Mat i Nice

Franske spesialiteter

Maten på den franske rivieraen heller normalt mot klassisk middelhavsmat. Siden byen var okkupert av italienere i lang tid, er en stor del av kostholdet også inspirert av italiensk mat. Likevel er det mange klassikere som tilhører fransk mat som du bør prøve i løpet av ferien i Nice.

Ansjos-elskende Nice

Kanskje er det nærheten til havet som gjør ansjos til en så ekstremt populær ingrediens i mange retter i Nice. To eksempler er pan bagnat (sandwich) og pissaladière (en slags pizza), som begge har ansjos som prikken over i’en.

Ratatouille Frankrike

Franske matklassikere

Leter du etter fransk mat i Nice, er det to klassiske retter som alltid går ned.

Ratatouille

Ratatouille er en slags vegetabilsk røre. Navnet "Ratatouille" stammer fra verbet touiller, som betyr å røre om. Ratatouille, som vi kjenner det i dag, er nevnt aller første gang i 1930. Grønnsaksrøren består vanligvis av løk, tomater, hvitløk, paprika og aubergine. De hakkede grønnsakene stekes og kokes sammen med olivenolje.

Bouillabaisse

Bouillabaisse er en fransk fiskesuppe som stammer fra Sør-Frankrike. Vanlige ingredienser er skaldyr, hvitvin, fisk, gul løk, tomat, olivenolje, fennikel, safran, appelsin og urter. Navnet bouillabaisse kommer fra ordet bolhabaissa - som er en hybrid av bol (det koker) og abaissa (det avkjøles). En bouillabaisse, hvis den tilberedes riktig, bør først koke og deretter småkoke.

Klassiske matretter fra Nice

Det er et par retter som er klassiske for Nice.

Niçoise-salat

Salaten Nicoise som inneholder egg, sardiner, tunfisk, haricot verts og oliven er en av dem. I Norge anerkjenner vi det mer som tunfisksalat. Faktisk var det i Nice tunfisksalaten ble oppfunnet.

La Socca - kikertspannekake

La socca er en annen lokal klassiker, og er en slags pannekake, laget på kikertmel. Socca er en vanlig take-away-rett i Nice, og det er flere hull-i-veggen steder som serverer denne lokale delikatessen. Pannekaken serveres både som mellommåltid med søtsaker som nutella, og mer "sunn" med forskjellige pålegg.

Ost, kjøtt og søtsaker

I løpet av en ferie i Nice er det masse godteri og godt å unne seg. Stikk innom nærmeste delikatessebutikk og kjøp noen oster og kjøtt til hotellet. De lokale elsker spesielt chèvre og comté-ost, så du bør absolutt teste de.

Macaron er en annen klassiker blant fransk søtsaker. En macaron er en marengs fylt med smørkrem eller syltetøy. De er ofte laget i nydelige pastellfarger.

La Socca Nice