
Franske spesialiteter
Maten på den franske rivieraen regnes vanligvis som klassisk middelhavskjøkken. Siden byen lenge var okkupert av italienere, er også en stor del av kostholdet inspirert av italiensk mat. Likevel er det en del klassikere som hører til det franske kjøkken som du bør prøve under ferien i Nice.
Franske matklassikere
Hvis du har lyst på fransk mat i Nice, er det to klassiske retter som alltid slår an.
Ratatouille
Ratatouille er en slags grønnsaksgryte. Navnet "Ratatouille" kommer fra verbet touiller, som betyr å røre om. Ratatouille slik vi kjenner den i dag ble først nevnt skriftlig i 1930. Grønnsaksrøren består vanligvis av løk, tomater, hvitløk, paprika og aubergine. De oppkuttede grønnsakene stekes og kokes sammen med olivenolje.
Bouillabaisse
Bouillabaisse er en fransk fiskesuppe som stammer fra Sør-Frankrike. Vanlige ingredienser er sjømat, hvitvin, fisk, gul løk, tomat, olivenolje, fennikel, safran, appelsin og urter. Navnet bouillabaisse kommer fra ordet bolhabaissa – som er en hybrid av bolh (det koker) og abaissa (det kjøler). En bouillabaisse, hvis den er tilberedt riktig, bør først koke opp og deretter småkoke.
Ansjosretter
Kanskje er det nærheten til havet som gjør ansjos til en så ekstremt populær ingrediens i mange retter i Nice. To eksempler er pan bagnat (smørbrød) og pissaladière (en type pizza), som begge har ansjos som prikken over i-en.

Klassiske retter fra Nice
Det er et par retter som er klassiske for Nice.
Niçoise salat
Niçoise-salaten, som inneholder egg, ansjos, tunfisk, grønne bønner og oliven, er en av dem. I Norge kjenner vi det mer igjen som tunfisksalat. Faktisk var det i Nice at tunfisksalaten ble oppfunnet.
La Socca - kikertpannekake
La Socca er en annen lokal klassiker, og er en type pannekake, laget med kikertmel. Socca er en vanlig take-away-rett i Nice, det er flere enkle hull-i-veggen som serverer den lokale delikatessen. Pannekaken serveres både som snacks med søtsaker som Nutella, og mer solid med diverse pålegg.
Ost, pålegg og søtsaker
Under en ferie i Nice er det nok av søtsaker og godbiter å unne seg. Sjekk inn på nærmeste delikatesseforretning og kjøp litt oster og charcuterie til hotellet. Folket i Nice elsker spesielt chèvre og comté-osten deres, så du bør prøve dem.
Macaron er en annen klassiker blant franske søtsaker. En macaron er en marengsdeig fylt med smørkrem eller syltetøy. De er ofte laget i nydelige pastellfarger.

Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Nice. Finn og bestill en reise til Nice eller abonnér på vårt nyhetsbrev.