Akropolis og Parthenon i Athen

Akropolis med Parthenon

Akropolis og tempelet Parthenon er Athens stolthet og en av verdens mest berømte severdigheter. Her kan du lese om hvordan du kommer deg hit, Parthenons historie og hva du bør vite før besøket!

Bestill reise til Athen

Flere reisetips til Athen

Veranda av karyatider En av de mest kjente elementene i Erechtheion er Veranda av karyatider, seks kolonner formet som jomfruer.

Historien om Akropolis

Akropolis betyr ”øverst i byen”, og det er akkurat det Akropolisklippen i Athen er. Klippen er et stort kalksteinsfjell som reiser seg 150 meter over havet, og denne klippen har spilt en sentral rolle i den greske historien. Fra starten var det en forsvarsmur på Akropolis, men i årene 450-330 f. Kr ble det bygd flere tempel av marmor. Parthenon er det mest kjente og tilegnet gudinnen Athene. Akropolis har dog blitt brukt av mennesker siden yngre steinalder og det er gjort funn fra helt tilbake til år 3000 f. Kr.

Topp 5 på Akropolis

 1. Parthenon – hovedtempelet tilegnet gudinnen Athene.
 2. Propylaea – den store inngangsporten til Akropolis.
 3. Nikes tempel – tempelet tilegnet Athens beskyttere, gudinnen Nike.
 4. Erechtheion – et tempel som har fått sin navn fra nasjonalhelten og kongen av Athen, Erectheus.
 5. Akropolismuseet – museet viser skulpturer, rester av Parthenon og en marmorstatue av en ung man som sies være en av de første marmorstatuene som ble funnet.
Parthenon i Athen. Parthenon er Akropolis' hovedtempel.

Parthenon

For å bygge Akropolis' hovedtempel, Parthenon, ble det brukt mer enn 20 000 tonn marmor. Initiativet kom fra innbyggerne i Athen som var overbevist om at krigsgudinnen Athene hadde hjulpet dem til å vinne slaget mot den persiske kongen Darioes, der Athenerne, ifølge historikeren Herodotos, kun mistet 192 man. Tempelet ble oppført til Athenes ære og den dag i dag kan de mektige ruinene beundres oppe på Akropolis.

Guidede turer og billetter til Akropolis

Er du interessert i å besøke Akropolis og Parthenon så er det ulike billetter å velge mellom, alt fra billetter til kun Akropolis til billetter der flere arkeologiske steder i Athen er inkludert. Den som vil lære seg mer bør bestille en guidet tur der en ekspert forteller mer inngående om dette historiske stedet.

Å komme seg opp til Akropolis

Akropolis har to innganger. Hovedinngangen ligger på den vestre siden og har som regel de lengste køene. Ved Akropolis' sørøstre hjørne er det en liten billettkiosk som er litt mindre kjent, og mange turister finner ikke veien dit.

Den som vil gå til Akropolis kan ta den populære trappa i bydelen Plaka og fortsette opp den smale veien. Tar du heller t banen eller buss så går du av på stasjonen Akropoli Metro Station. Taxi er også et smidig alternativ.

Niketempelet, Akropolis Niketempelet er ett av de fasinerende byggverkene du bør få med deg når du tar turen opp til Akropolis.

 

Å tenke på når du besøker Akropolis

Gode sko

Underlaget på Akropolis er både steinete og bakkete, så ta på deg gode sko!

Solbriller og solbeskyttelse

Det er ikke skygge oppe på Akropolis, så om du er der i sommerhalvåret bør du ha med deg beskyttelse mot sola.

Vann

Det kan bli skikkelig varmt i Athen, så glem ikke å ta med deg en vannflaske.

Besøk Akropolis om morgenen eller ettermiddagen

Vil du slippe de store folkemassene og steikende sol, så er det smart å dra opp til Akropolis når de åpner om morgenen eller utpå ettermiddagen.


Bestill en storbyreise!

Velg mellom en rekke reisemål – kombiner sol og bad med storby, shopping, fornøyelser og kultur.

Roma

 • Opplev historiske severdigheter
 • Fantastisk matkultur
 • Bra shopping
Bestill en reise til Roma

Paris

 • Restauranter i toppklasse
 • Rik historie, kultur for alle smaker
 • Shopping i overflod
Bestill en reise til Paris

Barcelona

 • Unik arkitektur
 • Herlige tapasbarer
 • Strand midt i byen
Bestill en reise til Barcelona