Vi setter kursen mot Hvar og en berømt fiskegryte
Morgenen etter tar vi katamaranen over til Hvar, en times båttur på krystallklart vann gjennom den kroatiske skjærgården med pinjekledde øyer og skjær. Hvars mest kjente kulinariske spesialitet er fiskegryta gregada – en klassisk bonderett som har vært servert på øya i århundrer. Det er en prisgunstig rett som står på menyen på så godt som alle øyas serveringssteder. Oppskriften varierer, men basen er alltid dagens fangst, som kokes sammen med potet, svart pepper, selleri og løk. Bortgjemt i et lite smug bak kirken finner vi den tradisjonelle kroa Luviji. Det er bare noen få retter å velge blant så vi benytter sjansen til å teste fiskegryta for første gang med et glass lokalt vin. En skikkelig smaksensasjon!
Ner det gjelder vin skal man vite at Kroatia er et fantastiske vinland. Vi avslutter vår lille kulinariske reise i Makarska, på vinbaren Grabovac, ved torget i Makarska. Her kan man lære seg det meste om kroatiske viner. Som tilbehør serveres den sterke salamien kulen, grønnsakspickles, fåreost og lufttørket skinke, prsut. Etter å ha jobbet opp appetitten i vinbaren fortsetter vi til Kalalarga, gågata som snor seg gjennom Gamlebyen, og Konoba Stari Grad, byens beste restaurant med en gudommelig blekksprutgryte på menyen. Når enden er god er allting godt!