Kunst og kultur på Karpathos

Kunst og kultur

Kom under huden på Karpathos og botaniser blant de mange kirkene og muséer. Ta del av våre beste tips her!

Gresk musikk og sang

Det bobler av musikk i Pigadia (Karpathos by), det er bare å gå etter lyden rundt på de lokale kaféene og restaurantene. Det er flere steder som som har underholdning med gresk livemusikk og sang. Bli med på en festlig musikkavalkade blant skikkelige lokale musikere. Her må du gjerne slå ut håret – det liker grekerne.

Art center

Få med deg Art Center – Karpathos Minas Vlahos. Her navigerer du blant Minas hyggelige kunst til tonene av harmonisk musikk. Skulle du like ett av kunstverkene så godt at du vil ah det med deg hjem kan du kjøpe med deg et mindre bilde eller et postkort med ett kunstmotiv for å sende hjem i posten.

Folkemuséet i Othos

Folkemuséet ligger i den fine byen Othos, i tradisjonelle hus, som er typiske eksempel på den hyggelige byggestilen på øye. Muséet har en rikholdig samling av deler av Karpathos folkekunst.

Hvem liker vel ikke litt gitarrspill?

Det arkeologiske muséet i Arkasa

Dette er først og fremst et arkeologisk museum men her er det også en samling som fremfor alt viser jordbruksredskaper. Muséet har også funn fra utgravninger i områdene Paliokastro og Agia Anastasia. Her er det også et fascinerende skjelett fra et amfibiedyr, som ennå ikke er blitt forsket på. Ta kontakt med presten i byen for et besøk på muséet.

Kyra Panagia

Agia Sofia

Ved Arkasa ligger ruinene fra Anastasiakirken, som ble bygd i slutten av 500-tallet. Det fine mosaikkgulvet ligger her fremdeles. Ved siden av ligger Agia Sofia-kirken som ble bygd noe seinere.

Akropolis Paliokastro ved Arkasa

Det tar omtrent et kvartet å bestige fjellet fra Agia Sophia. Stien langs fjellet kan virke bratt, men det er en relativt kort tur og du får den unike opplevelsen å gå gjennom den gamle byen samtidig som man kan hvile øynene på en helt uimotståelig utsikt. Vel oppe på toppen kan du utforske ruinene fra det gamle slottet Paliokastro, å ta restene av de mektige pilarene som en gang i tiden holdt slottstaket oppe i nærmere øyensyn.

Bortgjemt kirke

Agios Georgios er en utrolig imponerende kirke, som er den eldste på hele Karpathos. Kirken ligger skjult bak høye fjellvegger – så hold øynene åpne når du er i utkanten av Lefkos.

Folkloremuséet i Menetes

Det er skeive gravstøtter som hilser deg velkommen ved inngangen til den tohundreårige bygningen. i andre etasje med det karakteristiske svarthvite, robuste golvet kan du beskue gjenstander fra bybefolkningens hverdag og se en samling bilder av ledende personligheter fra samfunnet Menetes.

Muséet i Pigadia

Pigadias museum ligger på marmorpilarer med utsikt over havet, helt inntil rådhuset. Muséet består av tre små med funn fra øya som stammer fra forhistorisk tid, middelalderen og tidlig kristen tid.

Vindmøller

Karpathos er en ganske vindfull øy. Vinden tiltrekker nå for tiden mange windsurfere, men tidligere var det en viktig ressurs for noe helt annet enn turisme. I mange år var vindmøllene et viktig verktøy for øyboerne, som ved hjelp av vindkraften kunne male sitt mel til det livsviktige brødet. I dag er det mange vindmøller på øya – og flere steder er det ruiner etter gamle kverner, så se etter dem når du er ute på oppdagelsesferd.

Smykker til gode priser

Det er flere bra og velassorterte gullsmeder på Karpathos. Et eksempel er Lekkas gullbutikk som ligger i gågaten i Pigadias. Når du ser i de ulike utstillingsvinduene oppdager du snart at smykkene selges til betydelig bedre priser enn hjemme. Om du er på leting etter en forlovelsesring kan det være på tide å slå til…

Dia Chiros

Velkommen til en av Pigadias mest sjarmerende butikker, i hjertet av byen. Dia Chiros har en samling bilder og håndlagde gjenstander fra kunstnere i Hellas. Det ekteparet som eier butikken gjør alltid sitt ytterste for at du skal finne det som passer best til nettopp deg.

Vinnmøller på Karpathos