Finiki på Karpathos

Karpathos sjarmerende byer

De fleste av Karpathos byer ligger oppe i fjellene og derfra er det flott utsikt over øya og her får du en smakebit av den ekte, genuine Karpathoskulturen. Les våre tips her.

Bestill reise til Karpathos >>

Les flere reisetips til Karpathos

Olympos Olympos

Othos

Besøk Karpathos eldste by, Othos. Her venter i tillegg til den flotte utsikten en koselig og varm atmosfære. Othos har et eget museum som er verd et besøk. Byen er kjent for sin gode rødvin og festivalarrangement – spesielt under festlighetene Agios Pandeleimon. Byen ligger omtrent en kilometer vest for Aperi, og er den høyst beliggende byen på øya med sine 500 meter over havet.

Olympos – en genuin fjellandsby

Det er mange små genuine fjellandsbyer på Karpathos, men oppe på fjellet Profitis Ilias ligger kanskje den mest spesielle. Byen ble nemlig bygd på 900-tallet og tiden har mer eller mindre stått stille siden den gang. Olympos var nesten helt isolert frem til 1980-tallet på grunn av beliggenheten høyt oppe i fjellet. Her har tiden stått stille og tradisjoner og skikker er bevart. Se de spesielle draktene de bærer, kjenn duftene fra krydderurtene som vokser vilt i fjellet, smak på det hjemmebakte brødet og nyt av den fantastiske utsikten over fjellene og havet. Husk å ta turen innom den fine Mariakirken.

Mesohori

”Byen i midten”, som den kalles, er en av de eldste på øya. Byen ble grunnlagt av samme grunn som mange av de andre byene på øya – beliggenheten gjorde at befolkningen ikke ble angrepet av piratene. Det var nemlig meget vanskelig å komme til Mesohori med båt, veien på land var den eneste måten. Hvert år utvinnes mer enn 600 000 kilo olivenolje fra de mange olivenpressene i byen, hvilket gjør Mesohori til det området som produserer mest olivenolje på hele øya. Det sies også at byen har en kilde med magiske egenskaper – om en kvinne drikker av denne kilden så sies det at hun kommer til å gifte seg med en mann fra øya.

Piles

Piles, eller Pyles, er en av øyas tolv byer og ligger omkranset av mye natur på øyas vestre del. Fra byen har du den mest bedårende utsikten over øya Kasos og den som stopper her om kvelden får med seg den fantastiske solnedgangen. Det ligger et lite museum ved hovedveien som kan være av interesse for den som vil lære litt mer. Her kan du ta en historisk reise tilbake til det gamle bondesamfunnet og få et godt bilde av hvordan bøndene fra trakten levde før. Under krigen flyktet en stor del av befolkningen fra byen for å bosette seg utenlands, men så fort de fikk mulighet til å vende tilbake til sitt elskede Pyles kom de hjem igjen. Etter besøket her forstår du sikkert hvorfor.

Her kan du lese mer om utflukten Karpathos Perler, der vi besøker byene Piles og Mesohori.

Menetses Menetses

Menetes

Byen Menetes ligger 8 kilometer fra Pigadia og har vært bebodd siden 1400-tallet. Her er det et lite etnografisk museum som rommer en fin samling av arkeologiske funn, keramikk, skulpturer og andre interessante levninger fra området. Museumsbesøket blir en spennende gjennomgang av en dramatisk historie. I Menetes finnes også en og annen rest fra neoklassiske bygninger og fra den gamle lokale kirken St. Mamas.

Finiki

Er du en fiskeelsker skal du definitivt sette kursen mot Finiki. Her finnes nemlig øyas beste fiskerestauranter. Nede ved havna kan du se de små båtene legge til etter en dag på det store blå. Vel fremme bør du besøke et av Karpathos minnesmerker som ligger i havneområdet.

Aperi

Byen, som frem til 1892 var Karpathos hovedstad, ligger vakkert til på 320 meters høyde over havet. Aperi er bygd i en ravine og kan derfor ikke ses fra havet. Besøk den vakre domkirken og øyas gymnasium, som byen har fått i gave fra emigrerte gresk-amerikanere. I Aperi ligger det mange flotte velholdte og blomstrende hager.  

Posideon

Potideon eller Posideon var det gamle navnet på Karpathos hovedstad. Denne antikke byen Potideon ble grunnlagt av det mykenske folket som erobret øya Karpathos i år 1400 f. Kr. Mykenerne bygde under sin tid her blant annet en 23 meter høy akropolis høyst oppe på en fjellknaus.


Tips & inspirasjon

Se alle våre reisetips til Hellas, Les mer og bestill ferien din til Hellas eller meld deg på og motta vårt nyhetsbrev.

Alle reisetips til Hellas

Her har vi samlet noen tips for Hellas-ferien. Her skulle det være noe for de fleste – om du allerede er Hellas-frelst eller legger ferien hit for første gang.

Se alle reisetips til Hellas

Hellas

  • Små landsbyer eller store øyer
  • Urørt eller velkjent
  • Apollo størst i Hellas

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.