehotell eller meld deg på til vårt nyhetsbrev.

Alle våre reisetips

I våre reiseguider finner du tips på de hyggeligste restaurantene, de fineste strendene, de mest interessante severdighetene med mer!

Les våre reisetips

Finn ditt drømmehotell

Finn det perfekte hotellet med et finsøk. Søk etter bare det som er viktig for deg og sitt igjen med de hotellene som passer deg best.

Gå til hotellsøket

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.